News Ticker

Året der gik – Vores Top 10 i 2013

2013 var på mange måder et helt fantastisk Grand Prix år. At følge Emmelie de Forest’s sejr på tæt hold fra Malmø arena i selskab med en flok andre entusiastiske  danske fans var helt unikt og en oplevelse for livet!

Selvom 2013 har været Emmelie’s år, så har året også budt på mange andre musikalske oplevelser, som er værd at tænke tilbage på. Vi samler op på året, der er gået med en lille nedtælling over de 10 største oplevelser – ifølge Team G.E.E.

 

10. Gensyn med Brinck i Dansk Melodi Grand Prix

Et af Grand Prix årets første store oplevelser var naturligvis finalen i Dansk Melodi Grand Prix, som blev afholdt i Boxen i Herning. Forud for showet blev der blev varmet op med fanklubben, der som en ekstra bonus havde fået Brinck til at komme og synge et par sange for de mange forsamlede fans.

Vi så på forhånd meget frem til både mødet med Brinck og til at høre ham synge “Human” live, og vi blev bestemt ikke skuffede. Brinck var ét stort smil fra han trådte ind i lokalet, og gav en meget charmerende performance for fansene.  Det blev endda til en fødselsdags sang for en heldig fan, som havde fødselsdag.

Hvis de danske tv-seere kunne have stemt udfra hans simple, akustiske version af “Human” fra restauranten i Boxen, så tror jeg sangen var gået videre til “Superfinalen”. Gimmicken med løbebåndet i showet virkede desværre ikke efter hensigten. Brink kom til at lyde forpustet og fjernede hans fokus på vokalen og hans normale uovertrufne charme.

Efter finalen var Brinck ikke synligt skuffet, bare glad for at han havde fået mulighed for at dele en sang, som betød rigtig meget for ham, med Danmark.  Så meget at han faktisk var ligeglad med hvordan folk “fik fat” i sangen, bare de ville lytte til den 🙂
Om han sidenhen har ændret mening eller han selv var for utilfreds med sin performance er uvist, men i alt fald er live-versionen af Human fjernet fra Youtube og kun et recap er tilgængeligt. Her er så til gengæld også gensyn med de 9 andre stærke bidrag fra DMGP 2013, som var ét at de bedste shows i DMGP-historien.

 

09. Rybak tilbage i det norske Grand Prix 

Sammen med Melodifestivalen er det efterhånden blevet en tradition for os at følge med i det norske Grand Prix, som i år imponerede med et stort antal stærke bidrag. Der var både ægte norsk folkemusik i form af Fjellfolk’s Ulvetuva og hård rock blandt med opera fra gruppen Gromth feat. Emil Solli-Tangen, som er bror til Didrik, der repræsenterede Norge på hjemmebane i 2010. Vi fik kaniner på scenen sammen med Sirkus Eliassen og sydlansk dansestemning fra den kun 16-årige Adelén.

Den smukke blonde Margaret Berger vandt overbevisende og gav Norge en flot 4. plads i Malmø, men vi vil også huske det norske Grand Prix for Alexander Rybaks tilbagevenden. Denne gang stod han ikke selv på scenen, men havde skrevet den smukke, eventyrlige “I’m with you” til AnnSofi. Sangen kvalificerede sig til finalen og sluttede på en respektabel 4. plads.

 

08. Den syngende læge fra Malta 

Malta har bestemt ikke  haft det nemt i Eurovision de senere år og vi skal helt tilbage til 2005 for at finde deres sidste Top-10 placering. I 2013 var landet repræsenteret af den charmerende deltidssanger og læge Gianluca, der under hver sceneprøve i arenaen imponerende med hans overskud og glæde.

Gianluca gav os en historien om Jeremy “working in IT – An extra careful guy, sensitive and shy. Risk assessment is his investment in a life of no surprise”, som falder for sin dimentrale modsætning.  En sød, ukompliceret popsang og en charmerende levering fra Gianluca og hans band. Man kunne næsten ikke lade være med at smile, når man så den sympatiske Gianluca, der som en lille maltesisk sol spredte glæde og god musik i Malmø arena.

Heldigvis var både tv-seere og jury enige og Malta scorede en flot 8. plads i finalen med “Tomorrow”.

 

7. Esma / Lozano repræsenterer FYR Makedonien

Et af årets største musikalske oplevelser er på samme tid blandet med skuffelse. I februar blev Makedoniens bidrag offentliggjort. Til stor glæde for mange fans, specielt i Balkan-området, så havde Makedonsk tv fået en aftale i stand med “The queen of Gipsy-music” Esma Redzepov. Esma er roma vokalist og har gennem sit liv optrådt med mere end 9.000 koncerter i 30 lande. Med sin afdøde mand Stevo Teodosievski har hun opfostret 47 børn, og har modtaget adskillige udmærkelser for sit humanitære arbejde.

Esma blev sammen med den unge pop-stjerne Lozano annonceret som FYR Makedoniens repræsentanter, som skulle synge duetten “Imperija”.

Herefter udviklede forløbet sig til lidt af en farce. Under et døgn efter at bidraget blev præsenteret, blev det fjernet fra nettet. Årsagen skulle være negative reaktioner fra fans samt en teori om, at video-klippet ikke præsenterede landet på den bedst mulige måde. Den reelle årsag findes ifølge flere medier i musikvideoens anvendelse af en stor statue af Alexander den Store i Skopje centrum. Uden at komme ind på den langvarige disput mellem FYROM og Grækenland om “retten” til navnet Makedonien, så mente nogle grækere, at Makedonien i videoen tilegnede sig dele af historien, som ikke tilhører dem.

Ny sang – men tvivl om sprogvalg

Selvom den første idé var at ændre på teksten og sangens arrangement, så blev den i stedet trukket tilbage og en ny sang skrevet af Darko Dimitrov. Et helt nyt bidrag med titlen “Pred da se razdeni” blev præsenteret, og den fik pudsigt nok også adskillige negative kommentarer og protester med på vejen.

Mange Makedonere vil nu have det gamle bidrag “Imperija” som deres bidrag i Malmø. Det sendte igen MKRTV i tænkeboks og man lod sive, at “Imperija” stadig ikke var helt ude.

I sidste ende valgte man imidlertid at holde fast ved “Pred da se razdeni”, men udsendte senere en engelsk version “If I could change the world”, som ifølge flere medier skulle benyttes i Malmø. Til Eurovision in Concert sang duoen en makedonsk/engelsk version for de mange fremmødte fans.

Til syvende og sidst valgte makedonsk tv “Pred da se razdeni”, men til manges store skuffelse, så blev det et farvel til Esma og Lozano i semifinalen  – og dermed en total eliminering af Balkan i finalen.

Esma – én af Malmø’s helt store oplevelser

Vi så på forhånd meget frem til at opleve den dejlige, farvestrålende Esma på tæt hold og vi blev ikke skuffede. Under opholdet i Malmø fik Esma præsenteret adskillige af hendes flotte farvestrålende kjoler og hun var ALTID ét stort smil og sprudlede af godt humør. I pressecentret kunne man gang på gang høre hendes glade sigøjner-toner, som spredte smil og glæde. Til den nordiske fest var vi så heldige at få hilst på Esma, som sad ved bordet lige ved siden af, det meste af aftenen.

Esma var uden tvivl én af årets mest livsbekræftende og mindeværdige personligheder og Malmø ville ikke have været det samme uden hende. Det var en stor skuffelse, at det ikke blev genhør med “Pred da se razdeni” i finalen, men vi mener måske som en del andre fans, at den iørefaldende “Imperija” ville have haft større chancer i Malmø. Derfor er det den video, vi har valgt at medtage i nedtællingen.

 

6. Anouk sender Holland tilbage i Toppen af Eurovision Song Contest

Før 2013 havde Holland kun kvalificeret sig til finalen én gang i hele 9 forsøg og det var allerede i semifinalernes fødselsår 2004. Den sørgelige statistik satte Hollandsk tv en stopper for, da de fik en aftale i hus med den verdenskendte 90′er stjerne Anouk.

Abouk’s ‘Birds’ var, helt fra sangen blev afsløret i marts, blandt de helt store fanfavoritter. Årets mest unikke bidrag – dunkelt, følelsesladet og originalt. Anouks skabte sit helt eget univers og skilte sig ud som den fantastiske storyteller hun er.

Hun var på forhånd regnet blandt de potentielle vinderkandidater, men skræmte fansene en smule, ved at lægge begrænset energi i sine prøver i Malmø. Da det endelig galdt, var der imidlertid ingen tvivl om Anouks evner som sangerinde. Anouk sendte nemt Holland videre til finalen til de mange medrejste hans store glæde.

SVT valgte dog at trække spændingen. Da semifinale 1’s 10 finalister skulle annonceres, var Anouk ikke blandt de første 9 navne. Da sidste land skulle udråbes, lød det taktfast fra både hollandske og andre landes fans “Netherlands, Netherlands, Netherland” og lettelsen var stor, da Anouk blev offentliggjort som sidste finalist.

Anouk sang sig til en flot 9. plads til Holland og stod samtidig for ét af årets helt store musikalske og visuelle oplevelser med ‘Birds’.

 

05. Vi stiftede bekendtskab med Cezar – The Voice

Det rumænske bidrag “It’s my life” var på forhånd et bidrag, som delte vandene og her på G.E.E. var vi heller ikke 100% positive overfor Rumæniens valg. Dette ændrede sig dog lynhurtigt, da vi oplevede Cezar i Malmø. Selve navnet Cezar skal ikke bare udtales som en anden Romer. Som vi lærte i Malmø, så skal der en Zj-lyd foran og vi kan ikke længere udtale hans navn uden at det akkompagneres af en sydlandsk-inspireret håndbevægelse 🙂
Cezar er en yderst karismatisk person. Både på scenen og når man går forbi ham i pressecenter eller på Euroclubben, har han en særlig dragende udstråling. På én og samme tid var “It’s my life” storslået, farverig, vulgær og larmende, fantastisk, overdrevet men unik. Tv-seerne elskede ham. Han vandt sin semifinale og var sluttet på en 7. plads i finalen, HVIS det havde været op til tv-seerne. MEN juryen trak ned og med en 3. sidste plads i finalen sendte de såkaldte musik-professionelle Cezar ud i mørket og ned på en, efter vores mening, ufortjent lav 13. plads.

Cezar præsenterer en helt ny stil med “Painful love”

Cezar er langt mere end vampyrdragt og kastrat-sang. Det beviste han senere på året med bl.a. singlen “Painful love”, som er én af vores helt store favoritsange i øjeblikket og den video, som vi har valgt at lade repræsentere den kære Cezar i vores Top 10.

Vi ELSKER “Painful love”-videoen fra Cezar, som byder på flotte omgivelser fra Cezars hjemland, en gribende historie om at elske og miste og ikke mindst Cezar i en helt ny følsom og sårbar rolle.

I “Painful Love” hører vi nye nuancer af Cezars imponerende stemme, som i sangen spænder helt fra opera til en mere blød pop-vokal. Sangen skiller sig desuden ud ved den karakteristiske pianolyd og en Enigma-inspireret korstemme.

04. Aliona Moon nåede nye HØJDER

Årets moldaviske bidrag var på forhånd blandt de mere oversete. Her på G.E.E. var vi imidlertid, allerede inden Malmø, meget imponerede over den smukke og teknisk dygtige sangerinde, der ligesom Robin Stjernberg og Cezar leverede et bidrag af meget høj teknisk sværhedsgrad.

Under prøverne stod det hurtigt klart, at Moldova og Aliona Moon havde udtænkt årets vel nok flotteste visuelle oplevelse. Masser af tøris på scenen, en smuk stjernehimmel og en kjole med skiftende grafik tilpasset sangens følelses-leje og som mod slutningen hejser Aliona flere meter op i luften – det er intet mindre end genialt. Jeg får stadig kuldegysninger over piano-slutningen, hvor lyset i Alionas kjole skifter og danserne står stille.

Kombineret med en fejlfri vokal og et af årets få vellykkede sange bevaret på originalsproget, så synes vi, at Moldovas fine 11. plads var meget fortjent og havde gerne set Aliona i Top 5.

 

03. En Andra Chancen-deltager vinder Melodifestivalen

Sverige har leveret adskillige Schlager-hits i tidens løb og landet er yderst populært blandt både danske og internationale fans. I år var der dog en del kritik af de udvalgte sange, som jf. kritikken ikke havde helt så høj klasse, som vanligt.

Flere kendte navne havde dog fundet vej til Melodifestivalen 2013. Der var gensyn med flere af 2012-detagerne, bl.a. David Lindgren, Ulrik Munther og komikeren Sean Banan . Den erfarne sanger Eric Gadd, bl.a. kendt for 90’er hittet “The right way” kiggede forbi, men blev slået i andre chancen. Army of Lovers var genforenet, men floppede. De 2 legendariske sangskrivere Thomas G:son og Peter Boström havde skrevet en sang til trio’en Swedish House Wifes – bestående af de 3 erfarne MF-sangerinder Pernilla Wahlgren, Hanna Hedlund og Jenny Silver, som dog ikke kom ud af deres delfinale.  Det blev derimod en direkte finaleplads til kvartetten Ravaillacz Tommy Körberg, Claes Malmberg, Johan Rabaeus og Mats Ronander, som gav os “En riktig jävla schlager“.

De internationale juryers magt

En af årets helt store favoritter hed Yohio – en 18 årig mandlig sanger, der klæder sig som en dukke 🙂 Yohio har opnået kult-agtig status i Japan, og i Melodifestivalen 2013 var han forud for finalen “en sikker vinder” – både ifølge bookmakere og tv-seere. Han modtog max. antal stemmer afgivet i de 4 delfinaler, og næsten halvdelen af alle stemmerne i Karlskrona. 

Én ting kom dog imellem Yohio og billetten til Malmø – de udenlanske jurymedlemmer! De placerede Yohio 2. sidst og så kunne de svenske tv-seere ikke redde den populære sanger! På trods af top-points i finalen, så gik sejren til tv-seernes 2. plads og dermed for første gang i Melodifestivalens historie kom vinderen fra Andre Chancen.

Årets mest rørende vinder-reaktion

Da de sidste points fra tv-seerne er afgivet, smiler Robin, men regner med at sejren går til Yohio. Der går rigtig lang tid og flere lykønskninger, inden det så småt går op for den meget sympatiske sanger, at han har vundet! Billedet af den MEGET overraskede og rørte Robin Stjernberg var én af årets helt store oplevelser. Han kan slet ikke tro, at han har vundet og undervejs i hans sidste performance af “You” kan han ikke synge de første ord i teksten…

Se videoen herunder, men vær forberedt på tårer 🙂

 

02. SVT’s åbningsceremoni

SVT stod i år bag en af de flotteste og mest vellykkede konkurrencer i tidens løb. Èt af de øjeblikke, som har gjort størst indtryk på os, var åbningsceremonien i finalen.

Avicii havde sammen med ABBA’s Benny Andersson og Björn Ulvaeus skabt den imponerende musik, melodi og tekst til “We write the story”, som blev sunget af et stort kor.

Der var ren OL-stemning, da alle finalisterne på seks et halvt minut gik over broen mod finalen ledt af en flagbærer og til publikums jubel og klapsalver. Èt helt unikt øjeblik i Eurovision-historien, som bliver svær for DR at overgå i 2014.

 

01. And the winner is…. Denmark!!

Nummer 1 i denne nedtælling kommer nok ikke som en overraskelse for nogen. Årets største oplevelse var uden sammenligning sejren til Danmark. Ganske vist var Emmelie de Forest favorit helt fra de første bookmaker-odds blev offentliggjort, men én ting er odds og noget helt andet er, hvordan juryer og tv-seerne stemmer på selve aftenen.

I den første semifinale var der naturligvis stadig spænding, men de fleste var overbeviste om at Emmelie ville kvalificere sig, også set i lyset af en række fantastiske prøver fra den danske sangerinde. Aftenens største bifald i salen tilfaldt “Only teardrops” og et rødt/hvidt Malmø eksploderede da også i jubel, da Danmark blev udråbt som finalist.

Jubel, tårer og kameraer

Finalen så vi i pressecenteret og her var vores lille “Camp Denmark” som følge af Emmelies favoritværdighed et populært sted for diverse tv-folk og journalister. Der kom adskillige journalister forbi og bad om interviews, vi blev filmet intenst efter Emmelie havde været på scenen og da det så småt gik op for folk, at Danmark ville løbe med sejren blev opmærksomheden yderligere intensiveret.

De græske pressefolk, som tidligere på aftenen havde hoppet på stolene og fået massiv kameradækning, var da også blevet relativt stille og det samme var de lettere arogante azerbaijanske pressefolk, som havde sendt os irritable blikke undervejs i showet.

For hvert point Emmelie modtog, kvitterede vi med jubelskrig og klap og til sidst i afstemningen kunne vi heller ikke modstå at afsynge “We are the winners…. of Eurovision” adskillige gange.

Med tårer i øjnene, armene i vejret og måbende udtryk i ansigtet blev i vi filmet på helt tæt hold af en hel del af de tilstedeværende kamerafolk i pressecentret, da Petra’s kjole fik rød/hvide farver på.

♫♪ All night long ♪♫

Jublen blev ikke mindre, da vi efter adskillige “vinder-interviews” blev forenet med nogle af de andre akkrediterede danske fans, som kom fra arenaen. Der var masser af kram, sang og jubel og festen fortsatte på Euroclubben! “Årets fest” er ikke engang dækkende nok for den nat i Malmø! Det var i lighed med resten af de 10 dage, vi tilbragte i Malmø, en oplevelse for livet! Og når når man lige har vundet Europa-mesterskabet i musik, så er skyhøje svenske alkohol-priser ingen hindring. Som vi gentog adskillige gange den nat “Det er jo BARE svenske kroner” 🙂

Klokken 5 var det pludselig morgen og en lettere udtømt Euroclub lukkede sine døre for sidste gang – og adskillige fans, heriblandt os, vil tænke tilbage på 2013 som et af højdepunkterne i deres liv som Eurovision-fans.

Det var vores recap af 2013. Håber I har haft et lige så fantastisk år, som vi har.

Vi vil gerne ønske vores læsere et rigtig godt nytår og glæder os til at fortsætte med at levere Eurovision-nyheder, rygter, polls, reviews, videoer og meget andet til jer i det nye år.

Nytårs-hilsner fra Mette & Michael

www.good-evening-europe.dk

Founder, webmaster and editor at Good Evening Europe since 2006. Eurovision-fan since forever 🙂
Has covered Eurovision Song Contest live 6 times, (Oslo 2010, Malmø 2013, Copenhagen 2014, Vienna 2015, Stockholm 2016 and Kiev 2017), Danish Melodi Grand Prix and Melodifestivalen in Sweden.
From Vejle, Denmark.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Good Evening Europe » Tillykke Emmelie! 1-års dag for sejren i Boxen

Comments are closed.

Translate »