G.E.E. Reviews 2012: Finland

Finland

Finland har deltaget i ESC siden 1961, men det var først i 2006, at finnerne fik deres første sejr. Det skete da Lordi vandt med "Hard Rock Hallelujah". Sidste år kvalificerede Finland sig til finalen med Paradise Oskar og "Da Da Dam", som gav landet en samlet 21.plads.


Om årets repræsentant

Advertisement

Den finske tv-station YLE besluttede i år, at det var på tide at ændre landets preselection og lancerede en ny udvælgelsesmetode med titlen "UMK", hvilket betyder en konkurrence efter ny musik.

540 demoer deltog og af dem udvalgte en jury de 40, som gik videre og blev offentliggjort på YLEs hjemmeside. Her kunne besøgende klikke på deres favoritbidrag. I sidste ende var det dog en jury, som valgte de sange, som senere skulle konkurrere om de 5 finalepladser.

I finalen gik 3 sange videre til en Superfinale og vinder blev Pernilla Karlsson og sangen " När jag blundar", som bliver det eneste svensksprogede bidrag ved dette års Eurovision, og anden gang Finland synger på svensk i ESC. Sangen har en meget personlig tekst og er skrevet af Pernillas bror Jonas Karlsson til deres fælles mor.

Pernilla er 21 og hører til den svensk-talende befolkning i Finland. Som kunstner er hun et nyt navn. Ud over musikken har Pernilla en stor passion for baseball, men har valgt sang og musik som hendes primære karriere. Sammen med sin bror, arbejder hun nu med nyt materiale.

 

Jeres dom

Det finske bidrag har fået en blandet modtagelse af jer. Flere 10-taller bliver det til og bidraget er også blandt enkelte fans favoritter, omvendt mener andre at bidraget er kedeligt og ordinært. På Good Evening Europes Facebook-side, gav I bidraget et gennemsnit på 5,75 ud af 10 mulige.

Good Evening Europe’s anmeldelse

Kedelig og søvndyssende var 2 af de ord, som var jeg ved første gennemlytning ville beskrive "När jag blundar" med – et bidrag, som nærmest fik mig til at "blunde". Nedenstående anmeldelse er baseret på min nuværende opfattelse af bidraget, som virkelig er vokset hos mig.

Indledningsvist skal der lyde en stor ros til Finland for at sende et bidrag, som ikke er på engelsk. "När jag blundar" bliver årets eneste svensksprogede bidrag og en af de få sange, som ikke synges på engelsk, hvilket er med til at gøre det unikt. Pernilla er, hendes unge alder til trods, en sangerinde som virkelig forstår at formidle et budskab, og på grund hendes specielle stemme og enormt følelsesladede fortolkning, bliver bidraget både ømt, melankolsk og meget rørende. Teksten er ærlig, oprigtig og meget flot og det er tydeligt at indholdet er meget personligt for Pernilla.

Det er ligeledes en fornøjelse at Finland holder fast i traditionelle instrumenter, hvilket er med til at løfte bidraget til en helt anden klasse end de mange computer-genererede toner, der er med i Eurovision anno 2012.

Om tv-seerne fanger sangens kvaliteter efter kun en gennemlytning, er jeg usikker på. Bidraget vil uden tvivl blive opfattet som kedelig af nogen. Der sker ikke så meget og hvis man ikke er skandinav, forstår man heller ikke teksten, hvilken igen kan koste stemmer, selvom jeg ellers mener at sangens budskab formidles på en elegang måde helt udenom sproget.

Den smukke sang med en klassisk og stilfuld performance uden gimmicks kan også være afslappende i forhold til de meget koreograferede performances med trommer på scenen og diverse krævende danserutiner. Men med Finlands uheldige lodtrækning, hvor de for det første er trukket meget tidligt i semifinalen og for det andet lige efter Belgien, som er blandt Finlands konkurrenter om dette samme stemmer, så kan de 2 sange godt gå hen og trække hinanden ned og komme til at udgøre første tissepause i semifinale 1.

Jeg tror bestemt bidraget er unikt nok til at trække jurystemmer, men omvendt så har vi tidligere oplevet, at juryen går efter meget stærke stemmer, som f.eks. Evalinas "C’est ma vie" (2011), og umiddelbart findes der større stemmer i Eurovision 2012, også i samme semifinale (f.eks. Albanien).

 

Jeg giver bidraget 7 ud af 10 stjerner og håber på en finaleplads til Finland.