News Ticker

Tooji springer ud med kontroversiel musikvideo – fyret fra NRK

Det har været en begivenhedsrig uge for Tooji, som i søndags offentliggjorde sin nye musikvideo med ordene “My new video Father is Out, and so am I!”.

Tooji-out-youtube

Tooji slog for alvor igennem i Norge, da han vandt Melodi Grand Prix i 2012 og representerede Norge i Azerbaijan med sangen”Stay”. Året efter forlod han imidlertid den norske musikbranche og flyttede til Stockholm for at lave musik efter sit eget hjerte. Tidligere i år udgav han bogen “Taki og bestemor”, om en lille piges relation til sin afdøde bedstemor.

Nu er Tooji altså tilbage ved musikken og hans nye sang “Father” er årets officielle Pride-sang for Oslo Pride 2015. Du kan se videoen herunder.

Dette er det vigtigste, jeg har gjort i hele mit liv

Der har længe verseret rygter om Toojis seksualitet, og han selv har hidtil afvist at svare på pressens nærgående spørgsmål. I et interview med Gaysir, afslørede en åbenhjertig Tooji imidlertid, at det at springe ud nu, er det vigtigste han har gjort i hele sit liv.

– Jeg har altid tænkt at min seksualitet er “nobody’s business but mine”. Ingen heteroseksuelle skal svare på hvilke preferencer, de har, så hvorfor skal jeg?

Sidste år mødte Tooji en person under Oslo Pride, som sagde noget, der virkelig gjorde indtryk og fik ham til at genoverveje sin holdning. Personen, som arbejdede ved en krisetelefon, fortalte at flere af brugerne, som ringer ind, har set Tooji som et forbillede, specielt personer med minoritets- og religiøs baggrund, som hverken føler sig accepteret af familie eller deres gud.

 -Hvis det at jeg står frem som homoseksuel kan udgøre en forskel i flere personers liv, så er det det hele værd. Jeg har fået nok af unge piger og fyre, der føler skam over hvem de er.

Det er her årets Pride sang kommer ind i billedet. “The Father Project” handler om religion og kærlighed og i den noget kontroversielle video ser man bl.a. Tooji og hans (video-) kæreste i hede seksuelle scener under en gudstjeneste.

-Med projektet vil jeg gerne udtrykke, at kærlighed mellem to af samme køn for længe er blevet plettet af religion. Og at religion har pålagt alt for mange mennesker unødvendig skam og angst gennem årene.

I går forklarede Tooji endvidere sine følelser og holdninger i en video med titlen “Human Rights above Religion” på Youtube. I videoen slutter han af med ordene:

-There’s only one language… The language of love. I am gay and I stand up for my rights and that’s why I made the video ‘Father’.

Fyreseddel fra NRK og fordømmelse fra den norske kirke

Den nye musikvideo har sammen med Tooji’s beslutning om at springe ud, givet den 28-årige sanger masser af opmærksomhed de seneste par dage, og selvom han på diverse medier får både støtte og positive ord med på vejen, så er det er ikke alle, der bifalder Tooji’s kontrovesielle musikvideo.

Videoen har kostet Tooji den planlagte værtsrolle i Junior MGP i Norge til november, i alt fald hvis man skal tro sangeren selv. “Det var ikke rart at blive fyret fra NRK”, udtalte sangeren mandag til “Dagsrevyen”, hvor han også forklarede, at NRK ikke mente, at hans seneste musikvideo var forenelig med MGP.

NRK har en anden udlægning af sagen og NRKs underholdningsredaktør, Charlo Halvorsen har udtalt følgende til VG.no:

-Tooji har bestemt sig for at satse på musikken en tid fremover, så han er desværre ikke aktuel som vært for ‘MGP jr’ i år. Men vi har fuld forståelse for beslutningen og ønsker ham held og lykke.

Også hos det norske præsteskab har videoen vagt opstandelse. De seksuelle scener, som er filmet i Frogner kirken i Oslo, har fået Biskop Ole Chr. Kvarme til at kalde det for “et groft misbrug af kirkerummet, når det benyttes som visuel kulisse for seksuelle scener i en kommerciel produktion”. Lederen af menighedsrådet Tellef Raustøl udtaler endvidere, at der i videoen er scener, som ikke svarer til den projektbeskrivelse, som lå til grund for udlån af kirken.

På Youtube blev der kort efter videoens udgivelse påført en aldersbegrænsning og advarsel på videoen (af uploaderen selv), så nu skal man logge ind på Youtube, for at bekræfte, at man er “gammel nok” til at Tooji’s hede video.

Advarsel om indhold-FatherProject

Tooji kommer og optræder med sin nye sang ved Oslo Pride’s offisielle åbningsshow i Pride Park i Spikersuppa i Oslo onsdag 24. juni, til Gaysirs årlige sommerfest på LaWO torsdag 25. juni og til Oslo Prides paradeshow lørdag 27. juni.

En anden Grand Prix stjerne, som kommer til at spille en central rolle ved årets største danske Pride, nemlig Copenhagen Pride, er Glamboy P. Han står bag årets Pride sang med “Dig og Mig mod verden”, som snart forventes at komme ud. Du kan læse meget mere om Glamboy P her – og vi følger naturligvis op med nyt om Pridesangen, så snart der er officiel info.

Kilde: Gaysir, VG, frognerkirke.no

Founder, webmaster and editor at Good Evening Europe since 2006. Eurovision-fan since forever 🙂
Has covered Eurovision Song Contest live 6 times, (2010, 2013-2017), Danish Melodi Grand Prix and Melodifestivalen in Sweden.
From Vejle, Denmark.

Translate »