Sverige: MF-ikon diskvalificeret fra konkurrencen

Anna Book er ude af årets svenske udvælgelse, Melodifestivalen. Det sker efter, det er kommet frem, at hendes bidrag “Himmel för två”, skrevet af Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson, Larry Forsberg og Camilla Läckberg, tidligere har deltaget i den moldaviske udvælgelse. I Moldova deltog bidraget med titlen “Taking care of a broken heart”. Hør de 2 sange nederst i artiklen.

Skandalen kommer efter, at Norge i år måtte ændre omkvædet i et af sine bidrag pga. plagiat-mistanker, og at DR måtte konsultere EBU for at sikre sig, at Anja Nissen’s bidrag lovligt kunne deltage i Eurovision, selvom det kom frem, at sangen allerede var fremført til en række koncerter af sangskriver Emmelie de Forest.

Advertisement

Læs også: Regelbrud? Emmelie de Forest har tidligere optrådt med Anja Nissen’s “Never Alone”

Således må Sverige sige farvel til et af de helt store navne i årets konkurrence. MF-dronningen Anna Book har 3 gange tidligere deltaget i Melodifestivalen, som i 1986 gav hende gennembrudet på den svenske musikscene med sangen “ABC”, som sluttede på 5. pladsen. Siden da har hun været blandt Sveriges mest folkekære artister og 20 år efter debuten er hun stadig et velkendt navn. Anna har turneret Sverige tyndt og har haft stor succes med sin deltagelse i det svenske svar på “Vild med dans”, “Let’s Dance”, hvor hun i 2006 sluttede på en 2. plads.

Anna deltog desuden i MF med “Det finns en morgonda” fra 1987 og “Samba Sambero” fra 2007. 

Publiceret af moldavisk tv

Igår blev SVT informeret om sangens tidligere deltagelse i Moldova og lyttede derfor til “Taking care of a broken heart”. Efter det stod klart, at bidragene var identiske, tog SVT kontakt til sangskriverne, som ikke selv havde set deltagelsen som et brud på reglerne. Da sangen kun var med en del af vejen og ikke i den sidste del af udvælgelsen, var det ikke deres opfattelse at bidraget havde deltaget i Moldova i 2014. Men da TV-stationen lagde de sidste 40 sange på nettet, så var sangen allerede publiceret. “Taking care of a broken heart” ligger i øvrigt stadig på Youtube.

Våra regler är glasklara. Är låten publicerad före tävlingen så får den inte delta i Melodifestivalen. Det här är så klart djupt olyckligt för alla inblandade och jag känner verkligen med Anna Book som drabbas hårt av detta, udtaler Christer Björkman

I øjeblikket strømmer det ind med trøstende ord til Anna, som helt uskyldigt er blevet offer i denne sag. På Twitter deles der flittigt updates med  og som du kan se herunder har en fan også lavet et “JeSuisAnna” opslag.

Hør de 2 sange