News Ticker

Portræt: Eirikur Hauksson – Nyt “Magic Pie” album ude til maj

  Eirikur Hauksson er en Eurovision-legende. Islændingen med det karakteristiske lange, røde hår deltog senest i Eurovision Song Contest i 2007 med sangen “Valentine lost”, som er gået hen og blevet en klassiker blandt mange Eurovision-fans. Til maj er han sammen med den norske rockgruppe Magic Pie aktuel med et nyt album. Du får her et portræt af én af Europa’s stærkeste rockstemmer.

  Eirikurs karriere som sanger blev skudt i gang i 1981, da han sammen med gruppen Start stod for årets sang på Island med “Sekur”. 3 år senere udgav han sammen med metal gruppen Drýsill, albummet “Welcome to the show”. Udgivelsen af de 2 hits “Gaggó-Vest” og “Gull” i 1985 gjorde Eirikur til et af største navne på Island. Selvom hans største kærlighed var metalgenren, deltog han i flere projekter på den islanske popscene i 80’erne.

  Islands første ESC-bidrag

  I 1986 debuterede Island i ESC, som blev afholdt i Bergen, og Eirikur var én af kunstnerne bag det islandske bidrag. Island havde valgt trioen ICE bestående af Pálmi Gunnarsson,  Helga Möller og Eirikur, som sang  “Gleðibankinn”. Islands debut blev ikke mindeværdig rent placeringsmæssigt: 19 points og en 16. plads ud af 20 bidrag blev det til. Det afskrækkede imidlertid ikke den dengang 26-årige sanger, som året efter var tilbage i den islandske finale som en del af gruppen Model med sangen “Lífið er lag”, som sluttede på 2. pladsen.

  I 1988 flyttede den islandske sanger til Norge for at være frontfigur i rockgruppen Artch. Under navnet Eric Hawk udgav han sammen med Artch 2 albums, inden de 1993 gik hver til sit.

  I 1991 var Eirikur tilbage i Eurovision. Dette år valgte NRK for første gang i historien at droppe Melodi Grand Prix og i stedet vælge sin artist internt. Valget faldt på kvartetten “Just 4 Fun” bestående af Marianne Antonsen, Jan Groth, Eiríkur Hauksson (nu bosiddende i Norge) og Hanne Krogh. Sidstnævnte var i øvrigt den ene halvdel af Bobbysocks, som vandt for Norge i 1985. Med bidraget “Mrs. Thompsen sluttede Eirikur og Just 4 Fun på en 17. plads ud af 22 deltagende lande.

  Populær “Inför Eurovision”-ekspert

  Fra 2004 til 2007 var Eirikur én af eksperterne i SVT’s meget populære optaktsprogram “Inför Eurovision”, hvor et panel bestående af eksperter fra alle de skandinaviske lande vurderer årets Eurovision sange. Andre medlemmer af panelet har bl.a. været kendte ESC-navne som finske Thomas Lundin, svenske Charlotte Perrelli, norske Jostein Pedersen og programleder Christer Björkman fra SVT. Danmark deltog i panelet fra 2004 til 2007 med bl.a. Jørgen de Mylius og Keld Heick.

  I 2007 vandt Eirikur den islandske finale med hele 60% af alle stemmerne. Han sang “Ég les í lófa þínum“, som senere blev oversat til engelsk under titlen “Valentine lost”. På trods af at bidraget var et stort hit hos fansene, så lykkedes det ikke Island at kvalificere sig til finalen og Eirikur udtalte efterfølgende, at han var færdig med Eurovision.

  Nyt album med Magic Pie

  Siden 2005 har Eirikur optrådt som forsanger i  Ken Hensley’s live band “Live Fire”. Mod slutningen af 2007 blev Eirikur desuden annonceret som nyt medlem i den norske rockgruppe Magic Pie. Han udtalte dengang:

  “I am very excited about joining in as a member of the Pie-Family. This will be something totally different from what I have done before, but musically I feel very much at home in Magic Pie. I am a fan of bands like Kansas and early Alan Parson´s Project and I look forward to work with Kim (and the others) on some song-writing. Kim´s songwriting is the heart of Magic-Pie and I hope I can tribute to his work – time will tell! 

  Magic Pie blev dannet i 2001 og har til dato udgivet 3 albums: “Motions Of Desire” (2005), “Circus of life” (2007) og “The Suffering Joy” (2011). Magic Pie består af de 6 medlemmer: Kim Stenberg (guitar, vokal), Jan T. Johannessen (trommer, percussion), Lars Petter Holstad (Bass guitar, vokal), Eirik Hanssen (vokal, guitar) og Erling Henanger (keyboard, vokal) og altså Eirikur Hauksson (vokal, guitar, keyboard).

  D. 23. marts blev det annonceret af Magic Pie har indgået en aftale med pladeselskabet Karisma Records om udgivelse af gruppens 4. album “King For A Day”, som kommer på gaden d. 25 maj. Albummet kan forudbestilles her. Magic Pie spiller i den forbindelse en række koncerter i Norden, bl.a. i Oslo, Moss og Göteborg. Du finder datoer og øvrig info her. Senere på året vil Magic Pie’s tidligere albums blive genudgivet via Karisma Records.

  KARISMA RECORDS INK DEAL WITH PROG ROCKERS MAGIC PIEKarisma Records have inked a deal with Norwegian Prog Rockers…

  Posted by KARISMA RECORDS on 23. marts 2015

   

  Du kan følge Magic Pie på Facebook

   

  Founder, webmaster and editor at Good Evening Europe since 2006. Eurovision-fan since forever 🙂
  Has covered Eurovision Song Contest live 6 times, (Oslo 2010, Malmø 2013, Copenhagen 2014, Vienna 2015, Stockholm 2016 and Kiev 2017), Danish Melodi Grand Prix and Melodifestivalen in Sweden.
  From Vejle, Denmark.

  Translate »