News Ticker

EBU tilbyder Rusland at optræde via satellit under Eurovision

Foto: jsvok.ru

I forlængelse af sagen om Ukraine’s indrejseforbud mod den russiske deltager Julia Samoylova, så har EBU nu tilbudt Julia at hun må fremføre sin sang via satellit og dermed stadig være en del af konkurrencen. Proceduren vil være den samme i både semifinale og finale (hvis Rusland kvalificerer sig). Det er første gang i historien, at EBU tilbyder, at tage en sådan metode i anvendelse.

Imens fortsætter EBU dialogen med de ukrainske myndigheder med henblik på at sikre, at alle deltagere kan optræde i værtsbyen Kiev. Se nærmere info i den officielle udtalelse nederst på siden.

Det er den ukrainske regering og den nationale efterretnings- og sikkerhedstjeneste, SBU, som har truffet beslutningen om et indrejseforbud til Julia. Forbudet skyldes, at Julia Samoylova i 2015 optrådte på den omstridte halvø Krim, hvilket er et brud på ukrainsk lovgivning.  Julia Samoylova’s indrejseforbud i Ukraine gælder de kommende tre år.

Russisk tv afslår tilbuddet om satellit optræden

Russisk tv har ifølge en pressemeddelelse valgt ikke at tage imod tilbuddet om deltagelse via satellit, som de kalder for et mærkeligt tilbud, der modsiger selve konkurrencens vision – og påpger bl.a., at værtslandet ifølge reglerne for konkurrencen er forpligtet til at give alle deltagere mulighed for at rejse ind i landet i hele konkurrenceperioden.

Men dermed er det ikke slut for Julia. Russisk tv har nemlig allerede truffet aftale om, at Julia skal være næste års russiske artist, såfremt hun ikke kommmer til at synge i år (Og under forudsætning af, at Ukraine ikke vinder på hjemmebane 🙂 )

Ukrainsk tv vil ikke vise det russiske bidrag
Ukraines vice premierminister Vyacheslav Kyrylenko har idag på Twitter udtalt, at ukrainsk tv ikke vil vise Julia’s optræden, da det, ligesom hendes indrejse i Ukraine, strider mod ukrainsk lovgivning. Han tilføjer, at EBU burde have tænkt på dette. Løsningen er at stille med en anden deltager.

Forbudet kan også få betydning for Ukraine’s deltagelse i næste års konkurrence, idet Ukraine er forpligtet til at vise alle bidrag.

Officiel udtalelse fra EBU, den 23. marts 2017.

Taking into consideration that this ban might be upheld by the Ukrainian authorities, and in order to maintain the non-political nature of the Eurovision Song Contest, the EBU has been working hard to find a solution to this situation and has taken the unprecedented move to offer Channel One Russia the opportunity for Julia to still participate in this year’s Contest by performing live in the 2nd Semi Final via satellite. Should the Russian entry qualify for the Grand Final the same solution would apply. This is something that has never been done before in the Contest’s 60 year history but, in the spirit of Eurovision’s values of inclusivity, and this year’s theme of Celebrate Diversity, the decision has been taken to ensure that all 43 entrants are given the opportunity to participate.

Eurovision Song Contest Executive Supervisor, Jon Ola Sand said: “We are continuing our dialogue with the Ukrainian authorities with the ambition to have all artists present to perform in host city, Kyiv, which is, of course, our preferred option. It is imperative that the Eurovision Song Contest remains free from politics and as such, due to the circumstances surrounding Julia’s travel ban, we have felt it important to propose a solution that transcends such issues. We have offered Channel One Russia the opportunity for Julia to perform live via satellite as it is the EBU’s intention that every broadcaster that has chosen to take part in the Eurovision Song Contest does so, as has been the case for all previous events in the contest’s history.”

Frank-Dieter Freiling, Chairman of the Reference Group, the governing body of the Eurovision Song Contest, expressed his hope though, that the political leadership of Ukraine will not implement the travel ban and find a solution in line with the contest’s slogan, Celebrate Diversity.

 

Founder, webmaster and editor at Good Evening Europe since 2006. Eurovision-fan since forever 🙂
Has covered Eurovision Song Contest live 6 times, (2010, 2013-2017), Danish Melodi Grand Prix and Melodifestivalen in Sweden.
From Vejle, Denmark.

Translate »