Tuesday, March 19, 2024
Home Blog

Eurovision 2024 polls: Hvilke 10 sange går videre fra semifinale 1 og semifinale 2?

ESC 2024 - semifinale polls

Efter nogle spændende måneder med masser af nationale udvælgelser kender vi nu alle 37 bidrag i Eurovision Song Contest 2024. Der er under 2 måneder til finalen, og traditionen tro varmer vi her på redaktionen op med både reviews, afstemninger og optakter.

Vi lægger ud med vores traditionsrige semifinale afstemning. Hvilke 10 bidrag går videre fra hhv. semifinale 1 og semifinale 2?
Har du brug for en genopfriskning af bidragene, kan du starte med at se semifinale bidragene i de 2 playlister herunder.

Husk også at deltage i debatten på vores Facebook side og del gerne afstemningen med dine venner.

Poll: Semifinale 1 – Hvilke 10 bidrag går videre til finalen ?

Semifinale 1: Hvilke 10 sange går videre til finalen?

Playliste: Semifinale 1

Poll: Semifinale 2 – Hvilke 10 bidrag går videre til finalen ?

Semifinale 2: Hvilke 10 sange går videre til finalen?

Playliste: Semifinale 2

Advertisement

Azerbaijan: FAHREE feat. Ilkin Dovlatov synger “Özünlə Apar” i Malmø 2024

Foto: Adil Yusifov

Årets sidste bidrag er landet. The Land of Fire bliver i år repræsenteret af FAHREE (Fakhri Ismayilov) og Ilkin Dovlatov, som synger Özünlə Apar”. Bidraget har FAHREE selv skrevet sammen med Edgar Ravin, Hasan Haydar, Mila Miles og Mado Salikh.

Azerbaijans artist er internt valgt af TV-stationen ITV, og bidraget blev i dag afsløret som det allersidste af de 37 sange, som dyster i Malmø om under 2 måneder.

FAHREE er født i Baku i 1995. Hans far var jazz musiker og bedstefaren en respekteret skuespiller, men FAHREE valgte imidlertid en anden vej, da han tog en uddannelse som advokat og endda fik en Masters Degree indenfor faget.

Under coronapandemien valgte FAHREE dog at følge sin anden passion og gå musikkens vej. Han startede i 2022 med at udgive musik professionelt og har indtil videre udgivet 4 singler.

Advertisement

Head of Delegations møde i Malmø og nyheder om Eurovision finalen

Foto: Corinne Cumming EBU

Malmø lægger pt. rammer for årets “Head of Delegations” møde, hvor de ansvarlige for alle deltagende delegationer besøger værtsbyen og bliver opdateret om den kommende udgave af Eurovision Song Contest. Mødet markerer også den officielle deadline for landenes overlevering af detaljer om deres bidrag.

I dag har SVT annonceret en række ændringer, der bliver introduceret i 2024 for at gøre Eurovision Song Contest i Malmö endnu mere spændende.

Finalisterne optræder live i semifinalerne

For allerførste gang vil artisterne fra The Big 5-landene: Frankrig, Tyskland, Italien, Spanien og UK – samt værtsnationen Sverige, hver især optræde med deres sange i fuld længde live under semifinalerne. Tidligere er der kun blevet vist et kort klip af finalisternes prøver under semifinalerne.

I semifinalerne vil The Big 5 og Sverige optræde på den aften, som de er trukket til at stemme i, tilbage i januar:

Første semifinale:

  • Tyskland
  • Sverige
  • UK

Anden semifinale:

  • Frankrig
  • Italien
  • Spanien

De tre ekstra optrædener i hver semifinale vil blive indsat mellem de konkurrerende landes acts.

Ændringer i afstemningen

I finalen vil seerne som noget nyt kunne afgive deres stemmer mens sangene bliver fremført, fremfor at vente til alle artister har været på scenen. Afstemningen åbnes nemlig kort før, første bidrag går på scenen.

“On Saturday 11 May, voting will open just before the first song is performed. Viewers at home will be able to cast their votes as the songs are performed, rather than waiting until all entries have been presented, as has been the case since public voting was introduced in 1997 (except in 2010 and 2011 when voting also began at the start of the show).”

Der er også ændringer for RoW-stemmerne. Fans fra ikke-deltagende lande får knap 24 timer til at stemme på deres favoritsange, før årets live shows begynder. Online afstemningen åbner umiddelbart efter 2. dress rehearsal på semifinalerne og finalen og forbliver åbne indtil de 3 live shows begynder.

SVT lover endnu en stor ændring, som snart offentligøres.

Sverige har skal åbne finalen

Ved Head of Delegations-mødet blev der trukket lod om, hvilken startposition værtsnationen Sverige skal optræde fra.
De nykårede vindere af Melodifestivalen, Marcus og Martinus, får lov til at åbne finalen den 11. marts som artist nummer 1.

Startpositionen blev trukket tilfældigt af Andrew Cartmell (executive producer på Eurovision Song Contest i Liverpool). De øvrige startpositioner vil blive fastlagt efter de 2 semifinaler.

Advertisement

Albanien: Besa Kokëdhima præsenterer ESC-versionen af sit bidrag med titlen “Titan”

Foto: EBU

Efter 4 shows valgte Albanien i december sin deltager til Eurovision Song Contest i Malmø. Besa Kokëdhima, som vandt telefonafstemningen med sangen “Zemrën N’dorë”, har i dag præsenteret den endelige Eurovision-version af bidraget, som har fået titlen “Titan”.

Albaniens artist til Eurovision Song Contest blev fundet via det traditionsrige show Festivali i Këngës. Her gik sejren til Besa Kokëdhima med sangen “Zemrën N’dorë”.

Festivali i Këngës er en af Europas længst kørende konkurrencer. Den startede på albansk radio i 1962 og har udviklet sig over sine 62 år til at blive et af Radio Televizioni Shqiptars mest innovative og prestigefyldte shows.

Albanien har imidlertid valgt at lave en “revamped” version af “Zemrën N’dorë” og præsenterede i dag sit endelige bidrag med titlen “Titan”, som Besa selv har skrevet sammen med Kledi Bahiti (Karma, 2021) og Rozana Radi. Du kan høre den herunder:

Om Besa

Besa Kokëdhima (kendt som Besa) blev født den 29. maj 1986 i Fier, Albanien. Besa har været en del af musikbranchen siden 2003 og har udgivet adskillige sange og albums.

I 2009 deltog hun i Rumæniens nationale udvælgelse til Eurovision, Selecţia Naţională, hvor hun nåede semifinalerne med sin sang “Nothin’ Gonna Change”. Besa vandt titlen i den 15. udgave af Kënga Magjike i 2013. Hun har også deltaget i Notafest med sin sang “Lëshoje Hapin”, som sikrede hende en førsteplads, og i Top Fest, hvor hun vandt prisen for bedste kvindelige sanger med sin sang “Kalorësi i Natës”.

Advertisement

Georgien: American Idol-deltager Nutsa Buzaladze præsenterer “Firefighter”

Foto: Kikala Studio

Sangerinden Nutsa Buzaladze repræsenterer Georgien i Malmö ved den 68. Eurovision Song Contest. I dag afslørede hun sit længeventede bidrag “Firefigter”.

Georgien er ét af de lande, som har den længste NQ-rekord i Eurovision. Ikke siden 2016,med Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz, har landet avanceret til finalen. I år er det op til den tidligere American Idol Nutsa Buzaladze at ændre på den statistik.

Om Nutsa

Den 26-årige sangerinde og sangskriver fra Tbilisi har deltaget i (og vundet) mange forskellige sangkonkurrencer i sin karriere. Senest har hun deltaget i American Idol i 2023, hvor hun bl.a. optrådte i en duet med Kylie Minogue på “Can’t Get You Out Of My Head”.

I de senere år har Nutsa boet i både Los Angeles (hvor hun har skrevet, optrådt og lavet musikvideoer) og Dubai (hvor hun underskrev en kontrakt med Theater Dubai og optrådte på Expo), men kalder Georgien for sit hjemland.

Hun kommer fra en musikalsk familie med en mor, som er pianist og en far, som er komponist og sanger.

Nutsa vandt sin første sangkonkurrence som 17-årig og blev landskendt i Georgien efter sejren i X Factor Georgia 2015.

I 2019 udgav hun sit debutalbum “Nutsa22”, som indeholdt en blanding af georgiske sange og sange på engelsk. “Gelodebi” blev hendes gennembrudshit, hvilket sendte hende på landsdækkende turné med et liveband.

Nutsa er valgt internt af GBP. Hør hendes bidrag “Firefighter”, som er skrevet af Ada Skidka og Darko Dimitrov, herunder:

Advertisement

Israel præsenterer sit meget omdiskuterede Eurovision bidrag “Hurricane”

Foto: Shai Franco

Efter nogle uger med stor uvished om, hvorvidt Israel ville deltage ved Eurovision Song Contest 2024 i Malmø og med divergerende udmeldinger fra den israelske TV-station, offentliggør Israel i dag Eurovision bidraget “Hurricane”.

Israel deltager i Eurovision Song Contest med sangen “Hurricane”, som er skrevet med udgangspunkt i det afviste bidrag “October Rain” med ændringer på nogle af ordene. Sangen handler ifølge KAN om en ung kvinde, der kommer ud af en personlig krise.

“Hurricane”, som udgives kl. 22.00, er skrevet af Keren Pels, Avi Ohion og Stav Begar og fremføres af sangerinden Eden Golan, der vandt talentprogrammet HaKokhav HaBa og hermed retten til at repræsentere Israel ved Eurovision.

THIS YEAR, MORE THAN EVER, I AM EXCITED TO REPRESENT MY COUNTRY ON THE BIGGEST STAGE IN EUROPE. I PROMISE TO DO MY BEST AND BRING THE 2025 EUROVISION CONTEST TO ISRAEL.Eden Golan

Eden Golan

Om Eden Golan

20-årige Eden Golan drømte om at nå til OL, som hun som 9-årig startede som gymnast. Den drøm ændrede sig dog under en familieferie i Thailand, hvor hotellobbyen bød på musikalsk underholdning og Eden selv kom på scenen og sang “Jingle Bells.”

I 2014 stod hun på en større scene i en konkurrence for unge sangere foran 20.000 mennesker, og i 2018 var Eden Golan blandt finalisterne i “The Voice Kids Russia 5” som en del af pigegruppen “Cosmos Girls”.

Da Eden Golan startede med at synge var inspirationskilden Miley Cyrus. Senere overtog stjerner som Beyonce og Jessie J.

Uvished om Israels deltagelse

De seneste uger har der været stor uvished omkring Israels deltagelse ved årets konkurrence. To bidrag blev angiveligt indsendt til EBU, “October Rain” og “Dance Forever”, men begge bidrag endte med at blive afvist af EBU på grund af politisk indhold.

Allerede før de 2 bidrag blev afvist, indkaldte den israelske TV-station KAN et råd for at diskutere den potentielle diskvalifikation. Her blev det besluttet, at Israel ville trække sig fra konkurrencen fremfor at ændre teksten eller erstatte bidraget, såfremt EBU ikke godkendte teksten.

Denne udtalelse blev imidlertid trukket tilbage sidste søndag. Under indflydelse af Israels præsident Yitzhak Herzog valgte den israelske TV-station at foretage de nødvendige justeringer, som gjorde det muligt at få sangen godkendt af EBU og hermed deltage i Eurovision Song Contest.

Advertisement

Den armensk/franske duo Ladaniva repræsenterer Armenien i Malmø

Foto: Ladaniva på Instagram

Armenien blev i går eftermiddags det sidste land til at annoncere deres internt valgte artist til Eurovision 2024. Duoen Ladaniva skal følge Armeniens 2 seneste succesfulde artister Brunette og Rosa Linn, som begge kvalificerede sig til finalen.

I dag afslørede den armenske tv-station AMPTV, at de internt har valgt Ladaniva til Eurovision 2024. Sangen vil blive udgivet senere.

Opdatering: 13/3 2024

Duoen Ladaniva består af den armenske vokalist Jaklin Baghdasaryan og den franske multikunstner Louis Thomas.

De er kendt for at blande armensk folkemusik med globale musikalske påvirkninger såsom jazz, reggae, latinmusik, afrikansk musik og meget mere.

Ladaniva blev etableret i 2019 i Lille. Duoens navn er inspireret af et retro off-road SUV bil brand Lada Niva, der skal symbolisere bandets eventyrlystne ånd og deres rejse gennem forskellige kulturer.

Advertisement

Portugal: Bookmakerfavoritten Iolanda vinder Festival da Canção 2024

Foto: Euroviision.tv

Årets sidste nationale finale fandt lørdag aften sted i Portugal, hvor 12 sange efter 2 semifinaler var klar til den afgørende finale i Festival da Canção. Her levede forhåndsfavoritten Iolanda op til forventningerne.

Natten til søndag blev årets sidste nationale finale afgjort. 12 artister og sange deltog i Festival da Canção 2024, som blev vundet af Iolanda og sangen “Grito”, som er skrevet af Iolanda selv og Luar.

Festival da Canção 2024 blev afgjort i en 50/50% kombination af seer- og juryafstemning. Iolanda var juryens favorit og TV-seernes 2. plads. På 2. pladsen kom João Borsch, mens 3. pladsen blev indtaget af Leo Middea.

    Finalen blev afholdt i RTP’s studier i Lissabon med TV-vært Vasco Palmeirim og tidligere Eurovision vært Filomena Cautela som værter og Inês Lopes Gonçalves som green room vært.

    Få overblikket her

    Følg med i udvælgelsen af deltagere og bidrag til Eurovision Song Contest 2024 i Malmø.

    Advertisement

    Marcus & Martinus vinder Melodifestivalen 2024 og er klar til at repræsentere Sverige på hjemmebane

    Foto: Stina Stjernkvist

    Årets 2 sidste nationale finaler løber over skærmen i aften. I Sverige blev det Marcus & Martinus, som efter 6 uger kunne løfte sangfuglen og kalde sig for vinder af Melodifestivalen 2024.

    Melodifestivalen 2024 sluttede lørdag aften med den store finale i Friends Arena i Stockholm. 12 artister var via 5 delfinaler og finalkvalet klar til at dyste om Sveriges billet til Eurovision og retten til at repræsentere årets værtsland på hjemmebane i Malmø.

    Melodifestivalen er ikke uden grund én af de mest populære nationale udvælgelser i Eurovision med masser af TV-seere og fans, som rejser til den svenske hovedstand for at se showet live. SVT skuffede ikke og bød igen i år på en magisk aften.

    Tattoo til Hall of Fame

    Her til aften blev “Tattoo” tilføjet til Melodfestivalens Hall of Fame. Prisen gik til både Loreen og hele sangskriverteamet, Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Jimmy Jansson, Moa Carlebecker/Cazzi Opeia, Peter Boström og Thomas G:son

    Alle os sangskrivere er så glade og ærede over at blive en del af Hall of Fame takket være Tattoo. At den har fået lov til at blive en del af svensk musikhistorie, og vi med den, er meget ærefuldt! Tusind tak.

    Cazzi Opeia på vegne af hele sangskriverteamet

    Til Hall of Fame Melodifestivalen 2024

    • Kristian Luuk
    • Lotta Engberg
    • Edward af Sillén
    • Chattanooga
    • Fredrik Kempe
    • Tattoo

    Resultatet af finalen

    Vinderen af Melodifestivalen 2024 blev fundet i en 50/50% kombination af seer- (app- og telefon) og juryafstemning. Tolv bidrag kæmpede om førstepladsen, og der var mulighed for at stemme på alle bidrag i to afstemningsrunder. I hver afstemningsrunde kunne der stemmes op til fem gange per bidrag i appen og via telefon.

    Den internationale jury tildelte først halvdelen af pointene (464 point), og herefter tildelte seerne den anden halvdel af pointene (464 point). Du kan se resultatet herunder.

    Vinder af Melodifestivalen 2024 blev Marcus & Martinus, som var indtog 1. pladsen hos både TV-seere og juryen. 2. pladsen gik til Medina, mens Smash Into Pieces snuppede 3. pladsen.

    En lidt overraskende sidsteplads gik til Dotter, som ellers var spået en placering lidt over midten ifølge bookmakerne.

    Formatændringer i Melodifestivalen 2024

    Melodifestivalen 2024 er den 64. udgave af Sveriges populære udvælgelse til Eurovision. Formatet er i år ændret, så 30 bidrag deltager i konkurrencen fordelt på 5 shows. Hver delfinale består af 6 sange, hvoraf top 2 går direkte i finalen, mens 3. og 4. pladsen får en ny chance i slutningen af 5. delfinale. I alt 12 sange deltager i finalen og vinderen repræsenterer Sverige i Eurovision Song Contest 2024 på hjemmebane i Malmø arena.

    Shows i Melodifestivalen 2024

    ShowDatoByVenue
    Delfinale 13. februar 2024MalmöMalmö Arena
    Delfinale 210. februar 2024GøteborgScandinavium
    Delfinale 317. februar 2024VäxjöVida Arena
    Delfinale 424. februar 2024EskilstunaStiga Sports Arena
    Delfinale 5 (Incl. Second Chance)2. marts 2024KarlstadLöfbergs Arena
    Finale9. marts 2024StockholmFriends Arena

    SVT modtog 2624 bidrag, hvoraf en professionel jury under ledelse af producer Karin Gunnarsson har udvalgt 15, mens de sidste 15 er valgt af et SVT panel blandt både indsendte bidrag og via direkte invitation til artister.

    Få overblikket her

    Følg med i udvælgelsen af deltagere og bidrag til Eurovision Song Contest 2024 i Malmø.

    Advertisement

    Portugal: I aften findes vinderen af Festival da Canção 2024

    Årets sidste nationale finale finder sted i Portugal, hvor 12 sange efter 2 semifinaler er klar til den afgørende finale i Festival da Canção. Men hvem skal repræsentere de portugisiske farver i Malmø i år?

    Festival da Canção er én af de nationale udvælgelser, som mange europæere ser frem til med stor forventning om at høre lyden af Portugal. Det er der traditionen tro igen rig mulighed for ved aftenens finale, hvor følgende sange deltager:

    Startrækkefølge

    1. Silk Nobre – “Change”
    2. Rita Onofre – “Criatura”
    3. Noble – “Memory”
    4. Buba Espinho – “O Farol”
    5. Nena – “Teorias da Conspiração”
    6. Iolanda – “Grito”
    7. No Maka feat. Ana Maria – “Aceitar”
    8. Cristina Clara – “Primavera”
    9. Rita Rocha – “Pontos Finais”
    10. Leo Middea – “Doce Mistério”
    11. Perpétua – “Bem Longe Daqui”
    12. João Borsch – “…Pelas Costuras”

    Finalen afholdes i RTP’s studier i Lissabon med Vasco Palmeirim og Filomena Cautela som værter og Inês Lopes Gonçalves som green room vært.

    Festival da Canção 2024 afgøres i en 50/50% kombination af seer- og juryafstemning, hvor bookmakerne forudsiger en relativ sikker sejr til Iolanda med João Borsch og Noble som tætteste konkurrenter.

    Advertisement

    Melodifestivalen: Et par nordmænd er favoritter til at repræsentere Sverige i Malmø

    Foto: Alma Bengtsson

    Så er det tid til den store finale i Melodifestivalen 2024, hvor Sverige finder sit bidrag til Eurovision Song Contest 2024 i Malmø. Vi varmer op med årets sidste Melfest optakt.

    I sidste uge fik vi en knap så stor overraskelse, da Marcus & Martinus og Medina gik til finalen, men en lidt større og dramatisk overraskelse, da de 2 finalkval deltagere fra 5 semifinale Jay Smith & Annika Wickihalder gik til finalen, og lod favoritterne Fröken Snusk og SCARLET gå tomhændet hjem.

    Der har været meget brok og snak i krogene om finalkvalet, da mange mente, at det var unfair, at 2 sange der lige var blevet spillet, skulle dyste mod nogle der havde deltaget for 1-2-3-4 uger siden. Så det bliver spændende om SVT beholder det koncept til næste år.

    Siden 2013 har finalen været afholdt på Friends Arena i Solna, der også er Sveriges nationalstadion. Skribenten synes stadigvæk den er for stor, og at SVT burde tage tilbage til Globen.

    Aftenens show byder på både overraskelser og gensyn med kendte nobiliteter inden for svensk grand prix musik

    Værten i år er Carina Berg, der både er programvært, journalist, og komiker. Hun blev særlig kendt da hun som sambo til den tidligere vært Kristian Luuk kom i fokus under pauseunderholdningen i 2008, da hendes komiker kollega Björn Gustavsson lavede en sang til hende.

    Lad os møde artisterne i finalen:

    1. When I’m Gone – Maria Sur

    Sangskrivere: Anderz Wrethov, Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Julie “Kill J” Aagaard, Maria Sur.

    Maria gik sikkert videre som nummer 2 i den anden semifinale fra Gøteborg, hvor kun en seergruppe gav hende 10, ellers fik hun 12 fra resten. Marias team var ikke helt tilfreds efter hendes live optræden da studiedamen Pernilla ikke havde fået instrueret publikum i, at de ikke skulle vifte med lysstavene under hendes nummer, før showet begyndte. Men det bliver der taget bedre hånd om i finalen. Det er andet år i træk af Maria er i finalen, og det er en ny rekord for en ikke-svensk artist, som hun senere i finalen deler med 2 andre.

    2. Back To My Roots – Jay Smith

    Sangskrivere: Jay Smith, Jonas Jurström, Jonathan Keyes, Maria Jane Smith, Victor Thell

    Det var en stor overraskelse i semifinale 5 og finalkvalet, at Jay gik videre til finalen. Han endte med samme point som forhåndsfavoritten Fröken Snusk, men pga. flere seerpoint i runde 2, så fik han pladsen i finalen. Siden semifinalen i sidste uge har han fået en korsanger mere med ude i kulissen, så nu er det ikke kun Maria Smith fra banden Smith&Thell der hjælper storebror, nu er det også hans anden lillesøster Alice.

    3. Awful Liar – Lisa Ajax

    Sangskrivere: David Lindgren Zacharias, Sebastian Atas, Victor Crone, Victor Sjöström 

    Det lå ikke lige i kortene, at det var Lisa Ajax der skulle kvalificere sig til finalen fra semifinale 1 i Malmø, men i 10 året for hendes sejr i det populære program Idol, så er hun et familiært ansigt for mange. Lisa er i sin 4. Melodifestival finale, og det er kun en hvis herre, som vi kommer til senere, der har været i flere finaler i år. Lisa tager det dog mere afslappet i år, da hun er højgravid og venter sit første barn i Juni.

    4. Heroes Are Calling – Smash Into Pieces

    Sangskrivere: Andreas ”Giri” Lindbergh, Benjamin Jennebo, Chris Adam Hedman Sörbye, Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb, Per Bergquist

    De 4 fyre i Smash blev i år det første band siden Barbados i 2003 til at gå til finalen for 2. gang, og det var ingen overraskelse at de blev udråbt som de første i semifinalen i Malmø. For tiden har Smash en tour for fulde huse i Europa, samtidig at de har udgivet en bog og snart kommer med et nyt album.

    5. Give My Heart A Break – Cazzi Opeia

    Sangskrivere: Ellen Berg, Jimmy Jansson, Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker, Thomas G:son 

    Der er så mange tillægsord, man kan bruge om Cazzi i denne finale. Hun er forsvarende vinder OG Eurovision vinder, hun deltager med både et bidrag, hun har været med til at skrive, og hun deltager med et bidrag som hun selv fremfører. Derfor blev hun også den første til at gå videre fra en semifinale som både artist og sangskriver. Begge sange havde mere end 1 kvindelig sangskriver i teamet, hvilket også er ny rekord. Cazzi var også en af sangskriverne til vinderbidraget i American Song Contest, der løb af stablen sidste år.

    6. Light – Annika Wickihalder

    Sangskrivere: Annika Wickihalder, Herman Gardarfve, Linnea Gawell, Patrik Jean 

    Der var ikke mange, der før den sidste semifinale havde gættet, at Annika skulle kæmpe med Medina til sidste jury, om hvem der fik den anden finaleplads, og heller ikke at hun ville vinde Finalkvalet (som har været til debat lige siden). Men det svenske folk har jo som altid ret, så nu er hun i finalen. Hun har lavet lidt om på sit kor til finalen, så vi nu får den meget kendte gospel rundkreds.
    Annikas bidrag har hun skrevet med Patrik Jean & Herman Gardarfve der skrev vinderen i 2020 Move til The Mamas.

    7. Unforgettable – Marcus & Martinus

    Sangskrivere: Joy Deb, Linnea Deb, Marcus Gunnarsen, Martinus Gunnarsen och Jimmy “Joker” Thörnfeldt

    De norske tvillinger sejlede igennem den 5 semifinale (den første siden 1971) og blev ikke overraskende udråbt som den første finalist. I finalen er de kæmpe favoritter. Ikke lige så store favoritter som Loreen sidste år, men de er tæt på. Så de kan kun skuffe i finalen, hvis ikke det bliver en sejr. Debatten har kørt i Sverige – både i sjov og alvor – om værtslandet kan sende et par norske drenge til at repræsentere værtslandet på hjemmebane i Malmø. Det er aldrig sket før, at Sverige har stillet med en ikke-svensk artist til Eurovision. Og inden eksperterne kommer og revser og påpeger, at Elisabeth “Bettan” Andreassen da har deltaget for Sverige, så er hun faktisk født i Gøteborg af norske forældre, så hun tæller ikke med.

    8. It’s Not Easy to Write a Love Song – Dotter

    Sangskrivere: Dino Medanhodzic, Johanna “Dotter” Jansson 

    Det var en sygdomsramt og meget hæs Dotter, der med god hjælp fra den nylige danske grand prix vinder Melanie Wehbe fik den anden finaleplads i Semifinalen i Eskilstuna. Hun havde været syg hele ugen og er stadigvæk ramt til de prøver, der kører i øjeblikket til finalen. Sangen har hun skrevet med sin forlovede Dino Medanhodzic der deltager med 2 bidrag i finalen, og er gået direkte til finalen med alle 10 bidrag, han er stillet op med siden 2019, hvilket er en rekord.

    9. Que Sera – Medina

    Sangskrivere: Ali Jammali, Anderz Wrethov, Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Sami Rekik.

    Som årets 30. bidrag og sidste bidrag i sidste semifinale var der store forventninger til, at Medina gik videre til finalen. Det skulle vise sig at blive lidt hårdere end forventet, men i finalen kom de. Medina står også i år bag den eneste sang på svensk, og det er kun i 2 andre år, siden den nye Melodifestival blev lanceret i 2002, at der har været 1 svensksproget sang (2019 og 2020) med. Det var også den første sang på svensk, der blev fremført som sidste bidrag siden Carola i 2006.

    10. Dragon – LIAMOO

    Sangskrivere: Anderz Wrethov, Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Julie “Kill J” Aagaard, LIAMOO 

    Det er 5. gang, at LIAMOO kvalificerer sig til finalen, 4 gange som artist og 1 gang som sangskriver, og med en 3. plads i 2019 som det bedste resultat. I sit show har han et lille gimmick med ild i hånden, hvilket mislykkedes i semifinalen, så nu har de fundet en ny måde at gøre det på til finalen.
    Sangen er skrevet af danske Julie “Kill-J” Aagaard, der i finalen har 2 bidrag med. Hun har også har skrevet Maria Surs nummer. Julie har de sidste år etableret sig som en habil og flittig brugt sangskriver i forskellige sammenhænge. Hun blev nummer 3 i Danmark i 2022, nummer 6 i Sverige samme år, med et nummer der blev blandt de mest streamede og spillede. Nu er det netop offentliggjort, at Julie er en del af det Østrigske hold til Eurovision sammen med hendes med sangskriverkollegaer på dette bidrag: Anderz Wrethow og Jimmy Joker, samt den danske Eurovision vinder Thomas Stengaard.

    11. Effortless – Jacqline

    Sangskrivere: Dino Medanhodzic, Jacqline Mossberg Mounkassa, Jimmy Jansson, Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker, Thomas G:son

    Sikke en flot Melodifestival debut for Jacqline, da hun strøg videre som den første i semifinalen i Växjö. Hendes nummer er den største konkurent til de norske favoritter. Desværre har hun som andre været syg op til finalen, og har måttet synge playback til sine prøver og måttet undgå pressen. Hendes team satser dog på at stemmen er tilbage lørdag aften.

    12. Happy That You Found Me – Danny Saucedo

    Sangskrivere: Danny Saucedo, Kristoffer Fogelmark, John Martin, Michel Zitron

    Danny gik som forventet videre som den første og mest populære i semifinalen i Växjö, og har nu tangeret Sanna Nielsens 5 direkte finalepladser i træk og samtidigt slået rekorden med flest sejre i delfinalerne. Op til finalen i Stockholm er der optimeret på Dannys show på scenen, og teamet har lyttet til os kloge pressefolk og har nu givet ham et kor udenfor scenen, hvor de 2 sangskrivere Michel Zitron og Kristoffer Fogelmark står og fyrer den af.

    Publikumsundersøgelse efter generalprøven

    Efter fredagens generalprøve gennemførte den svenske fanklub, Melodifestivalklubben, en undersøgelse blandt publikum om hvem, der er deres favorit. Resultatet blandt 682 tilskuere blev:

    1. Unforgettable – Marcus & Martinus | 190 röster (27,9%)
    2. Que sera – Medina | 121 röster (17,7%)
    3. Heroes Are Calling – Smash Into Pieces | 61 röster (8,9%)
    4. Happy That You Found Me – Danny Saucedo | 56 röster (8,2%)
    5. Dragon – LIAMOO | 53 röster (7,8%)
    6. When I’m Gone – Maria Sur | 52 röster (7,6%)
    7. Give My Heart a Break – Cazzi Opeia | 43 röster (6,3%)
    8. Effortless – Jacqline | 36 röster (5,3%)
    9. Light – Annika Wickihalder | 20 röster (2,9%)
    10. It’s Not Easy To Write a Love Song – Dotter | 20 röster (2,9%)
    11. Awful Liar – Lisa Ajax | 18 röster (2,6%)
    12. Back to My Roots – Jay Smith | 12 röster (1,8%)

    Hvem vinder Melodifestivalen 2024?

    Marcus & Martinus er de store favoritter til at vinde, men om den internationale jury eller svenskerne stemmer på noget andet (fordi de er nordmænd) vides ikke. Men jeg tror ikke de vinder så stort, som bookmakerne spår. Jeg gætter på dette resultat.

    1. Marcus og Martinus
    2. Medina
    3. Jacqline
    4. Danny
    5. Smash Imto Pieces

    Showet er som altid klokken 20.00 på svt1. Rigtig god fornøjelse til alle.

    Nu kör vi.

    Advertisement

    Grækenland: Marina Satti præsenterer sit bidrag til Eurovision 2024

    Marina Satti repræsenterer Grækenland i Eurovision 2024
    Foto: ERT

    Vi er snart i mål med “The Class of 2024”. I går offentliggjorde den græske TV-station ERT årets bidrag til Eurovision Song Contest 2024, som skal forsøge at bringe Grækenland tilbage i Eurovision finalen, efter dansk/græske Victor Vernicos desværre måtte sige farvel i semifinalen sidste år.

    Marina Satti er valgt internt til at repræsentere Grækenland i landets 50-års jubilæum i konkurrencen. Hendes bidrag har fået titlen “Zari“.

    Du kan høre den herunder:

    Musik: Marina Satti, OGΕ, Nick Kodonas, Kay Be, Jay Stolar, Gino The Ghost, Jordan Palmer / Tekst: VLOSPA, OGE, Marina Satti, Solmeister

    Det er oplyst, at stage director på det græske bidrag i Malmø bliver Fokas Evangelinos, som tidligere har designet scenen til adskillige Eurovision bidrag, herunder “My Number One” (Grækenland 2005), “Never Let You Go” (Rusland, 2006), “Shady Lady” (Ukraine, 2008) og “Die Together” (Grækenland, 2022).

    Om Marina Satti

    I løbet af sin karriere har Marina Satti udviklet en unik lyd, der kombinerer forskellige musikalske traditioner, som hun voksede op med, såsom græsk, arabisk og balkan musik.

    Satti har repræsenteret Grækenland i EBU’s Euroradio Jazz Orkester med værker af Peter Herbolzheimer, sunget i John F. Kennedy Centret i Washington med World Jazz Nonet og deltaget i a cappella vokalgruppen The Singing Tribe i samarbejde med Bobby McFerrin.

    I maj 2022 udgav hun sit første album YENNA, i 2023 præsenterede hun den korte dokumentarfilm FLABOURO og udgav TUCUTUM – en sang-kommentar om musikgenren Balkan trap, som gik viralt henover sommeren.

    Jagten på den græske Eurovision-sang

    Den græske tv-station ERT påbegyndte i efteråret søgningen efter Marina Satti’s sang samarbejde med Golden Records og Minos EMI. Sangskrivere kunne indsende deres sange frem til 1. december 2023, hvis sangene opfyldte følgende kriterier:

    • Sangen skal være original
    • Sangen må ikke være offentliggjort endnu
    • Varigheden må ikke overstige tre minutter

    Advertisement

    KAN: Israels bidrag “Hurricane” godkendt af EBU og klar til Eurovision

    Foto: Shai Franco

    EBU har ifølge den israelske TV-station KAN godkendt den reviderede version af bidraget “Hurricane”, og Israel er hermed klar til Eurovision Song Contest 2024.

    Israel deltager som planlagt ved Eurovision Song Contest 2024 i Malmø. Det skriver KAN i dag.

    Israel deltager med sangen “Hurricane”, som er skrevet med udgangspunkt i det originale bidrag “October Rain” med ændringer af nogle af ordene. Sangen handler ifølge KAN om en ung kvinde, der kommer ud af en personlig krise.

    “Hurricane” offentliggøres på søndag den 10. marts. Den er skrevet af Keren Pels, Avi Ohion og Stav Begar og fremføres af sangerinden Eden Golan, der vandt talentprogrammet HaKokhav HaBa.

    De seneste uger har der været stor uvished omkring Israels deltagelse ved årets konkurrence. To bidrag blev angiveligt indsendt til EBU, “October Rain” og “Dance Forever”, men begge bidrag endte med at blive afvist af EBU på grund af politisk indhold.

    Allerede før de 2 bidrag blev afvist, indkaldte den israelske TV-station KAN et råd for at diskutere den potentielle diskvalifikation. Her blev det besluttet, at Israel ville trække sig fra konkurrencen fremfor at ændre teksten eller erstatte bidraget, såfremt EBU ikke godkendte teksten.

    Denne udtalelse blev imidlertid trukket tilbage i søndags. Under indflydelse af Israels præsident Yitzhak Herzog valgte den israelske TV-station at foretage de nødvendige justeringer, som gjorde det muligt at få sangen godkendt af EBU og hermed deltage i Eurovision Song Contest.

    Teksten til “Hurricane” er endnu ikke offentliggjort, men du kan læse den oprindelige tekst til “October Rain” herunder.

    Den oprindelige tekst til “October Rain”

    [Verse 1]
    Those that write history
    Stand with me
    Look into my eyes and see
    People go away but never say goodbye

    [Verse 2]
    Someone stole the moon tonight
    Took my light
    Everything is black and white
    Who’s the fool who told you
    Boys don’t cry

    [Pre-Chorus]
    Hours and hours and flowers
    Life is no game for the cowards
    Why does time go wild
    Every day I’m loosing my mind
    Holding on in this mysterious ride

    [Chorus]
    Dancing in the storm
    We got nothing to hide
    Take me home
    And leave the world behind
    And I promise you that never again
    I ‘m still wet from this october rain
    October Rain

    [Verse 3]
    Living in a fantasy
    Ecstasy
    Everything’s meant to be
    We shall pass but love will never die

    [Pre-Chorus]
    Hours and hours and flowers
    Life is no game for the cowards
    Why does time go wild
    Every day I’m loosing my mind
    Holding on in this mysterious ride

    [Chorus]
    Dancing in the storm
    We got nothing to hide
    Take me home
    And leave the world behind
    And I promise you that never again
    I ‘m still wet from this october rain
    October Rain
    October Rain

    There is no air left to breathe
    there is no place
    I’m gone from day to day
    everyone is a good kid

    Oversættelse af sidste del på hebraisk:

    There’s no air left to breathe
    No place
    No me from day to day
    They were all good children, each one of them

    Advertisement

    One Milkali (One Blood) – Australien sender Electric Fields til Malmø!

    Australien fik sin debut i Eurovision Song Contest i 2015 med Guy Sebastian og sangen “Tonight Again”. Malmø 2024 bliver således deres 10. deltagelse i Eurovision Song Contest (hvis man tæller bidraget fra den aflyste konkurrence under coronapandemien).

    Rygterne om årets valg af artist har været mange, men især 2 navne har været vedholdende: Dami Im, som repæsenterede Australien i 2016 og angiveligt har udtrykt en interesse i at vende tilbage. Dami har imidlertid selv afvist deltagelse i Malmø.
    Det andet navn er Electric Fields, som i 2019 deltog i den australske udvælgelse med sangen “2000 And Whatever”. Rygtet blev bl.a. båret af den korte lydfil, SBS har afsløret som en teaser.

    Sidstnævnte har i dag vist sig at være mere end et rygte. For kort tid siden blev nyheden delt via SBS’ Youtube kanal. “One Milkali (One Blood)” er titlen på årets australske bidrag sunget af duoen Electric Fields. Sangen afsløres kl. 19.00.

    Electric Fields er en australsk duo bestående af sanger Zaachariaha Fielding samt producer Michael Ross, der også spiller keyboard. Duoen blev nummer 2 efter Kate Miller-Heidke i ‘Eurovision – Australia Decides’ 2019 og er kendt for at kombinere elektronisk music med de oprindelige australieres sprog og kultur.

    Hør årets Australske bidrag i fuld længde

    Advertisement

    Serbien: Juryens favorit vandt Pesma za Evroviziju

    Kilde: rts.rs screenshot

    Lørdag 2. marts var det tid til at finde vinderen af Pesma za Evroviziju, og dermed sangen der skal repræsentere Serbien i Eurovision 2024.

    I ugen op til finalen blev der afholdt to semifinaler, hver med deltagelse af 14 sange. Fra hver semifinale gik otte sange videre til finalen, som dermed kom til at bestå af 16 sange.

    På forhånd var Teya Dora favorit hos bookmakerne, og det var også hende der løb af med sejren. Briskvica og Zorja tog de næste pladser, mens den tidligere Eurovision-deltager Konstrakta måtte nøjes med en fjerdeplads. Teya Dora fik fuldt pointtal af juryerne, mens hun “kun” fik en andenplads af seerne. Seernes favorit Briskvica fik kun en sjetteplads hos juryerne, men det var alligevel nok til en andenplads.

    Den 31-årige Teya Dora skriver både sange til sig selv og andre, og har også selv skrevet vindersangen “Ramonda”, sammen med Andrijano Kadović. Ved sidste års Pesma za Evroviziju havde hun skrevet “Posle mene” til Filarri, som kom i finalen, men fik 0 point – så man må sige, at hun har fået revanche for den placering i år.

    Finalen blev afholdt i et af tv-stationen RTS’ egne studier i Beograd. Der var hele fire værter, nemlig Dragana Kosjerina, Slaven Došlo, Kristina Radenković og Stefan Popović. Mens vi ventede på afgørelsen fik vi et dejligt gensyn med Zeljko Joksomovic’ mange Eurovision-hits, endda sunget af ham selv.

    Finalen blev afgjort gennem 50% seerafstemning og 50% juryafstemning. Blandt de fem jurymedlemmer var Serbiens første og hidtil eneste Eurovision-vinder Marija Serifovic. Juryen stemte hver for sig efter Eurovision-skalaen, og deres samlede stemmer blev derefter omregnet til en top ti med 1-12 point

    Det fulde resultat af finalen blev således:

    Sang nummerArtistSangJuryens stemmerJuryens pointSeernes pointPoint i altPlacering
    1Iva LorensDom 1020212
    2DžordžiLuna park 81568
    3BreskvicaGnezdo orlovo28512172
    4Teya DoraRamonda441210221
    5HristinaBedem 1230310
    6Marko MandićDno700014
    7M.IraPercepcija301113
    8Nemanja RadoševićJutra bez tebe400014
    9Milan BujakovićMoje tvoje000014
    10Keni nije mrtavDijamanti702211
    11ZorjaLik u ogledalu42107173
    12ZejnaNajbolja3174115
    13KonstraktaNovo, bolje3488164
    14Bojana & DavidNo No No30667
    15Lena KovačevićZovi me Lena296069
    16Dušan KurtićZbog tebe živim284376

    Playliste med alle sangene i finalen:

    Advertisement

    Island: Veteranen vinder over favoritten i Söngvakeppnin

    Kilde: ruv.is screenshot

    Lørdag 2. marts løb finalen i Söngvakeppnin 2024 af stablen. Noget overraskende vandt Hera Björk sin anden sejr.

    I ugerne op til finalen er der blevet afholdt to semifinaler, hver med fem sange. Fra hver semifinale gik der to sange videre, og derudover blev der givet et wildcard til Sigga Ózk, som ikke var kommet i top 2 i sin semifinale. Der gav tilsammen et felt på fem sange i finalen.

    Inden finalen var Bashar Murad den helt store favorit, i hvert fald hos bookmakerne, og han var klart den deltager, som var mest omtalt, både i fanmedierne og de bredere medier. Han måtte dog se sig slået på målstregen af Hera Björk og tage til takke med en andenplads.

    Kilde: RUV.is screenshot

    Hera Björk stiftede vi i Danmark bekendtskab med, da hun deltog i Dansk Melodi Grand Prix 2009. Dengang fik hun en andenplads med “Someday”, en sang som sidenhen vandt fanklubafstemningen OGAE Second Chance Contest. Året efter repræsenterede Hera Björk Island ved Eurovision med sangen “Je ne sais quoi”, som fik en 19. plads i finalen, efter at være kommet på en flot 3. plads i semifinalen. Hun forsøgte sig i Söngvakeppnin igen i 2019, men måtte dengang nøjes med en fjerdeplads i finalen. 

    Selv om der nu er fundet en vinder af Söngvakeppnin er Islands deltagelse i Eurovision i år stadig omgivet af en vis usikkerhed. Der var været store protester i Island, og over 500 islandske musikere har underskrevet en erklæring, hvor de anmoder om, at den islandske tv-station RUV trækker Island ud af Eurovision, såfremt Israel deltager. På baggrund af det har RUV meldt ud, at endelig bekræftelse af islandsk deltagelse først sker efter en drøftelse med vinderen.

    Finalen i Söngvakeppnin blev afholdt i Laugardalshöll, en multiarena beliggende i Reykjavik. Værterne var de samme som sidste år: Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir, Sigurður Þorri Gunnarsson og Unnsteinn Manuel Stefánsson. Finalen blev indledt med en ny udgave af Selmas “All Out of Luck”, som i år har 25 års jubilæum som Söngvakeppnin-vinder, og senere kom sidste års vinder Dilja på scenen med sin helt nyudgivne single “Einhver”, og en bid af hendes vindersang “Power”.

    Finalen bestod af to runder. I første runde var der 50% seerafstemning og 50% international juryafstemning mellem alle fem deltagende sange. De to, der fik flest point gik videre til runde 2, hvor der var en ny seerafstemning. Stemmerne i den afstemning blev lagt sammen med dem fra første runde, og de gav tilsammen vinderen.

    Juryen bestod af disse syv personer:
    – Sigríður Beinteinsdóttir – ESC-deltager 1990, 1992 og 1994
    – Einar Bárðarson – sangskriver af flere islandske ESC-bidrag
    – Sindri Ástmarsson – organisator af stor islandsk musikfestival
    – Erna Hrönn – tidligere deltager i Söngvakeppnin og korsanger ved flere ESC
    – Vigdis Hafliðadóttir – musiker
    – Elín Hall – tidligere deltager i Söngvakeppnin
    – Árni Matthíasson – musikskribent

    Oversigt over det samlede resultat:

    Sang nummerArtistSang1. runde2. runde
    1VæbBiómynd Ikke videre
    2Hera BjörkScared of Heights Videre til 2. rundeVinder
    3AnitaDownfallIkke videre
    4Bashar MuradWild WestVidere til 2. runde2. plads
    5Sigga ÓzkInto the Atmosphere Ikke videre

    Se finalesangene her:

    Advertisement

    Sverige: Her er resultatet af 5. delfinale og finalkvalet i Melodifestivalen 2024

    Foto: Stina Stjernkvist

    Lørdag aften blev 5. og sidste delfinale i Melodifestivalen afviklet i Malmø Arena. Det blev Marcus & Martinus og Medina, som snuppede de 2 finalepladser, mens Annika Wickihalder og Jay Smith gik videre til Finalkvalet (“Second Chance”) efter delfinalen. Selvsamme artister snuppede også de 2 sidste finalepladser i finalkvalet.

    Melodifestivalen 2024 fortsatte lørdag aften med den sidste af i alt 5 delfinaler. Seks artister dystede om 2 billetter til finalen og 2 pladser i den såkaldte “Second Chance”-runde, som blev afholdt umiddelbart efter delfinalen. TV-seerne har i delfinalerne al magten, mens man i finalen inddrager en international jury, der ligesom TV-seerne har 50% indflydelse på resultatet.

    Resultatet af delfinale 5

    I alfabetisk rækkefølge.

    ArtistSangResultat
    Annika WickihalderLight79 p (Finalkvalet)
    Chelsea MucoControlla42 p (NQ)
    ElecktraBanne maj28 p (NQ)
    Jay SmithBack To My Roots73 p (Finalkvalet)
    Marcus & MartinusUnforgettableFinale (vinder)
    MedinaQue Sera82 p (Finale)

    Resultatet af Finalkvalet (“Second Chance”)

    Efter begge finalister i delfinale 5 var udpeget, var de 10 bidrag, der havde placeret sig på tredje og fjerdepladsen i de fem delfinaler, tilbage for at konkurrere om de 2 resterende finalepladser. Et klip af hvert af de 10 Finalkvalet bidrag blev vist, hvorefter seerne kunne stemme op til fem gange pr. bidrag via app og telefon.

    Pointberegning: Hvert bidrag havde på forhånd fået tildelt en indledende pointsum baseret på, hvor mange stemmer de fik i deres delfinale – vægtet i forhold til antallet af afgivne stemmer i den pågældende delfinale. Et bidrag, der for eksempel har fået 1.000.000 stemmer i en konkurrence, hvor 500.000 har stemt, får en værdi på 2. Hvis et andet bidrag også har fået 1.000.000 stemmer, men kun 400.000 stemte i den pågældende delfinale, får dette bidrag en værdi på 2,5 og får dermed flere indledende point i finalen sammenlignet med det første bidrag.

    Den indledende pointstilling med 1000 point blev præsenteret først. Derefter begyndte kvalifikationsafstemningen. Efter afstemningen blev yderligere 1000 point fordelt baseret på antallet af stemmer pr. bidrag i aften. De 2 bidrag med det højeste samlede antal point gik videre.

    Det blev 2 artister fra delfinale 5, Annika Wickihalder og Jay Smith, som tog de 2 sidste finalepladser i Friends Arena i Stockholm næste lørdag. Sidstenævnte kom videre på reglen om, at antal point ved aftenens afstemning vejer højst, da Jay Smith og Fröken Snusk begge sluttede på 235 point.

    Resultatet før aftenens afstemning:

    Resultatet efter aftenens afstemning var afsluttet:

    Formatændringer i Melodifestivalen 2024

    Melodifestivalen 2024 er den 64. udgave af Sveriges populære udvælgelse til Eurovision. Formatet er i år ændret, så 30 bidrag deltager i konkurrencen fordelt på 5 shows. Hver delfinale består af 6 sange, hvoraf top 2 går direkte i finalen, mens 3. og 4. pladsen får en ny chance i slutningen af 5. delfinale. I alt 12 sange deltager i finalen og vinderen repræsenterer Sverige i Eurovision Song Contest 2024 på hjemmebane i Malmø arena.

    Shows i Melodifestivalen 2024

    ShowDatoByVenue
    Delfinale 13. februar 2024MalmöMalmö Arena
    Delfinale 210. februar 2024GøteborgScandinavium
    Delfinale 317. februar 2024VäxjöVida Arena
    Delfinale 424. februar 2024EskilstunaStiga Sports Arena
    Delfinale 5 (Incl. Second Chance)2. marts 2024KarlstadLöfbergs Arena
    Finale9. marts 2024StockholmFriends Arena

    SVT modtog 2624 bidrag, hvoraf en professionel jury under ledelse af producer Karin Gunnarsson har udvalgt 15, mens de sidste 15 er valgt af et SVT panel blandt både indsendte bidrag og via direkte invitation til artister.

    Få overblikket her

    Følg med i udvælgelsen af deltagere og bidrag til Eurovision Song Contest 2024 i Malmø.

    Advertisement

    Serbien: 16 sange klar til en åben finale i Pesma za Evroviziju

    Foto: Corinne Cumming / EBU

    Efter to semifinaler tirsdag og torsdag er det tid til at finde ud af, hvem der tager depechen videre fra Luke Black. 16 sange har kvalificeret sig fra de to semifinaler, og der er ingen klar bookmakerfavorit.

    Serbien stillede første gang op som selvstændigt land i 2007, og lagde flot ud med en sejr. Siden er de fortsat med at lave pæne resultater. Således har de kun misset tre finaler, og er aldrig blevet placeret dårligere end nummer 11 i semifinalen. Sidste år blev det dog til en beskeden 24. plads i finalen.

    En af dem der har givet Serbien en god placering har endnu engang chancen for at repræsentere dem. Konstrakta fik i 2022 en flot 5. plads med “In corpore sano”, og hun fremfører i år sangen “Novo, bolje”. En anden deltager der har stået på en Eurovision-scene er den ene halvdel af duoen Bojana & David, Bojana Radovanović, som har deltaget i Junior Eurovision for Serbien i 2018, med en beskeden 19. plads som resultat.

    Udover Konstrakta er der lavest odds på Teya Dora, Zorja og Breskvica. Alle de tre er i den traditionelle afdeling, hvor Konstrakta endnu engang leverer et siddende show med kor omkring, et sceneshow, som i nogen grad ligner showet fra 2022 – så det bliver interessant at se, om serberne vælger traditionelt eller mere moderne.

    Finalerne afholdes i et at tv-stationen RTS’ egne studier i Beograd. Værterne er de samme som i semifinalerne: Dragana Kosjerina, Slaven Došlo, Kristina Radenković og Stefan Popović.

    Tirsdag og torsdag var der semifinaler med 14 sange i hver. Fra hver semifinale gik der otte sange videre, således at der i alt er 16 sange i finalen.

    I semifinalerne var der 50% seerafstemning og 50% jury, og sådan bliver det også i finalen. Der er blot en enkelt runde, så selv om showet er planlagt til at vare 3½ time, så findes afgørelsen uden de store dikkedarer.

    Finalen starter klokken 21:00, og kan ses her: https://www.youtube.com/watch?v=h0VpZWSprOM

    Oversigt over de 16 sange i finalen:

    Sang nummerArtistSang
    1Iva LorensDom 
    2DžordžiLuna park 
    3BreskvicaGnezdo orlovo
    4Teya DoraRamonda
    5HristinaBedem 
    6Marko MandićDno
    7M.IraPercepcija
    8Nemanja RadoševićJutra bez tebe
    9Milan BujakovićMoje tvoje
    10Keni nije mrtavDijamanti
    11ZorjaLik u ogledalu
    12ZejnaNajbolja
    13KonstraktaNovo, bolje
    14Bojana & DavidNo No No
    15Lena KovačevićZovi me Lena
    16Dušan KurtićZbog tebe živim

    Se alle sange fra semifinale 1 her:

    Se alle sange fra semifinale 2 her:

    Advertisement

    Island: Lever Bashar Murad op til favoritværdigheden i Söngvakeppnin

    Kilde: RUV.is. Grafik: Ómar Örn Hauksson

    Efter to semifinaler er Island klar til finale i Söngvakeppnin, og dermed til at finde ud af, om den store bookmakerfavorit Bashar Murad løber med sejren.

    Siden Island trådte ind i Eurovision-familien har det været så som så med de gode resultater. Blot 7 gange er de kommet i top 10, ud af 35 forsøg, deraf to andenpladser i 1999 og 2009. Mange troede at det ville lykkes dem at tage sejren i 2020, hvor Eurovision jo blev aflyst, men måske er det i år det endelig vil lykkes for dem at gå hele vejen. Bookmakerne har i skrivende stund Island på en tredjeplads, nok mest på grund af Bashar Murad, som allerede før han blev officielt afsløret som deltager i Söngvakeppnin, og dermed også inden hans sang var offentliggjort, blev hypet en hel del i fankredse. Det er ikke mindst tilskrevet hans palæstinensiske baggrund, så måske er Islands tidlige favoritværdighed også et udslag af verdens urolige tilstand.

    Bashar Murad har tidligere haft et samarbejde med Hatari, som skaffede Island en af de førnævnte top 10-placeringer i 2019, og to ud af tre medlemmer af Hatari står da også som sangskriver bag “Wild West”, sammen med Bashar Murad selv. Der er dog tale om et nummer i en noget anden stil end det vi normalt forbinder med Hatari. Her er vi snarere i country-/westerngenren, og kampen mellem det gode og det onde, som vi kender fra westerns går da også ret tydeligt igen i sangen her, ikke mindst i musikvideoen.

    Blandt finalens fem bidrag finder vi også Hera Björk, som vi stiftede bekendtskab med i Dansk Melodi Grand Prix 2009, hvor hun fik en andenplads med “Someday”, en sang som sidenhen vandt fanklubafstemningen OGAE Second Chance Contest. Året efter repræsenterede Hera Björk Island ved Eurovision med sangen “Je ne sais quoi”, som fik en 19. plads i finalen, efter at være kommet på en flot 3. plads i semifinalen. Hun forsøgte sig i Söngvakeppnin igen i 2019, men måtte dengang nøjes med en fjerdeplads i finalen. Nævnes kan også Sigga Ózk, som blev nummer fem i Söngvakeppnin sidste år.

    Semifinalerne blev afholdt i et tv-studie, men finalen afholdes i Laugardalshöll, en multiarena beliggende i Reykjavik. Værterne er de samme som i semifinalerne, og som sidste år: Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir, Sigurður Þorri Gunnarsson og Unnsteinn Manuel Stefánsson.

    I semifinalerne har der været 100% seerafstemning, men i finalen foregår det sådan, at der først er en runde med 50% seerafstemning og 50% international jury. Top to i den afstemning går videre til runde 2, hvor der er en ny seerafstemning. Stemmerne i den afstemning lægges sammen med dem fra første runde, og der findes en vinder.

    Finalen starter klokken 20:45, og kan ses med engelske kommentatorer her: https://www.ruv.is/english eller uden kommentatorer her: https://www.ruv.is/sjonvarp/beint/ruv

    Oversigt over de fem deltagere i finalen:

    Sang nummerArtistSang
    1VæbBiómynd 
    2Hera BjörkScared of Heights 
    3AnitaDownfall
    4Bashar MuradWild West
    5Sigga ÓzkInto the Atmosphere 

    Se semifinaleversionerne af de fem sange her:

    Bemærk, at sangene, undtagen “Biómynd”, fremføres på engelsk i finalen.

    Advertisement

    Sverige: Hvilke 4 sidste bidrag går til den store finale?

    Foto: Stina Stjernkvist

    Vi fik klaret den fjerde semifinale i Eskilstuna, hvor svenskerne stemte de sikre kort Danny og Dotter videre til finalen, mens Albert Tingwall og SCARLET gik videre til finalkvalet.

    For første gang siden 1971 har Melodifestivalen en 5. semifinale, og den bliver afholdt i Karlstad, der i aften skal afholde deres 5. show, siden den moderne Melodifestival kom til. Denne semifinale bliver dog lidt anderledes, da den kolliderer med finalkvalet (tidligere andra chancen).

    Der bliver som i de andre semifinaler valgt 2 bidrag til finalen, og 2 til finalkvalet. Men når den 2. finalist har sunget færdig, så bliver der startet en ny afstemning hvor de 10 bidrag, der blev nummer 3 og 4 bliver vist i et 40 sekunders klip, og så er det de 2 sange, der har fået flest samlede stemmer, der går videre. De samlede antal stemmer, de fik i deres semifinaler bliver talt med, så her tælles ikke point men samlede seerstemmer. Det var nemt at forstå, ikk? 😁

    Værten i år er Carina Berg, der både er programvært, journalist, og komiker. Hun blev særlig kendt da hun som sambo til den tidligere vært Kristian Luuk kom i fokus under pauseunderholdningen i 2008, da hendes komiker kollega Björn Gustavsson lavede en sang til hende.

    Shows i Melodifestivalen 2024

    ShowDatoByVenue
    Delfinale 13. februar 2024MalmöMalmö Arena
    Delfinale 210. februar 2024GøteborgScandinavium
    Delfinale 317. februar 2024VäxjöVida Arena
    Delfinale 424. februar 2024EskilstunaStiga Sports Arena
    Delfinale 5 (Incl. Finalekvalet)2. marts 2024KarlstadLöfbergs Arena
    Finale9. marts 2024StockholmFriends Arena

    Lad os møde denne uges artister.

    Marcus & Martinus – Unforgettable   

    Sangskrivere: Joy Deb, Linnea Deb, Marcus Gunnarsen, Martinus Gunnarsen och Jimmy “Joker” Thörnfeldt

    De norske tvillinger er tilbage i Melodifestivalen efter deres debut sidste år, der gav den en 2. plads i finalen med “Air” De blev kendte som teenagere, da de vandt MGP Junior i Norge, og siden da har de været en del af især den norske musikbranche. Deres største hit “Elektrisk” lå 66 uger på top 10 listen i Norge, og det er stadigvæk en rekord. I 2022 vandt de den svenske udgave af Masked Singer, og flyttede derefter til Stockholm, hvor de primært har samarbejdet med svenske sangskrivere siden.

    Chelsea Muco – Controlla 

    Sangskrivere: Anderz Wrethov, Chelsea Muco, Elsa Carmona Oljelund, FERNAND MP, Karl Flyckt, Pa Modou

    Chelsea Muco er en af de mest populære afrobeat artister i Sverige lige nu. Hun er kendt for en lyd og optræden, der spreder glæde og skaber personlige historier på scenen med hendes beat og stemme. Hun har været en del af “Black lives Matter” bevægelsen med sange, og hun hjælper unge piger med at komme videre i livet og få en karriere.

    Jay Smith – Back to my roots   

    Sangskrivere: Jay Smith, Jonas Jurström, Jonathan Keyes, Maria Jane Smith, Victor Thell

    Artist og sangskriver Jay Smith blev kendt, da han vandt det meget populære program Idol i 2010. Han beskæftiger sig primært med en Country americano stil, og har udgivet flere albums.
    Sangen har Jay skrevet med sin halvsøster Maria Jane Smith og Victor Thell – kendt som Smith & Thell – der har haft stor fremgang og mange hits de senere år.

    Elecktra – Banne maj    

    Sangskrivere: Anderz Wrethov, Elin Wrethov, Jonny Werner, Robin Werner

    Artisten Elecktra slog igennem i programmet Drag Race Sverige 2023, hvor hun fremførte sangen  “Unna daj (synd å slänga ju)”, der er blevet et hit på de sociale medier. Hun vandt både prisen for årets sang, og for årets drag i QX Gaygalla, der netop er løbet af staben. I dag er hun en erfaren drag der optræder både med After Dark og solo rundt om i verden.

    Annika Wickihalder – Light     

    Sangskrivere: Annika Wickihalder, Herman Gardarfve, Linnea Gawell, Patrik Jean 

    Annika er 23 år og debutant i Melodifestivalen. Hun er kendt for hendes kraftige gospelstemme. Hun kom med sit debutalbum Hollow sidste år, der blandede soul, pop og gospel.
    Hendes sang har hun skrevet med Patrik Jean og Herman Gardarfve, der skrev vindersangen i 2020 “Move” til The Mamas.

    Medina – Que Sera   

    Sangskrivere: Ali Jammali, Anderz Wrethov, Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Sami Rekik.

    Hiphop duoen Medina havde deres store fremgang i 00’erne. Efter 13 år sammen valgte de at gå hver til sit og snakkede ikke med hinanden i 4 år. Men i 2022 gjorde de comeback i Melodifestivalen med “In i dimman” der blev nummer 3 i finalen. De har mere en 350 millioner streaminger og er kendt for sangene “Miss Decibel”, ”Där palmerna bor”, ”Sista minuten” og også “In i Dimman”. Begge medlemmer i bandet har også skrevet for andre i Melodifestivalen gennem tiden.

    Publikumsundersøgelse efter generalprøven

    Efter fredagens generalprøve gennemførte den svenske fanklub, Melodifestivalklubben, en undersøgelse blandt publikum om hvem, der er deres favorit. Resultatet blandt 1611 tilskuere blev:

    1. Unforgettable – Marcus & Martinus| 701 stemmer(43,5%)
    2. Que Sera – Medina |445 stemmer (27,6%)
    3. Back to my roots – Jay Smith| 175 stemmer (10,9%)
    4. Banne maj – Elecktra |163 stemmer (10,1%)
    5. Light – Annika Wickihalder |74 stemmer(4,6%)
    6. Controlla – Chelsea Muco | 53 stemmer(3,3%)

    FInalkvalet.

    Da vi ikke kender resultatet af den 5. semifinale, så kender vi heller ikke alle sangene, der skal dyste om de 2 sidste pladser. Herunder kan du se de 8 sange, der er gået videre fra de 4 første semifinaler:

    1Elisa LindströmForever YoursElisa Lindström, Erik Bernholm, Henric Axelsson, Henrik Sethsson, Thomas G:son
    2Adam WoodsSupernaturalAdam Woods, Calle Hellberg, Jonna Hall, William Segerdahl
    3Dear SaraThe Silence After YouBenjamin Rosenbohm, Jonas Thander, Marcus Winther-John, Sara Nutti
    4Fröken SnuskUnga & friaFröken Snusk, Sara Ryan
    5KlaudyFör digÅke Olofsson, William Schenberg
    6Gunilla PerssonI Won’t Shake (La La Gunilla)Fredrik Andersson
    7Albin TingwallDone Getting Over YouJoy Deb, Linnea Deb, Jimmy “Joker” Thörnfeldt
    8SCARLETCircus XStaffan Amberlind, Emil Behmer, Simon Boustedt, Jessica Rachel Chertock, Ian-Paolo Lira, Henric Pierroff, Scarlet, Thirsty

    Hvem går så videre til finalen? Her er skribentens bud:

    • FINALE – Marcus & Martinus & Medina
    • FINALKVALET – Jay Smith & Elecktra
    • FINALEKVAL VINDERE: – Fröken Snusk & Gunilla Persson

    Showet er som altid klokken 20.00 på svt1. Rigtig god fornøjelse til alle.

    Nu kör vi.

    Advertisement

    Østrig: Dansk/svensk team bag Kaleens bidrag – Hør det her

    Foto: ORF/Rankin

    Kaleen er valgt internt af TV-stationen ORF i Østrig. I dag blev hendes længeventede bidrag til Eurovision Song Contest 2024, “we will Rave”, afsløret.

    Kaleen er en 29-årig østrigsk popartist og professionel danser, som skal repræsentere Østrig ved Eurovision Song Contest 2024 i Malmö. Hendes bidrag “We will Rave” udkom i dag og er blevet til i et dansk/svensk samarbejde. Det er danske Julie Aagaard og Thomas Stengaard, som sammen med svenske Jimmy “Joker” Thörnfeldt og Anderz Wrethov, har skrevet “We Will Rave”.

    Thomas Stengaard var i 2013 med til at skrive Danmarks seneste vindersang “Only Teardrops”. Derudover har han været involveret i flere andre Eurovision bidrag, herunder “You Let me walk Alone” (Tyskland 2018), “Sister” (Tyskland 2019), “Adrenalina” (San Marino, 2021), “Fade to Black” (Azerbaijan 2022) og senest “Break A Broken Heart” (Cypern 2023).

    Julie Aagaard (Kill J) var med til at skrive “I am what I am” til Malta i 2022. I Dansk Melodi Grand Prix var hun blandt sangskriverne på “Let me Go” (Josie Elinor & Jack Warren), som nåede superfinalen i 2022. Derudover har hun de sidste 3 år haft sange med i den svenske Melodifestivalen. I år har begge hendes sange, “Dragon” sunget af LIAMOO og “When I’m Gone” sunget af Maria Sur, allerede kvalificeret sig til finalen.

    “‘We Will Rave’ is my perfect Eurovision Song. It allows me to combine everything I love, and to get carried away with the audience. The song is adaptable for everyone. ‘We Will Rave’ can become We Will Dance, We Will Sing, We Will Live, We Will Party…. It is powerful and positive, even though you might be fighting through something at the moment. It’s supposed to enhance a life-loving state of mind and getting lost in a moment. I am extremely looking forward to performing this along with the fans! Now that the song is officially out, it has become even more real to me, and I am beyond excited about the journey! Having a techno pop track is different from my discography up until now. I look forward to Kaleen’s new chapter.”

    Kaleen

    Hør Kaleens bidrag “We Will Rave” herunder:

    Hør “We will Rave” på Spotify

    Om Kaleen

    Kaleen med det borgerlige navn Marie-Sophie Kreissl er professionelt uddannet sangerinde og danser. At optræde har været en del af Kaleens liv fra en tidlig alder. Så snart hun kunne gå, dansede hun hjemme i stuen, når der var musikprogrammer i tv. Derefter tog hun sine første ballettimer og udvidede hurtigt sit repertoire til at omfatte bl.a. tap, jazz, moderne, latin og standard. Hun vandt sit første nationale mesterskab som syvårig, hvilket blev starten på mere end 100 nationale og europæiske mesterskaber, fem verdensmesterskaber samt forskellige specielle priser på tværs af discipliner.

    Ved siden af sin dansekarriere opdagede Kaleen sit talent for at synge. Siden 2020 har hun også arbejdet som koreograf og sceneinstruktør.
    Hun har lært sig selv at optage og producere sange professionelt. Hendes første selvproducerede single blev udgivet i september 2021 under sit eget label “Wifi Records”. Efter tre singler mere tog hun udfordringen op med selv at skrive og indspille et helt album på egen hånd.

    Hendes debutalbum “Stripping Feelings” blev udgivet i september 2023. Siden 2018 har Kaleen været involveret i Eurovision Song Contest, oprindeligt som stand-in lead artist til prøverne for flere lande og som danser og koreograf for interval acts i Lissabon. I 2021 var hun kreativ direktør for Junior Eurovision Song Contest for Spanien og Bulgarien, samt kreativ direktør for Spanien og sceneinstruktør for hele produktionen i 2022. Sidste år hjalp hun Østrig, Armenien, Tyskland og Georgien med deres sceneoptrædener ved Eurovision Song Contest i Liverpool.

    Advertisement

    Storbritannien: Years & Years-stjernen Olly Alexander afslører sit bidrag til Malmø

    Foto: Eurovision.tv

    Den prisbelønnede kunstner Olly Alexander, kendt fra Years & Years, skal repræsentere Storbritannien ved det 68. Eurovision Song Contest i Malmö til maj. I dag var det tid for den længeventede offentliggørelse af Ollys bidrag “Dizzy”.

    Olly har selv skrevet sin sang i samarbejde med Daniel Jack Eisner Harle (Danny L Harle).

    Hør “Dizzy” herunder:

    “Jeg har elsket at se Eurovision, siden jeg var en lille dreng, og jeg er mere end begejstret for at deltage næste år. Som ung dreng så jeg altid frem til denne fantastiske begivenhed af glæde, den vidunderligt kaotiske blanding af musikstile, teatralske optrædener, hjertevarme følelser og humor. Jeg kan næsten ikke forstå, at jeg skal være en del af en sådan særlig arv og repræsentere de britiske farver…”

    Olly Alexander

    Jeg har ønsket at gøre dette i lang tid, og det føles som det rigtige øjeblik at begynde at udgive musik under mit eget navn. Jeg er fast besluttet på at give alt, hvad jeg har, og levere en fantastisk og uforglemmelig optræden for jer alle!”

    Olly Alexander

    Om Olly Alexander

    Olly Alexander har været aktiv i musikbranchen siden 2010. Han er en af verdens mest banebrydende, moderne popstjerner. Med tre succesfulde albums har sangeren, skuespilleren og modeikonet opnået to #1 britiske albums, 10 britiske Top 40-singler og blev for nylig tildelt BRIT Billion-prisen (med 6,5 milliarder streams globalt). Med Years & Years, der udviklede sig til et soloprojekt og i 2024 en helt ny solokarriere, er Olly blevet en stemme for sin generation. Som skuespiller i Russell T Davies-showet ‘It’s A Sin’ har han været med til at vinde ‘Bedste Nye Drama’ ved National Television Awards, og Olly var nomineret til Leading Actor ved BAFTA Television Awards i 2022.

    Efter at have været hovednavn i arenaer og på festivaler verden over og have samarbejdet med navne som Sir Elton John, Kylie og Pet Shop Boys er Olly Alexanders ikon-status for nylig blevet cementeret med en figur hos Madame Tussauds London.

    Følg med i valget af artister og sange til Eurovision 2024 i Malmø >>

    Advertisement

    Cypern: Australskfødte Silia Kapsis præsenterer sit bidrag til Malmø 2024

    CyBC, den cypriotiske broadcaster, har internt valgt Silia Kapsis som Cyperns Eurovision artist til Malmø 2024. I dag blev hendes bidrag “LIAR” afsløret. Sangen er komponeret af Eurovision-veteranen Dimitris Kontopoulos, som har adskillige Eurovision-hits på sit CV, herunder Scream (Rusland 2019), You Are the Only One (Rusland 2016) og Hold Me (Aserbajdsjan 2013).

    Du kan høre “Liar” her – og se Youtube premieren kl. 18.00 herunder:

    Om Silia Kapsis

    Silia Kapsis er en 16-årig sangerinde og skuespiller født i 2006 i Australien. Silias tilknytning til Cypern kommer fra hendes far, mens hendes mor er græsk.

    Silia voksede op i Sidney og begyndte at optræde i en tidlig alder. Hun har optrådt ved adskillige begivenheder over hele verden som forsanger for Australian Youth Performing Arts Company (AYPAC).

    I en alder af 12 skrev og komponerede hun sin debutsingle, “Who Am I?”, som blev udgivet sidste år, efterfulgt af singlerne “No Boys Allowed” og “Disco Dancer”, som udkom i år.

    Silia arbejder desuden på Nickelodeon Australia.

    Advertisement

    Holland: Joost Klein har præsenteret sit bidrag til Malmø 2024

    Foto: Ruud Janssen

    AVROTROS offentliggjorde i december den artist, som skal gå i fodsporene på Mia Nicolai og Dion Cooper og repræsentere Holland ved Eurovision Song Contest 2024 i Malmø.

    TV-stationen har modtaget mere end 600 bidrag til den interne udvælgelse, hvilket er ny rekord for Holland.

    I dag fik vi præsenteret den sang, som skal sende Holland tilbage i finalen, efter at festen for Mia Nicolai og Dion Cooper sidste år sluttede i semifinalen. Joost Klein synger “Europapa”. Lyt til sangen herunder:

    – At deltage i Eurovision Song Contest er en drøm, der går i opfyldelse. Jeg plejede at se det sammen med mine forældre, klistret til skærmen, år efter år. Det er en ære at repræsentere Holland, og jeg er opsat på at give mit aller bedste for at opnå det bedst mulige resultat.

    Joost Klein

    – Efter en omhyggelig og flerfaset proces valgte vi til sidst Joost Klein. Der var mange bidrag indenfor en bred vifte af genrer, men efter vores mening havde JOOST det største hitpotentiale. I sangen hører du hans velkendte blanding af fest og nostalgi. Med hans enorme kreativitet tror vi, at Joost kan lave et fantastisk show på en helt original måde, og at Nederlandene og Europa står over for en positiv overraskelse. Vi ser virkelig frem til at arbejde med ham.

    Twan van de Nieuwenhuijzen, formand for det hollandske udvælgelsesudvalg

    Om Joost Klein

    Joost Klein (26) er sanger, musiker, forfatter og kunstner. Han voksede op i Britsum, Holland, og startede som 10-årig en YouTube-kanal med videoer, der spænder fra sketches til mini-dokumentarer.

    Hans første single, “Jan Peter Balkenende,” blev udgivet i 2017, og senere samme år udgav han sit første album; “Scandinavian Boy.” Siden da har han udgivet flere singler og albums. Joost turnerer regelmæssigt med sit band rundt i Holland og har optrådt ved begivenheder som Lowlands og Pinkpop.

    Joost optrådte til to udsolgte shows i AFAS Live i november, og hans internationale fanbase vokser også. I Belgien optrådte han på det populære tv-show De Slimste Mens samt i Sportpaleis i Antwerpen.

    Joost er kendt for sange som “Scandinavian Boy,” “Wachtmuziek,” “Ome Robert,” og sidste sommers hit i Tyskland, Schweiz og Østrig; “Friesenjung,” med Ski Aggu & Otto Waalkes. “Friesenjung” har over 100 millioner streams globalt og fik prisen “Årets Sang” ved 1LIVE Krone radio-priserne i Tyskland.

    Advertisement
    Translate »