Review: Norge | Keiino – Spirit in the Sky

Foto: EBU

KEiiNO er ​​et norsk-samisk projekt mellem kunstnerne Fred Buljo, Alexandra Rotan og Tom Hugo. Sidstnævnte begyndte sammen med sin mand Alex Olsson at skrive en sang inspireret af historiske kampe for lighed uanset etnicitet, køn og orientering.

Den samiske befolkning har måttet kæmpe for accept for deres kultur i lang tid, og temaet gjorde det naturligt at inddrage en samisk sangskriver i projektet. Fred Buljo var med på ideen og “Spirit in the Sky” opstod. Senere fik de også den finske producent Henrik Tala og Alexandra Rotan med i projektet.

Advertisement

Sidste år kom Alexandra (22) videre til MGP guld-finalen med “You got me” sammen med Stella Mwangi. Alexandra har tidligere deltaget i Junior MGP og Idol, og har turneret verden som Alan Walker’s vokalist.

Fred Buljo (30) fik en stor fanbase, da han var finalist i “Norwegian Talents” sammen med den samiske rap-gruppe Duolva Duottar i 2008. Siden da har han turneret i hele Norden og Rusland, arbejdet som sangskriver og anses for at være en af Sápmi’s bedste kunstnere.

Tom Hugo (39) fra Kristiansand har skrevet hits til asiatiske popbands. Han er blandt MGP-fans kendt for sine bidrag i 2013 og 2018. Sidste år skrev han den officielle Pride sang sammen med sin mand.

GEE-panelets dom

Panelets point

Sonny

Nej nej, N E J. Frygtelig sang de har sendt afsted i år. Jeg tror dog at publikum og grand prix fans i Israel vil elske sangen og danse med. Med det Infernal-agtige omkvæd /90’er lyd skal de nok få gang i festen, men det holder simpelthen ikke. Tror ikke den kommer i finalen, og gætter på de godt kan smøre snekæderne og drage til Trondheim ??

Mette

10 sekunder ved årets norske præsentations-pressemøde var nok til overbevise mig om, at KEiiNO var vinderne af Norsk Melodi Grand Prix 2019 – og et godt bud på en fortjent vinder af Eurovision Song Contest. Om det ender på den måde er jeg desværre meget usikker på. Jeg tror, juryerne vil være hårde ved vores kære norske brødre.

Men personligt så elsker jeg den iørefaldende lyd, teksten, budskabet, de stærke vokaler og ikke mindst Fred’s samiske islæt – og fantastiske energi.

Riikka

THE song that most feels like pop music to me this year. Very Norwegian, very modern and traditional at the same time. I don’t relate to the Sámi bits or the idea of northern lights high up in the sky (although they don’t bother me either), but to the ABBA-like rhythm and the great melody.

Silje

Vores brødreland er en fanfavorit i år, og sangen skriger “grand prix”, hvis vi taler om grand prix-stereotypen. Omkvædet er fængende, og jeg synes, det er ret cool, at de har nogle nationale elementer med. Når det så er sagt, så synes jeg egentlig, at sangen er super overvurderet blandt fans, og at den er lidt kikset, men fred være med det. Den er meget catchy, men ikke en, jeg vil stemme på.

Michael

Stod det til mig aflyser vi det hele og aftaler at mødes igen i Oslo 2020. Det her er min absolutte vinderkandidat. Hun synger helt fabelagtigt godt, Freds joiken og energi på scenen passer perfekt, det hele går op i en højere enhed for mig.

Simon

Jeg er egentlig glad for at Danmark ikke sendte etnisk nordisk sang med Julie & Nina, for den var druknet fuldstændig i forhold til KEiiNO, som både er en lækker popsang med et moderne beat og er autentisk med joik på scenen (nu mangler vi bare at Fred går all-in i samisk folkedragt!). Min eneste anke med den er, at omkvædet kommer til at lyde lidt rigeligt som ”Monsters” fra sidste år, men ellers er jeg helt solgt til vores norske venner, som også er store fanfavoritter, og jeg tror de blæser direkte i finalen.

Clara

Årets norske nummer ligger for mange som en af storfavoritterne også. Jeg kan på en måde rigtig godt lide det norske nummer, og samtidig er der noget i den der gør, at jeg ikke bare overgiver mig fuldstændig. Jeg er fuldstændig overbevist om, at Norge kommer til at klare sig rigtig godt i år, også selvom det bliver uden min fuldkomne støtte.

Kevin

Gode stemmer, stemningsfuld og lidt skæv med stemmen der afbryder de to sangere der synger duetter, der nok splitter nogle af seerne.

Mads

Jeg sad med redaktøren på denne side og så det norske pressemøde, da de spillede nogle sekunder af sangen, og jeg var blæst væk og bagover, og det er jeg stadigvæk..