Finland vælger ESC-historiens korteste sang til Wien

Lørdag var én af de såkaldte super saturdays med flere finaler og semifinaler rundt omkring Europa. I det høje Nord var Finland, efter 3 indledende semifinaler med i alt 18 sange, klar til at vælge deres repræsentant.

The punk symdrome

Der var på forhånd ekstra opmærksomhed omkring ét bidrag, nemlig forhåndsfavoritterne fra gruppen Pertti Kurikan Nimipäivät, som også endte med at løbe af med sejren. Bandet kendes også under akronymet PKR og er opkaldt efter guitaristen i bandet Pertti Kurikan.

Advertisement

Sangen “Aina mun pitää” er med sine 1,25 sekunder ikke kun det korteste bidrag i historien, det bliver også fremført af 4 udviklingshæmmede musikere.

 

De 4 gutter mødtes i en kulturel workshop for mennesker med mentale handicap og har lavet punk rock lige siden. De har turneret i blandt andet USA, England, Tyskland og Schweiz og i 2013 var de hovedpersonerne i dokumentaren The Punk Syndrome, som har vundet adskillige priser både i ind- og udland. Filmen portrætterer, hvordan handicappede lever og udtrykker sig gennem musikken.

Bandet består af Pertti Kurikka (guitar), Kari Aalto (vokal), Sami Helle (bas) og Toni Välitalo (trommer), og med deres deltagelse i Eurovision ønsker de at øge opmærksomheden omkring folk med mentale handicap.

Seerne trumfede juryen

TV-seerne havde i UMK-finalen langt den største indflydelse på resultatet og dermed Finlands repræsentant i Wien. Juryen havde med sine 10%’s indflydelse Satin Circus som deres klare favorit med 2,1 % af stemmerne, efterfulgt af Opera Skalaa samt Shava og netop Pertti Kurikan Nimipäivät på en delt 3. plads.

Da tv-seernes stemmer rullede ind stod det klart, at Pertti Kurikan Nimipäivät med hele 37,4 % (af de resterende 90%) var de store sejrsherrer i UMK 2015 og Finlands repræsentant.

Finland2015-jury

Finland2015-televote

Line-up i finalen / Resultater

  1. Shava – Ostarilla  / 8. plads
  2. Satin Circus – Crossroads / 2. plads
  3. Solju – Hold Your Colours / 4. plads
  4. Järjestyshäiriö – Särkyneiden sydänten kulmilla / 9. plads
  5. Norlan El Misionario – No Voy A Ilorar Por Ti / 7. plads
  6. Opera Skaala – Heart of Light / 3. plads
  7. Jouni Aslak – Lions and Lambs / 6. plads
  8. Pertti Kurikan Nimipäivät – Aina mun pitää / Vinder
  9. Angelo De Nile – All for Victory / 5. plads