News Ticker

Optakt: I aften dyster Danmark i historiens første Eurovision Choir of the Year

Historiens første udgave af ‘Eurovision Choir of the Year’ løber af stablen i aften kl. 20.00 i Riga med deltagelse af 9 lande, heriblandt Danmark. Vinderen af aftenens konkurrence kan tage derfra med 10.000 euro og titlen som ‘Eurovision Choir of the Year 2017’.

33 sangere i alderen 20-35 år udgør den danske repræsentant i Eurovision Choir of the year, Akademisk kor Århus. Koret, som bl.a. har tilknytning til musiklivet omkring Aarhus Universitet og Det Jyske Musikkonservatorium har de senere år turneret i Canada, Kina, USA og flere steder i Europa. Århus-koret har da også allerede vundet én konkurrence. I 2015 sikrede de sig sejren i konkurrencen ’Musica Sacra a Roma’ i Rom.

Fedt at opleve, hvor meget det betyder for folk

De danske repræsentanter, som i dagene op til aftenens show har været i Riga, er både glade og stolte over at deltage i Eurovision Choir of the Year:

Det betyder rigtig meget. Både for os og for kor som helhed“, fortæller Louise Brinch Seidelin, der er formand for Akademisk Kor Århus, til Aftenshowet. “Når man er hernede, så kan man mærke at kortraditionen er en helt anden. Hele byen handler kun om denne her konkurrence. Det er enormt fedt at opleve, hvor meget det betyder for folk. Det er dejligt, at det går ind i så manges hjerter hernede og forhåbentligt også derhjemme“.

Noget af det smukkeste nordiske lyrik, der er skrevet

Til konkurrencen i Riga, som har deltagelse af 9 lande, har hvert kor 6 minutter og man bestemmer selv, om man vil synge én sang eller vise noget forskelligt. Genren er valgfri men sangene skal delvist afspejle national eller regional karakter. Aftenens vinder bliver fundet af en professionel jury bestående af Elīna Garanča, lettisk Mezzo-sopran, John Rutter britisk komponist og Nicolas Fink, schweizisk dirigent.

Akademisk Kor skal synge 2 sange: ’I Seraillets Have’ med tekst af J. P. Jacobsen og musik af Wilhelm Stenhammar samt ’Wiigen-Lied’ med tekst af Adolf Wölfli og Ole Sarvig og musik af Per Nørgård:

De to stykker viser tilsammen den danske og nordiske kortradition fra dens stærkeste sider“, fortæller fortæller Akademisk Kor Århus’ dirigent Ole Faurschou til dr.dk og fortsætter: ’I Seraillets Have’ er noget af det smukkeste, nordiske korlyrik, der er skrevet, da digtet beskriver den fredfyldte og magiske atmosfære fra et serail i Østen med dets pinjetræer og klare kilder. Og Per Nørgårds ’Wiigen-Lied’ er et fantastisk stykke musik, der benytter kor-mediet på en helt ny måde – og samtidig et stykke med helt direkte publikums-appeal og teatralske indslag

Akademisk kor Århus i Riga | Foto: Akademisk kor Århus på Facebook

En god chance for at vinde

Koret har de seneste dage øvet deres bidrag i Riga: “I kan forvente et meget specielt show. En meget speciel vuggevise, men også en flot, dansk sang“, fortæller Frederik Holmer Henriksen til Aftenshowet og tilføjer: “Generelt tror jeg det bliver et glittershow, ligesom Eurovision plejer at være”. Han fortæller endvidere, at det danske bidrag også indeholder en koreograf, som er en ny ting for gruppen: “Vi er ikke vant til at arbejde med koreografi på samme måde“.

Værter på aftenens show i Riga Arena bliver den Grammy-vindende komponist og dirigent Eric Whitacre samt den velkendte lettiske vært Eva Johansone. og blandt Danmarks konkurrenter er mange forskellige korvarianter, bl.a. pigekor, mandekor, rytmisk kor og et specielt mandekor, som har specialiseret sig i drikkeviser fra Ungarn, men Akademisk kor er optimistiske i forhold til de danske chancer for sejr:

Vi har en god chance for at vinde. Vi har øvet os rigtig meget og vi synes, at vi kommer med et godt produkt og er rigtig klar. Men det kommer an på, hvad de andre kor kommer med og hvad der bliver lagt vægt på hos dommerne“.

DR’s Eurovision-ekspert og pigekorets chefdirigent

Når DR K kl. 20.00 blænder op for Eurovision Choir of the Year bliver det med 2 yderst kompetente navne bag mikrofonen. Det bliver nemlig DR’s faste Eurovision-kommentator Ole Tøpholm som sammen med DR Pigekorets chefdirigent Phillip Faber skal guide seerne igennem showet.

Ole Tøpholm og Philip Faber er kommentatorer

Philip Faber er konservatorieuddannet som både komponist og dirigent og har skrevet flere værker. Han håber, at konkurrencen kan skabe mere bevågenhed om korsang og går hen og bliver en fast tradition, ligesom Eurovision Song Contest har været det helt siden 1956:

Kor er linket mellem den professionelle musik og amatørmusikken, og som kor-mand glæder jeg mig rigtig meget til at se, hvad de andre lande byder ind med. Udover at der helt sikkert kommer masser af fremragende korsang, kommer Eurovision Kor Grand Prix utvivlsomt også til at give seerne et indblik i, hvad der rører sig lige nu på den front,” siger Phillip Faber til Dr.dk.

Du kan høre et interview med Philip Faber fra DR’s Aftenshowet her.

Det danske postkort

Når de deltagende kor går på scenen i Riga, så sker det, ligesom i Eurovision, med et specielt postkort, som præsenterer koret og det land, de repræsenterer. Herunder kan du se det danske postkort:

Startrækkefølgen – Danmark på scenen som nr. 2

 1. Estonia – Estonisk TV’s pigekor – “Absolute Tormis”
 2. Denmark – Akademisk kor Århus – “I Seraillets Have” / “Wiigen-Lied”
 3. Belgium – Les Pastoureaux – “Dans la troupe” / “Ensemble”
 4. Germany – Jazzchor Freiburg – “African Call” / “Palettes”
 5. Slovenia – Carmen Manet – “Ta na Solbici” / “Adrca”
 6. Hungary – Bela Bartok Male Choir – “Karádi nóták”
 7. Wales – Côr Merched Sir Gâr – “O, Mountain, O” / “Traditional Welsh Lullaby” / “Wade in the Water”
 8. Austria – Hardchor Linz – “Ave Maria” / “I tua wos i wü” / “Rah”
 9. Latvia – Spīgo – “Grezna saule debesīs” / “Es čigāna meita biju”

Hvor kan jeg se Eurovision Choir of the Year?

LTV, som tilbage i 2003 afviklede Eurovision Song Contest i Riga, producerer showet, som bliver sendt på de tv-kanalerne, der medvirker, samt streamet til hele verden. Showet bliver sendt direkte på DR K i aften den 22. juli klokken 20.00.

Showet vises desuden på følgende kanaler:

 • Belgien – La Trois
 • Frankrig – ARTE Concert
 • Tyskland – ARTE Concert
 • Danmark – DR K
 • Estland – ETV 2
 • Ungarn – M5
 • Letland – LTV 1
 • Serbien – RTS 2
 • Slovenien – RTV 1
 • Wales – S4C

Læs mere:

Eurovision Choir of the year på Facebook

Akademisk kor Århus på Facebook

Founder, webmaster and editor at Good Evening Europe since 2006. Eurovision-fan since forever 🙂
Has covered Eurovision Song Contest live 6 times, (2010, 2013-2017), Danish Melodi Grand Prix and Melodifestivalen in Sweden.
From Vejle, Denmark.

Translate »