Stockholm live: dag 2 (første prøver for semifinale 1)

Godmorgen fra Stockholm på denne solrige tirsdag, hvor det er tid for 2. halvdel af semifinalisternes 1. prøver i semifinale 1 og som sidste artist på scenen får vi svenske Frans, som er en af de sikre finalister.

Klokken 10.00 går tjekkiske Gabriela på scenen og 17.20 slutter svenske Frans dagen af.  Artisterne har hver 30 minutter til disse deres første tekniske prøver på scenen i Globen.

Advertisement

Vi opdaterer dagen igennem med beskrivelser af artisternes shows, deler korte videoer og giver dig vores vurdering af dagens prøver.

De første prøver er lukkede og derfor er det kun Eurovision.tv, som har adgang til at dele videomateriale fra prøverne.

Dagens program:

Kl. 10.00 – 10.30: Tjekkiet

Kl. 10.40 – 11.10: Cypern

Kl. 11.20 – 11.50: Østrig

Kl. 12.00 – 12.30: Estland

Kl. 13.40 – 14.10: Azerbaijan

Kl. 14.20 – 14.50: Montenegro

Kl. 15.00 – 15. 30: Island

Kl. 16.00 – 16.30: Bosnien

Kl. 16.40 – 17.10: Malta

Kl. 17.20 – 17.50: Sverige

 

Tjekkiet:

Tjekkiske Gabriela er første kvinde på scenen idag. Hun er iført en klassisk, hvid kjole, som tones i scenens rosa farver. I starten af bidraget er scenen mørk med spotlight på Gabriela. Herefter skifter både scenebaggrunden og gulvet til blå og lyserøde mønstre og mod slutningen “regner det med blomster”. Meget stærk vokal og en simpel, men effektiv performance.

Tjekkiet har efter vores opfattelse fortjent den finaleplads, mere end nogensinde før. Måske kan positionen efter Rusland faktisk gavne Gabrielas chancer, hvor vi går fra en performance fyldt med masser af koreografi og grafik over til en simpel og smuk ballade.

Gabriela’s flotte vokal bør også trække en god andel jurystemmer.

Cypern:

Cypern har skabt en gennemført fængelsstemning med tremmer på scenen. Hvis du kan huske Outtriggers ‘Echo’ (Melodifestivalen 2014), så kan man måske gætte, hvor gruppen har fået sin inspiration fra. Alle gruppens medlemmer er iført sort.  Masser af hvidt lys og tøris på scenen og undervejs skifter billedet til sort/hvide “negativer”. Ulven fra previewvideoen har fået genvalg og klippes ind i billedet undervejs i gruppens performance.

Under gruppens prøver afprøver man bl.a. en effekt, hvor forsangerens ansigt klippes ind en ulvesilhouet og det karakteristiske ulvehyl fra forsangen er naturligvis også med i Globen.

Vokalen sidder ikke helt i skabet og undervejs ser forsangeren ud som om, han mangler noget “at lave” halvvejs hen i sangen, hvor hans øjne flakker lidt. Men det er også meget tidligt endnu, og fokus ligger nok i første omgang på at få alt det tekniske til at køre.

Cypern har en rigtig god chance for at avancere til finalen med et gennemført show og årets bedste rocksang.

Østrig:

Zoe benytter sig langt henad vejen af den eventyrlige sceneopsætning, som vi kender fra både den nationale finale og fra preview videon. Vi ser animerede enge, blomster og sommerfugle.

Inden sidste omkvæd skaber Zoe en regnbue med en håndbevægelse og der benyttes vindmaskine.

Overbevisende vokal og en karismatisk optræden af den smukke, østrigske sangerinde.

Dagens prøver har været rigtig gode og dette er den 3. i rækken af sange, som burde kvalificere sig til finalen.

Estland:

Inden middagspausen er det tid for årets estiske håb Jüri Pootsmann, som iført skræddersyet, blåt jakkesæt går på scenen, som er inspireret af kortspil. De gennemgående farver er rød, hvid og sort og fra gulvet vises kort med Jüri’s ansigt på. Undervejs i sangen står Jüri desuden med et hjerter-es kort i hånden.

En fin og lidt anderledes sceneopsætning og selvom ‘Play’ er en stille sang uden så mange ‘krumspring’, så fungerer det hele faktisk rigtig godt. Estland var ét af de lande, som vi ikke levnede mange chancer på forhånd, men efter dagens prøve så kan vi godt se Jüri overraske positivt, især med hjælp fra juryen.

Azerbaijan:

Efter pausen er Samra fra Azerbaijan klar på scenen i Globen. Samra har på forhånd lovet at skabe et mirakel på scenen, men skal man dømme ud fra første prøve, så er er i alt fald ikke meget mirakuløst i Samra’s stemme, som er tåkrummende falsk og usikker. Lad os håbe at sangerinden sparer på stemmen til disse første tekniske prøver.

The Land of Fire benytter sig naturligvis af flammer på scenen og skal man sige noget positivt, så fungerer det visuelle rigtig godt. Masser af rød/orange spots og mod slutningen fyrværkeri og faldende stjerner, som vi så i Emmelie de Forests sceneshow for 3 år siden.

Efter den første gang blev vokalen en smule bedre, men der er enighed om, at dette er årets ringeste vokale præstation og hvis ike Samra kommer udover hendes usikkerhed, så kan det bliver meget svært for Azerbaijan i dette stærke felt.

Montenegro:

De 4 bandmedlemmer fra Highway har en kvindelig danser med sig på scenen, der danser i samme stil som i preview-videoen. Masser af power og blinkende hvide lys med røde toner i baggrunden. De færreste har levnet Montenegro mange chancer, men showet fungerer faktisk fint og vokalen ligger meget tæt op ad studieversionen. Det ligger stadig ikke helt til en finaleplads til Montenegro, men heller ikke den sidsteplads, som mange havde spået dem.

Island:

Greta fra Island har som forventet genbrugt det meste af sin sceneoptræden fra den nationale finale. Dystre farver på scenen og et effektivt samspil med figurerne på LED-væggen, i form af fugle, hænder og personer som angriber og trækker i Greta.

Greta bærer en sort læderdragt med lange frynser.

Effekterne virker godt og Greta giver en god vokal præstation, som burde sikre Island en finaleplads.

Bosnien Hercegovina:

Det bosniske bidrag beskrives som råb på kærlighed i en tid præget af flygningskrisen og med minderne om bosniske flygtning, der flygtede til nabolandene under de bosniske krige.

Temaet illustreres i gruppens sceneoptræden via et pigtrådshegn, som står imellem Deen og de 3 andre artister, som er dækket at folie. Mod slutningen fjernes pigtrådshegnet og personerne på scenen forenes.

Vi har kun set en del af det endelige show idag, afslørede Dalal.

Malta:

Ira Losco viser os en helt ny teknologi på Eurovision-scenen. Hun er iført en lang brun/guldfarvet kjole med real-time tracking teknologi, som med 360 grader projektion sikrer, at Ira kan gå omkring på scenen, som hun ønsker det uden at bekymre sig om, hvorvidt de forskellige mønstre, der skal projiceres på hendes kjole, følger med.

Undervejs fjernes hendes mandlige danser den lange kjole og indenunder har Ira en kort sort kjole.

Selve showet indledes med at Ira’s ansigt vises på en dansers kostume.

Eurovision-veteranen Ira akkompagneres af et effektivt lysshow i gule, blå og røde nuancer og på scenegulvet ser vi vandspejlinger.

Umiddelbart så er hverken show eller vokal noget, der fremkaldte nogen wow-oplevelse her. Men vi er stadig meget tidligt i prøverne og meget kan nå at ændre sig.

Malta er stadig en af sandsynlige finalister.

Ira Losco var sidste artist på scenen fra semifinale 1. Det er dog svenske Frans, som får lov til at sætte punktum for dagens program, når han går på scenen med ‘If I were sorry’ for første gang.