News Ticker

Sverige: En gennemgang af de 28 hold, der skal deltage i Melodifestivalen 2018

  Artisterne i Melodifestivalen 2018 | Foto: Jessica Gow TT

  Tirsdag morgen blev spændingen for mange grand prix fans udløst, da SVT præsenterede de 28 hold, der skal kæmpe om en billet for Sverige, til Lissabon i Maj måned. Som altid har Sverige 4 delfinaler, en andra chance og en finale i Stockholm, der i år bliver den 10. marts.

  Rygterne havde svirret i mange dage, om at veteranerne Alcazar var på vej tilbage, sågar gik rygtet om, at selveste Eurovision-vinderen Carola skulle stille på. Sådan gik det ikke, men der var alligevel et par gamle kendinge i blandt.

  Her kommer en lille gennemgang.

  Årets deltagere, bidrag og sangskrivere

  KARLSTAD – DELFINALE 1

  Renaida | Foto: SVT (Stream)

  All The Feels – Renaida

  Sangskriver(e): Laurell Barker, Jon Hällgren, Peter Barringer, Lukas Hällgren

  Renaida er 20 år og kommer fra Nyköping, hun blev kendt i tv4 programmet Idol, hvor hun i 2016 blev nummer 6. Hele teamet er debutanter i Melodifestivalen.

  Benjamin Ingrosso | Foto: SVT (Stream)

  Dance You Off – Benjamin Ingrosso

  Sangskriver(e): Benjamin Ingrosso, MAG, Louis Schoorl, K Nitan

  I 2006 vandt han Lilla Melodifestivalen med “Hej Sofia” og repræsenterede efterfølgende Sverige i MGP Nordic 2006.

  Benjamin Ingrosso, som er søn af MF-legenden Pernilla Wahlgren, havde i år sin debut i Melodifestivalen med ‘Good Lovin’, der sluttede på en flot 5. plads.

  Sangen, som Benjamin skal synge, har han selv været med til at skrive sammen med bl.a. den award-vindende hollandske sangskriver, komponist og producer Louis Schoorl.

  Livet på en pinne – Edward Blom

  Edward Blom | Foto: SVT (stream)

  Sangskriver(e): Edward Blom, Thomas G:son, Stefan Brunzell, Kent Olsson

  Han stod for en af sommerens landeplager i Sverige, da gruppen Tonsatt satte musik till hans kommentarer og skabte hittet ”När man festar festar man”. Herudover er 47-årige Edward Blom bl.a. kendt som kulturhistoriker, gastronom, TV-personlighed og forfatter.

  Sangen har Edward skrevet sammen med 3 velkendte og rutinerede Melodifestival-veteraner.
  Thomas G:son betegnes som mr melodifestival. Han er den sangskriver med flest bidrag gennem tiderne, og i år har han 4 sange med, så den rekord er udbygget.
  Kent Olsson er mest kendt for at være regissør og manuskriftforfatter på dragshowartisten After Darks shows, og har i Melodifestivalsammenhæng deltaget flere gange. Han er bl.a. manden bag After Dark’s “Kom ut som en stjärna” og “(Åh) När ni tar saken i egna händer”.

  Stefan Brunzell er musiker og kapelmester. Siden 2016 har han stået i spidsen for orkestret på det populære sommershow Allsang på Skansen. Han slog dog igennem i programmet Friends på turne, da han var kapelmester i gruppen Friends, der deltog i Melodifestivalen 2000-2002 og vandt i 2001 med “Lyssna till ditt hjärta”.

  My Turn – John Lundvik

  John Lundvik | Foto: SVT (stream)

  Sangskriver(e): Anna-Klara Folin, John Lundvik, Jonas Thander

  John Lundvik er tidligere stafetløber, men også singer-songwriter. Han er mest kendt for sangen “When You Tell the World You’re Mine”, skrevet til kronprinsesse Victoria og Daniels bryllup i 2010.

  I 2014 skrev han ‘Natural’ til Anton Ewald i Melodifestivalen, en sang der dog endte nederst i finalen.

  Sangen har han skrevet sammen med Jonas Thander, der både er musiker og songwriter. Han har skrevet hits til så kendte stjerner som Ariana Grande, og Eurovision-deltagerne Sergey Lazarev og Pastora Soler. Han har også spillet horn og saxofon på en masse verdenskendte hits bla “Shake it of” med Taylor Swift, og “Bang Bang” med Jessie J, Arianda Grande og Nicki Minaj. Han er ikke uerfaren i Eurovision-sammenhæng da han i 2016 skrev Litauens vindersang “I’ll be waiting for this night” sunget af Donny Montell, der endte som nummer 9 i Stockholm.

  Kikki Danielsson | Foto: SVT (stream)

  Osby Tennessee – Kikki Danielsson

  Sangskriver(e): Sulo Karlsson, Kikki Danielsson

  Siger man Kikki Danielsson så siger man også en svensk Melodifestival/Eurovision dronning, 9 gange har hun deltaget i Melodifestivalen og 2 gange i Eurovision med sin 3. plads på hjemmebane i 1985 som det bedste resultat. Kikki har udgivet 26 albums, og er mest kendt for hendes Schlager- og Country sound. Hun har for første gang selv været med til at skrive et af hendes numre i konkurrencen.

  Sigrid Bernson | Foto: SVT (stream)

  Patrick Swayze – Sigrid Bernson

  Sangskriver(e): Andrej Kamnik, Josefin Glenmark, Peg Parnevik, Sigrid Bernson

  Sigrid Bernson er en svensk danser, danselærer og sangerinde. Siden 2011 har hun deltaget i det svenske svar på Vild med Dans, ‘Let’s Dance’ og bl.a. vundet programmet med Benjamin Ingrosso, der også deltager som artist i denne semifinale. Hun udgav i år sin debutsingle ‘This Summer’.
  Sangen har hun bl.a. skrevet sammen med Peg Parnevik, datter af den kendte golfspiller Jesper Parnevik, som er blevet kendt i tv programmet Parneviks, hvor svenske kendisser kommer og bor hos familien Parnevik i Florida, et program der vandt et par priser. Peg har også selv udgivet nogle singler med stor succes.

  Kamferdrops | Foto: SVT (stream)

  Solen lever kvar hos dig – Kamferdrops

  Sangskriver(e): Herbert Trus, Danne Attlerud, Martin Klaman, Kristoffer Tømmerbakke, Erik Smaaland, KamferdropsS

  Kamferdrops er artistnavnet for den norske sangerinde Heidi Musum, som i år havde et stort hit med sin cover-version af “Jag trodde änglarna fanns”, skrevet af William Kristoffersen og oprindeligt fremført af Kikki Danielsson, som hun nu kommer til at dyste imod i Karlstad. Sangen gik i september ind på 1. pladsen på Svensktoppen og har også været et hit i Danmark.

  Hendes sang er bla skrevet af Danne Attlerud, som er en veteran i Melodifestivalen med sange som “Live Forever” til Magnus Carlsson og “Sista Andetaget” til Jan Johansen. Danne har også deltaget i andres nationale finaler, han vandt i 2004 den norske finale med sangen “High”, der dog endte sidst til Eurovision. Derudover har han deltaget i det danske grand prix i 2014, hvor han fik en 2. plads med sangen “Your Lies” sunget af Rebekka Thornbech.

  GÖTEBORG – DELFINALE 2

  Ida Redig | Foto: SVT (stream)

  Allting som vi sa – Ida Redig

  Sangskriver(e): Yvonne Dahlbom, Jesper Welander, Ida Redig

  Singer-songwriter Ida Redig er med hendes unikke synthpop et populært navn på svensk P3. Hun har foreløbig udsendt 3 studiealbums og en EP. Derudover har hun bl.a. skrevet musikken til filmen ‘Små citroner Gula’ og optrådt på SVT (Det kungliga bröllopet), TV4 (Nyhetsmorgon), SR (Musikhjälpen) og ZTV

  Jonas Gardell | Foto: SVT (stream)

  Det finns en väg – Jonas Gardell

  Sangskriver(e): Calle Kindbom, Jonas Gardell, Mats Tärnfors

  Jonas Gardell har flere gange optrådt i Melodifestivalen, dog aldrig som artist. Han er manden bag “Schlagerskolan” og har derudover bl.a. skrevet manuskriptet til den populære film ‘Livet är en schlager’ fra 2000, som handler om Melodifestivalen. Ifølge Aftonbladet har Christer Björkman haft Gardell på sin ønskeliste i flere  år. Hidtil har han takket nej til at deltage, men i 2018 skulle det altså være.
  Sangen har han skrevet sammen med Calle Kindbom, som er en veteran i Melodifestivalen. Han har tidligere haft 12 sange med i Melodifestivalen, hvor de mest kendte må være “Världen Utanfor” til Barbados i 2002 og hans vinderbidrag “Give me your love” med gruppen Fame i 2003, der endte som nummer 5 til Eurovision i Riga.

  Margaret | Foto: SVT (stream)

  In My Cabana – Margaret

  Sangskriver(e): Anderz Wrethov, Linnea Deb, Arash Labaf, Robert Uhlman

  Polske Margaret fik sit store gennembrud i sommeren 2016 med sangen “Cool me down” der også blev nummer 2 i det polske grand prix. Nummeret blev et sommerhit rundt om i Europa, og særligt i Sverige blev den spillet flittigt, og Margaret optrådte også i bl.a. Sommarkrysset på svenske tv4.

  Hendes sang er skrevet af et par rutinerede sangskrivere..
  Arash er født i Iran, men har boet i Sverige siden han var 10 år. Han er en meget kendt international artist, for sine orientalske rytmer og at han synger på sit modersmål. Arash har lavet 5 albums og har deltaget i Eurovision 2009 for Azerbaijan, hvor det blev en 3, plads med sangen “Always”.

  Robert Uhlmann er en velkendt producer, som har komponeret og skrevet sange for kunstnere som Dr Bombay, Basshunter, Arash og Dr Alban. Robert har deltaget i det svenske grand prix en gang tidligere, det var i 2000 og nummeret “Anropar Försvunnet”, som blev fremført af Hanna Hedlund. Han deltog som sangskriver til Aserbajdsjans bidrag i 2009, og har sammen med Arash deltaget i det danske grand prix, da de sammen med Sara Sukurani skrev  sangen “Love Me, Love Me” der endte på en 10. plads.

  Linnea Deb har været blandt en de mest fremadstormende svenske sangskrivere de sidste par år, hun har tidligere været korsanger for Carola og Ace of base, og synger kor på singler fra bl.a. Måns Zelmerlöw og Gravitonas. Hun har siden 2012 været komponist på 14 numre i Melodifestivalen og har vundet 2 gange, første gang i 2013 med “You” som blev fremført af Robin Stjerberg, og i 2015 hvor hun også vandt Eurovision i Wien med sangen “Heroes” af Måns Zelmerlöw.

  LIAMOO | Foto: SVT (stream)

  Last Breath – Liamoo

  Sangskriver(e): Liam Cacatian Thomassen, Morten Thorhauge, Peter Bjørnskov, Lene Dissing

  Liam vandt i 2016 den 12. udgave af Idol. Han kom med i konkurrencen på et Wildcard og konkurrerede i programmet bl.a. mod Charlie Grönvall fra Bracelet. Efter sejren i Idol udgav han singlen ‘Playing with Fire’, som opnåede en 6. plads på hitlisten i Sverige. I Melodifestivalen 2018 skal han dyste under kunstnernavnet Liamoo.

  Sangen som Liam skal fremføre er skrevet af (Ja! du læste rigtige) 3 velkendte danske musikere og sangskrivere.
  Morten Thorhauge er sangskriver og trommeslager i det populære danske band Carpark North, hvor han med hits som “Transparent & Glasslike” og “Human” har turneret Danmark rundt i snart 15 år.
  Peter Bjørnskov og Lene Dissing er begge fra Aarhus og driver sammen selskabet Startone Music, hvor at de skriver og producerer sange til både danske og internationale kunstnere. De har skrevet sange til Bryan Rice, Peter Belli, Bjørnskov, Kato, Emmelie De Forest og Sanne Salomonsen. I løbet af det sidste år har de også fået et stort internationalt gennembrud, efter de er begyndt at skrive musik sammen med den danske DJ Martin Jensen. Deres nummer “Solo Dance” har ligget i top 20 i 14 europæiske lande, og har opnået mere end 250 millioner streaminger på Spotify.

  Både Peter og Lene har deltaget i det danske grand prix. Peter skrev “Breathing” til Bryan rice der blev nummer 2 i 2010, og både Lene og Peter var med til at skrive “Sleepless” til Anna Noa, “Unbreakable” til Muhammed og “One” til Ida Una, der alle 3 endte som nummer 2.
  Lene har også deltaget i Eurovision, da hun var med til at skrive Andorras bidrag i 2009 “Get a Life” sunget af den tidligere Me & My solist Susanne Georgi.

  Samir& Viktor | Foto: SVT (stream)

  Shuffla – Samir & Viktor

  Sangskriver(e): Andreas ”Stone” Johansson, Denniz Jamm, Costa Leon, Samir Badran, Viktor Frisk

  Samir & Viktor er tilbage i Melodifestivalen. Efter en pause i dette års Melodifestival er den populære duo igen klar til at hærge hitlisterne og gøre de unge teenagere varme om hjertet. De deltog for første gang i 2015 med sangen “Groupie”, der hurtig blev en succes hos de unge og på Spotify. Året efter var de mere vovede og sang om at “Bada Nakna”, en sang der ikke skræmte de små fans væk, og blev endnu en stor succes.
  Sangen har de skrevet sammen med Andreas “Stone” som er en flittig brugt sangskriver og producer, Andreas har tidligere været med i Melodifestivalen i 2015, da han skrev sangen “Nonetheless” til Sanne Salomonsen og Marie Bergman.

  Mimi Werner | Foto: SVT (stream)

  Songburning – Mimi Werner

  Sangskriver(e): Göran Werner, Mimi Werner, Niki Niki, Carl Varga, Johan Åsgärde, Oliver Lundström

  Sveriges ukronede countryprinsesse Mimi Werner er tilbage i Melodifestivalen. Mimi fik i 2015 sin første kontrakt, og siden har hun arbejdet meget i Nashville med sine samarbejdspartnere. Mimi deltog i Melodifestivalen 2016 med sangen “Ain’t no good” der dog blev slået ud i første semifinale. Det har dog ikke slået hende ud, og denne jul er hun ude med sin første juleplade “Home By Christmas”

  Mimi har skrevet sangen sammen med sin far Göran Werner. Det er 3 gang, at han stiller op i Melodifestivalen. Foruden Mimis sang i 2016 skrev han også bidraget “Fallin” med gruppen State of Drama, der endte som nummer 9 i finalen i 2013. Ellers har han arbejdet sammen med kunstnere som Caola, Jill Johnson samt danske Jette Torp.

  Stiko Per Larsson | Foto: SVT (stream)

  Titta vi flyger – Stiko Per Larsson

  Sangskriver(e): Stiko Per Larsson, Emil Rotsjö

  Stiko Per Larsson er en svensk sanger og sangskriver. Han vandt i år finalen i P4 Nästa med sangen “Kumpaner” og dermed en plads i Melodifestivalen. Stiko har udsendt 5 albums, en lang række singler og EP’er og har været på flere såkaldte vandringsturnéer, hvor han har vandret gennem Sverige med sin guitar på ryggen og spillet for kost og logi.

  MALMÖ – DELFINALE 3

  Martin Almgren | Foto: SVT (stream)

  A Bitter Lullaby  – Martin Almgren

  Sangskriver(e): Josefin Glenmark, Märta Grauers

  I 2015 vandt han Idol på svensk TV4 og udsendte efterfølgende singlen ‘Can’t Hold Me Down’. Nu er Martin Elmgren klar til Melodifestivalen, og skulle man tro tidligere vindere, så har han en god chance. De seneste 8 år er hele fem Melodifestivalvindere kommet fra Idol: Robin Bengtsson, Måns Zelmerlöv, Loreen, Robin Stjernberg og Anna Bergendahl.

  Sangen er skrevet af Josefin Glenmark, der står bagom hele 2 bidrag i årets festival. Hun er datter af den store Melodifestival veteran Ann-Louise Hanson, og har selv skabt sig et navn som songwriter og sanger.
  Märta Grauers deltager i år med sit 3. bidrag i Melodifestivalen, hun har tidligere været med til at skrive “Drop Dead” til Missmatch i 2007, og var i 2011 en del af gruppen Le Kid, der deltog med sangen “Oh My God”. Desuden har hun skrevet og produceret musik for kunstnere som Agnes, Kate Ryan og Alcazar.

  Dooter | Foto: Daniel Stigfeldt

  Cry – Dotter

  Sangskriver(e): Linnea Deb, Peter Boström, Thomas G:son, Johanna ”Dotter” Jansson

  30-årige Johanna Jansson, kendt under artist navnet Dotter, deltog sidste år i Melodifestivalen som sangskriver. Hun skrev sammen med Thomas G:son, Peter Boström og Mariette ‘A million years’, som sluttede på 4. pladsen i finalen. Ellers optræder hun med sine egne sange. Hun udsendte sin debutsingle “My Flower” i 2014, og siden da er det gået stærkt. I 2017 udsendte hun singlen “Evolution”, der er blevet taget godt imod.

  Dotters sang har hun skrevet sammen med et sandt dream team inden for Melodifestivalen og Eurovision. Linnea Deb, Thomas G:son og Peter Boström har sammenlagt haft 17 bidrag med i Eurovision, og alle 3 har vundet hver deres år. Thomas og Peter vandt i 2012 med sangen “Euphoria” sunget af Loreen, og Linnea vandt i 2015 med sangen “Heroes”
  Thomas har også deltaget for Danmark da han i 2010 blev nummer 4 i Eurovision med sangen “In A Moment Like This” sunget af Chanee og N’evergreen.
  Peter har desuden den rekord, at han er blevet nummer 1 og sidst i samme Eurovision finale, da han i 2012, udover “Eurphoria”, også skrev Norges bidrag “Stay” med Tooji.

  Moncho | Foto: SVT (stream)

  Cuba Libre – Moncho

  Sangskriver(e): Jimmy Jansson, David Strääf, Markus Videsäter, Axel Schylström, Moncho

  Moncho, med det borgerlige navn Ramón Monserrat, har tidligere været en del af gruppen Löst Folk, men skal deltage i Melodifestivalen som solist.

  Sangen har han skrevet sammen med Jimmy Jansson, der trods sin unge alder, er en veteran i Melodifestivalen. Han startede sin karriere i teenagebandet The poets, der deltog i Melodifestivalen 2002 med sangen “What Difference does it make” og har siden deltaget som artist 2 gange. I dag er han mest kendt som sangskriver. Han har også deltaget i det danske grand prix, i 2016 deltog med sangen “Breakaway” der blev fremført af Bracelet.
  En anden af sangskriverne Axel Schylström har selv erfaring fra forskellige musikkonkurrencer. Han blev nummer 4 i Idol 2015, og deltog i 2017 selv i Melodifestivalen med sangen “När ingen ser”.

  Mendez | Foto: SVT (stream)

  Everyday – Mendez

  Sangskriver(e): Leopoldo Mendez, Jimmy Jansson, Palle Hammarlund

  Da Melodifestivalen i 2002 fik en stor makeover og der kom semifinaler og flere sange, blev et af de populære indslag det år fremført af Mendez. Méndez er kunstnernavnet for den chilenske sanger og sangskriver Leopoldo Jorge Méndez Alcayaga. Han har tidligere danset for Chippendales og Britney Spears og fik sit store gennembrud som sanger i 1999 med sangen ‘Razor Tongue’. I 2002 sluttede han på 2. pladsen i Melodifestivalen med ‘Adrenaline’ og vendte tilbage året efter med ‘Carnaval’. Mon ikke det er nogle latinorytmer inspireret af årets hit “Despacio”, vi skal høre fra den gode Mendez.

  Sangen har Mendez skrevet med før omtalte Jimmy Jansson og Palle Hammarlund, der begge før har samarbejdet i Melodifestivalen, da de i 2015 skrev sangen “Hello Hi” til pigegruppen Dolly Style.

  Kalle Moreus | Foto: SVT (stream)

  Min dröm – Kalle Moraeus & Orsa Spelmän

  Sangskriver(e): Thomas G:son, Alexzandra Wickman

  Den 54-årige musiker, spillemand og komponist Kalle Moraeus kan bryste sig af titlen som svensk mester i luftguitar 1984. Han har også tidligere deltaget i Melodifestivalen i 2010 med sangen “Underbart” og skulle ifølge forskellige rygter i år have deltaget med ‘Himmel och hav’. Deltagelsen kunne desværre ikke forenes med hans job som vært på SVT og derfor blev Moraeus erstattet af Roger Pontare. Moraeus er nu stoppet som vært på SVT’s ”Så ska det låta”, så nu kunne han deltage.

  Sangen som Kalle skal fremføre er skrevet af de samme, som stod bag føromtalte “Himmel Och Hav”: Melodifestival-legenden Thomas G:Son og Alexzandra Wickman, som også selv fremfører egne sange.

  Jessica Andersson | Foto: SVT (stream)

  Party Voice – Jessica Andersson

  Sangskriver(e): Fredrik Kempe, David Kreuger, Niklas Carson Mattsson, Jessica Andersson

  Hun har allerede deltaget 6 gange i Melodifestivalen, både som solist og som en del af gruppen Fame med Magnus Bäcklund – og deltaget i Eurovision Song Contest 2003 efter sejren med ‘Give me your Love’. Jessica Andersson er det man kan kalde en vaskeægte MF-veteran. Hendes mange fans får igen noget at glæde sig til i 2018, når den populære sangerinde træder op på MF-scenen. Sidst vi så Jessica i Melodifestivalen var i 2015, da hun opnåede en 11. plads i finalen med ‘Can’t Hurt Me Now’.

  Sangen har hun skrevet med Fredrik Kempe og David Kreuger, som må siges at være velkendte i Grand prix verdenen. Fredrik debuterede i konkurrencen i 2004 med sangen “Finally” og sammen med David har han bl.a. skrevet vinderen fra 2014 “Undo” til Sanna Nielsen, det blev nummer 3 i København.

  David Kreuger var i slut 90’erne start 00’erne en af de mest populære og produktive svenske sangskrivere, da han som medlem af Max Martins sangskriver team fra Cherion-studiet stod bag mega number one-hits til både Westlife og Britney Spears. I dag har et studie med sin gode ven fra de gamle dage Per Magnusson.

  Barbi Escobar | Foto: SVT (stream)

  Stark – Barbi Escobar

  Sangskriver(e): Barbi Escobar, Costa Leon, Andreas ”Stone” Johansson

  Stark, Barbi eller Barbara som hun hedder synger frem for alt Soul og R’n’B, hendes forbilleder er grupper som Black Eyed peas og Blackstreet. Det er hendes debut i Melodifestivalen.

  Barbi har selv været med til at skrive sit bidrag bl.a. sammen med tidligere nævnte Andrea “Stone”, som har skrevet Nonetheless” til danske Sanne Salomonsen og Marie Bergman.

  ÖRNSKÖLDSVIK – DELFINALE 4

  Felicia Olsson | Foto: SVT (stream)

  Break That Chain  – Felicia Olsson

  Sangskriver(e): Bobby Ljunggren, Kristian Lagerström, Henrik Wikström, Joy Deb

  Felicia er 22 år og kommer fra Eskilstuna. I 2013 kom hun ud af det blå ind i rampelyset, da hun deltog i Melodifestivalen med sangen “Make me no 1”. Efter en pause på nogle år er Felicia nu tilbage i rampelyset, både i Melodifestivalen og med hendes rolle som Aida i musicalen af samme navn.

  De 4 sangskrivere bag Felicias nummer kan i Grand prix kredse alle kaldes for super veteraner.
  Bobby Ljunggren har skrevet sange til Melodifestivalen siden 1987. Årets bidrag er nummer 48 i rækken, og ud af dem er de 5 vindere med “Se På Mej” fra 1995, som den mest populære med en 3. plads. Bobby har også deltaget i andre nationale finaler med blandet succes. Han deltog i den litauiske grand prix i 2005 med sangen “Little By Little” der endte med at vinde, men dog blev sidst i semifinalen i Eurovision. I 2015 deltog han i det danske grand prix på sangskriverholdet bag “Hotel A” til Cecilie Alexandra.

  En af Bobbys vigtigste samarbejdspartnere i Melodifestivalen siden start 00’erne er Henrik WIkström,  Henrik havde faktisk sit første bidrag med allerede i 1983, men det var først i 2004 da Shirley Clamp sang hans (og Bobbys) “Min Kärlek”, at han fik sit store gennembrud i konkurrencen. Det bliver Henriks 35. bidrag i årets konkurrence.

  En anden af Bobbys og Henriks gode medkomponister er Kristian Lagerström. Han har deltaget i Melodifestivalen 3 gange. Først skrev han sammen med Wikström sangen “Lullaby”, som blev sunget af færøske Brandur. Sammen med Bobby skrev han vindersangen i 2010 “This Is My Life” til Anna Bergendahl, som netop ikke klarede sig i finalen med en 11 plads i semifinalen. Sidst han deltog var i 2012 med sangen “Stormande Hav” til pigegruppen Timoteij.

  Den sidste mand i teamet er Joy Deb. Joy har med sin kone Linnea (der også deltager i år med andre bidrag) været en af de mest fremadstormende sangskrivere i Melodifestivalen og Sverige de sidste 5 år. Han debuterede i 2012 med sangen “Soldiers” til Ulrik Munther. I 2013 vandt han Melodifestivalen med “You” og i 2015 vandt han både MF og Eurovision med “Heroes”. Joy har også været med til at skrive fanfavoritterne “Busy Doin Notin” til Ace Wilder og “Statements” til Loreen.

  Felix Sandman | Foto: SVT (stream)

  Every Single Day – Felix Sandman

  Sangskriver(e): Noah Conrad, Tony Ferrari, Parker James, Jake Torry, Felix Sandman

  Felix Sandman er et af medlemmerne i gruppen FO&O, der deltog i Melodifestivalen 2017 med sangen “Gotta Thing About You”, det blev nummer 11 i finalen.

  Mariette | Foto: SVT (stream)

  For You – Mariette

  Sangskriver(e): Jörgen Elofsson

  Mariette blev for alvor offentligt kendt, da hun i 2009 deltog i TV4 programmet Idol, hvor hun blev nummer 4. Senere har hun spillet guitar på turneer med Ace Wilder og Magnus Uggla. Mariette har deltaget i Melodifestivalen 2 andre gange, først fik hun en flot 3. plads i 2015 med sangen “Don’t stop believing” og i år blev det til endnu en finaleplads med sangen “A Million Years” Mon 3. gang bliver lykkens gang for Mariette?

  Sangen, som Mariette skal synge, er skrevet af  den rutinerede svenske sangskriver Jörgen Elofsson. Jörgen blev for alvor kendt, da han blev en del af det legendariske sangskriver team på Cheiron Studios, hvor han primært arbejdede med en af årets andre sangskrivere David Kreuger. Hans første store hit kom i 1998, da han skrev sangene “Sometimes” og “(You drive me) Crazy”  til Britney Spears første album “Baby One More Time”.  Sammen med sine makkere David Kreuger og Per Magnusson skrev han også en del af det irske boyband Westlifes hit, som alle endte som nummer 1 i England, bl.a. “If i let you go”, “My Love” og “Fool Again” blev kæmpe hits. Efter tiden i Cheiron fortsatte han med at skrive sange til artister som Kelly Clarkson, Steps, og Agnetha Faltskog. I 2008 blev han ringet op at den kommende svenske prins Daniel, og spurgt om han ville komponere en sang til hans og Victorias royale bryllup.  Det sagde Elofsson ja til, og sammen med en af årets andre deltagere, John Lundvik, skrev de sangen “”When you tell the world you’re mine”, som blev fremført af Agnes og Björn Skifs.

  Rolandz | Foto: SVT (stream)

  Fuldans – Rolandz

  Sangskriver(e): Fredrik Kempe, David Kreuger, Robert Gustafsson, Regina Hedman

  Robert Gustafsson er en svensk komiker, der tidligere er blevet kaldt ‘Sveriges sjoveste mand’. Næste år skal Robert deltage i Melodifestivalen sammen med hans danseband Rolandz. Robert har bl.a. arbejdet som manuskriptforfatter og skuespiller i det banebrydende SVT-program ‘Björnes magasin’ i 1987. I begyndelsen af 1990’erne kom han med i komiker truppen ‘Killinggänget’. I 2004 modtog han en såkaldt ‘Guldbagge’ for filmen ‘Fyra nyanser av brunt’, og var også med i den yderst populære film “Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt”, som til dato er den 3. mest indtjenende svenske film gennem tiderne.

  Sangen har Robert skrevet med Fredrik Kempe og David Kreuger, som allerede har et bidrag med i år, og må siges at være Eurovision veteraner. Foruden “Undo” i 2014 har Fredrik deltaget i Eurovision 4 gange i træk, noget som kun Ralph Siegel også kan bryste sig med. Han deltog fra 2008-2011 med sangene “Hero” sunget af Charlotte Perrelli, “La Voix” som blev fremført af Malena Ernman, den norske vinder fra 2010 “My Heart Is Yours” sunget af Didrik Solli Tangen og til sidst “Popular” sunget af Eric Saade.
  David deltog i årets Eurovison, da han havde skrevet den svenske vindersang “I Can’t go on” til Robin Bengtsson.

  Emmi Christensson | Foto: SVT (stream)

  Icarus – Emmi Christensson

  Sangskriver(e): Thomas G:son, Christian Schneider, Andreas Hedlund, Sara Biglert

  Den 33-årige musicalstjerne Emmi Christensson har haft roller i bl.a. ‘Sound of music’, ‘West side story’ og ‘Les misérables’, men er mest kendt for rollen som Christine i ‘Phantom of the opera’. I 2018 skifter hun så musicalscenen ud med Melodifestivalen.

  Det er Thomas G:sons 4. bidrag i årets konkurrence, og hans 50. bidrag gennem tiderne. Sangen har han skrevet sammen med Christian Schneider og Sara Biglert der begge har deltaget både i Melodifestivalen og i Eurovision. I 2016 skrev de Tjekkiets bidrag “I Stand” sunget af Gabriela Guncikova, og i årets Melodifestival skrev de “En värld full av strider” sunget af samiske Jon Henrik Fjällgren og Anina.

  Elias Abbas | Foto: SVT (stream)

  Mitt paradis  – Elias Abbas

  Sangskriver(e): Anderz Wrethov, Hamed “K-One” Pirouzpanah, Sami Rekik

  Årets yngste deltager bliver den kun 16-årige Elias Abbas. Han fik i 2017 sit gennembrud med singlen “Min Queen”, der bedst kan betegnes som glad i låget Rap.

  Sangen “Min Queen” skrev Elias sammen med den rutinerede producer Hamed K-One. Hamed er ikke et ukendt blad i Melodifestivalen, da han allerede har deltaget med sange som “Blame it on the disco” (Alcazar), og vinderne “Undo” fra 2014 og “I can’t go on” fra 2017.
  Sangen er også skrevet af Anderz Wrethow, der foruden at være artist, også er en velkendt skikkelse i Melodifestivalen. Han står bl.a. bag sangene “Bada Nakna” til Samir & Viktor, “Upp o Hoppa” med Frida og “Guld och gröna skogar” til Hasse Andersson. Anderz var også med til at skrive Aserbajdsjans Eurovision bidrag i 2009 “Always”.

  Olivia | Foto: SVT (stream)

  Never Learn – Olivia

  Sangskriver(e): Anton Ewald, Jonas Wallin, Trond Smeplass

  Den unge sangerinde Olivia blev kendt for 4 år siden, da hun lavede et Youtube-cover af Anton Ewalds ‘Begging’. Hun er nu signet ved samme pladeselskab som Ewald  og udgav tidligere i år sin debut single ‘Do You’.

  Sangen som Olivia skal synge er sjovt nok skrevet af Anton Ewald, der er en svensk sanger og danser. Anton startede sin karriere i Melodifestivalen som danser, da han var backing i “The Queen” fra 2009 sunget af Velvet, og på 2 bidrag i 2012 “Aldrig, Aldrig” af Andreas Lundstedt samt “Amazing” af Danny Saucedo. I 2003 stillede Anton som artist da han deltog med sangen “Begging” sangen måtte igennem andra chancen, men blev alligevel nummer 4 i finalen. I 2014 deltog han igen med sangen “Natural” skrevet af en anden af årets deltagere John Lundvik. Han kom til finalen, men endte sidst.

  Shows og byer

  Her afholdes Melodifestivalen 2018:

  3/2 Delfinale 1 – Karlstad
  10/2 Delfinale 2 – Göteborg
  17/2 Delfinale 3 – Malmö
  24/2 Delfinale 4 – Örnsköldsvik
  3/3 Andra chansen – Kristianstad
  10/3 Finale – Solna, Stockholm

  Sidste år blev Sverige repræsenteret af Robin Bengtsson og sangen ”I can’t go on”, som sluttede på en flot 5. plads.

  Schlager fan since 1988, Big Eurovision fan since 1999. Super fan and expert of Melodifestivalen, have been all around Sweden since 2007.

  Translate »