“Det allerstørste kick”, sådan beskriver Sonny Martin Hornhaver den følelse, der gik gennem kroppen på ham, da han i 1999 vandt titlen som Nattens Dronning i Danmarks største Drag-konkurrence.
Vi har fanget 25-års jubilaren Sonny midt i én af de travleste uger på året, under forberedelserne til jubilæumsudgaven af ‘Nattens Dronning’, som løber af stablen på lørdag i Magasinet, Odense.
– Det var en hel ubeskrivelig følelse at stå på scenen og have vundet og blive hyldet, siger Sonny, mens tankerne flyver tilbage til den lørdag aften for snart 20 år siden, som han aldrig glemmer.
– Jeg vidste fra starten, at jeg havde et par gode numre, og kunne mærke i maven at det, jeg havde fat i, ville virke, fortæller Sonny og tilføjer med et smil: Man ved bare, når den er hjemme og man sparker røv.
Et spil Tegn og Gæt vakte Conny Kansas til live
Et spil ‘Tegn & Gæt’ i foråret 1994 kom på tilfældig vis til at ændre Sonny’s liv og blev samtidigt starten på hans mangeårige arbejde i ‘Nattens Dronning’.
– Jeg var lige flyttet til Fyn. Til en fødselsdagfest spillede vi en slags ‘Tegn og gæt’, hvor jeg skulle imitere en kvinde. Jeg tog hurtigt et håndklæde og bandt det som en slags turban, fortæller Sonny og tilføjer:
– Et par af de andre gæster hev mig derefter til side og fortalte, at de havde planer om at starte et dragshow. De ville gerne have mig med, for de mente, der var et eller andet, jeg kunne byde ind med.
Mødet med medstifterne af ‘Nattens Dronning’ blev både starten på Danmarks største dragkonkurrence, men mindst lige så vigtigt Sonny’s entré i draguniverset og “fødslen” af Miss Conny Kansas.
Selve navnet Conny ligger relativt op af Sonny, men hvordan Miss Conny Kansas præcist blev døbt, er der lidt uvished om:
– Jeg kan ikke huske, hvor navnet kommer fra, men jeg tror, det var min veninde Minna Moore, som fandt på det, forklarer Sonny og tænker tilbage på 90’erne, hvor de 2 tog ud i nattelivet sammen i drag:
– Jeg var på Ibiza med Minna Moore en sommer. Der blev lagt makeup hver aften i den sindsyge varme, og så kostume på og ud i natten og give den gas, fortæller Sonny med et smil og giver sig hen til de gode minder.
– Det kunne vi også sagtens finde på en torsdag eftermiddag eller en weekend i Odense. Vi tog forbi alle stederne og fik masser af gratis drinks.
– Da vi boede i luderstrædet var der MANGE opfordringer til det ene og det andet, når vi var på vej hjem.
– Men jeg vil lige nævne, at vi på intet tidspunkt har benyttet os af tilbuddene, griner han.
Har aldrig ønsket at være kvinde
Til hverdag har Sonny et helt almindeligt job som servicemand på Odense Universitets Hospital, hvor han også er tillidsmand på 10. år.
Han er lykkelig gift på 21. år og har for nyligt forladt det odenseanske byliv og købt hus på landet, hvor han nyder tilværelsen med sin bedre halvdel og parrets hund, Cassie.
– Conny Kansas er jo en rolle, jeg spiller og en figur, der kommer til syne, når makeup og kostume kommer på, forklarer Sonny og tilføjer:
– Jeg har ALDRIG ønsket at ligne en kvinde eller være kvinde. Jeg elsker at være bøsse og mand, og sådan har det været alle årene.
– For mig er det at være drag en slags kvindelig karikatur, forklarer han.
– Jeg kunne sikkert godt komme til at ligne en kvinde, og har da også forsøgt med kostume, makeup og parykker, men synes det var ubehageligt og på ingen måde et udtryk for, hvad jeg eller Conny Kansas er.
Mænd i dametøj ryddede spaltepladser
Vi befinder os i en tid, mange år før Rupaul’s Drag Race, Copenhagen Pride’s Drag Night og Dragdaddy’s Draghouse ser dagens lys.
Tilbage i midt 90’erne var drags, i alt fald for Familien Danmark, noget helt nyt og spændende, og det event, der egentlig blot skulle have været en engangsforestilling, endte med at blive en kæmpe succes. Folk stod i kø i timevis for at sikre sig billet til Nattens Dronning 1994.
– Vi havde medierne i vores hule hånd. Det var nyt , “eksotisk” og spændende med drags på Fyn og i Odense. Nyheden om en gruppe MÆND I DAMETØJ gjorde, at der både blev der ryddet spalteplads i de trykte medier og på tv, beretter Sonny.
Otte kreative fyre havde i samspil skabt det, der sidenhen skulle blive et årligt tilbagevendende event og 25 år efter stadig er Danmarks største dragkonkurrence.
– Vi havde hver især vores forskellige opgaver og ansvarsområder. Alle var kreative på hver sin måde. Vi lavede alt i fællesskab: scenografi, programmer og fælles åbningsnummer, hvor alle var med, fortæller Sonny om det første show, som havde 3 kategorier: ‘In studio’, ‘Queen goes shopping’ og ‘Queen at night’.
Gruppen var enige om, at showet skulle være henvendt til homoerne på Fyn, primært bøsserne, og at et evt. overskud skulle gå til Aids info. Således var Nattens Dronning helt fra starten et kombineret velgørenhedsshow- og dragkonkurrence.
– Vi var også rørende enige om, at showet måtte gentages, og det må man jo konstatere, at det er blevet, siger Sonny med et smil.
Gav et kick at være på scenen
– Jeg husker tydeligt første gang bag scenen. Jeg havde sommerfugle i maven men var egentlig ikke præget af de store nerver, fortæller Sonny om sin allerførste optræden, som foregik til et Aretha Franklin-nummer i Nattens Dronning den 8. oktober 1994.
-Jeg synes bare, sangen var fed. Ellers mener jeg bestemt ikke at der var nogen rød tråd OVERHOVEDET, hverken i forhold til sang, performance eller udtryk på scenen. Det var bare sjov og ballade, fortæller Sonny, som til sin første optræden havde fået venner til at sy sit kostume og benyttede en paryk fra et kostumeudlejningsfirma i Odense.
– Det gav SÅDAN et kick at have været på i de første 3 min! Allerede dagen efter var man klar igen og havde en million sange og performere, man kunne tænke sig at bruge, fortæller Sonny og peger på Rupaul og hans Supermodel-album, som én af de store indflydelseskilder for både ham selv og de øvrige i opstartsgruppen tilbage i 90’erne.
-Én af de første kunstnere, jeg kan huske, at jeg VIRKELIG synes var fed og som inspirerede mig, var Kristine W, og specielt videoen til ‘Feel what you want’! Jeg har set den video en million gange, men har faktisk stadig ikke brugt sangen til noget, fortæller Sonny og tilføjer grinende:
– Måske det kunne blive Conny’s afSKEDE’s salut på et tidspunkt.
Læs også: “Fraklip – Kiks i kostumeafdelingen” nederst i artiklen med alle de sjove historier fra shows, hvor ALT gik galt.
Conny har gjort Sonny mere sikker på sig selv
Når Sonny forvandler sig til Miss Conny Kansas, så er det ikke kun det ydre, i form af kostume, hår og makeup, der ændrer sig.
– I de første 10 år af Nattens Dronning, ville jeg som Sonny aldrig stille mig op foran 500 mennesker og sige noget, fortæller han og tilføjer med et smil:
– For Conny har det aldrig været noget problem, hun er nærmest ikke til at drive fra scenen igen.
Det er ikke kun på scenen, at Sonny’s Drag-persona har været med til at udvikle ham: – Conny Kansas har gjort Sonny mere sikker på sig selv og den dag i dag har Sonny f.eks. ingen problemer med at rejse sig og tale til en stor forsamling, forklarer han.
Miss Conny Kansas træder frem, når kostume, makeup og paryk kommer på, men inden det sker, så har øjeblikkene i makeup-stolen en helt speciel betydning for Sonny:
– De sidste 20 år har jeg haft dygtige makeup-folk til at spartle mit fjæs ud , og jeg elsker de øjeblikke, fortæller Sonny og uddyber:
– Her kan jeg tillade mig at lukke øjnene, og stille og roligt (så roligt, som det nu kan være i den larm, der er backstage op til et show) forberede mig på værtsrollen, min dommertjans eller det nummer, jeg skal performe. Det er guld værd!
Hvor lang tid, det tager at forvandle sig til Miss Conny Kansas vil den garvede drag artist ikke ud med: – Forvandlingen fra Sonny til Conny tager længere og længere tid! Det må være alderen, griner Sonny.
En gang scenerotte, altid scenerotte!
Udover de store, flotte kostumer, så er jargonen mellem værter, artister og dommere noget af det, man specielt bider mærke i, når man oplever sit første ‘Nattens Dronning’-show.
– Det falder naturligt og kommer helt automatisk. Men det kommer HELT an på din makker, forklarer Sonny med henvisning til de utallige fornærmelser og lumre bemærkninger, der flyver gennem luften under et show:
– Polly og jeg har haft et pissegodt værtsmakkerskab, og har suppleret hinanden godt, fortæller Sonny om sit mangeårige samarbejde med Poul Sylvestersen, som også er blandt grundlæggerne af Nattens Dronning.
– At kunne tale, synge og fortælle historier ud af den blå luft kræver at begge hjerner kan spille sammen. At man kan være spontane, tage over og samle op, når den ene misser noget, forklarer Sonny og tilføjer:
– Enten kan man det eller også kan man ikke. Jeg synes faktisk det er en kunstart i sig selv.
Ved de sidste par udgaver af Nattens Dronning har Miss Conny Kansas overladt værtsrollen til andre og været at finde ved dommerbordet:
– Det sidste år, jeg var vært, syntes jeg ikke, den sad i skabet og blev derfor enig med mig selv om, at jeg ikke skulle være vært mere, forklarer Sonny og peger på, at det også bliver i dommerpanelet, Conny Kansas vil være at finde ved en evt. fremtidig deltagelse i Nattens Dronning:
– Eller skulle man måske stille op i konkurrencen og sparke røv?, griner Sonny og tilføjer: – En gang scenerotte, altid scenerotte!
Anderledes, skæv, kreativ og med et twist af humor
Over de seneste 25 år er der sket mange ting på dragscenen og især RuPaul har med sit ‘Drag Race’ gjort drags og dragshows meget mere mainstream.
Programmet, som i år løber på sin 10. sæson, vækker dog ikke megen jubel hos 25-års jubilaren:
– Jeg har set RuPaul’s Drag Race et par enkelte gange og synes faktisk, det er røvsygt. Jeg bliver ikke inspireret, forklarer han og peger i stedet på de mange forskellige danske drags:
– På den danske dragscene har vi Gudskelov en rigtig bred vifte og mange repræsentanter af draggenren.
– Der er nogle nye, lidt skæve drags og forskellige typer, siger han og peger på navne som Jaxie, Brynhildr og Duchess Duchess.
– Der er Paige Noir, som i mine øjne repræsenterer den klassiske draggenre, som jeg også selv hører ind under, og så er der yderpolerne i form af Tinus, Megan Moore, Scarletta og Miss Koko, forklarer Sonny og tilføjer:
– Personligt betragter jeg Sonja Hernie, Miss OTB og nu Tinus som Danmarks bedste drags igennem de sidste 25 år.
– Men I N G E N tvivl om at jeg elsker alle parter og dele af genren. Jeg synes det er fedt at se, hvor mange måder, man kan udtrykke sig på!
Når Sonny i sin egenskab som dommer i Nattens Dronning skal vurdere en Drag performance, så peger han på flere ting, der i hans øjne til sammen gør “en god drag”:
– Mit hjerte banker absolut for en drag, der er lidt anderledes og skæv, kreativ og ikke mindst med et twist af humor. En drag, som ikke tager sig selv alt for alvorligt og kan grine lidt af sig selv. Så kommer man langt i min verden, forklarer Sonny, som selv har brugt flere forskellige figurer og kunstnere til sine shows, deriblandt Shirley Bassey, Gitte Hænning, Nana Mouskuri (på Maccarena kursus), Liza Minnelli (og Pavarotti) , Nonne og én af Spice Girls pigerne.
– I mange år har jeg haft en telefon stående på værtsbordet, der altid ringede midt i nummeret. Det har bl.a. været mor, der ringede, P-vagten, Danmarks Radio og den lokale grill, fortæller Sonny med et grin.
Mangler af deltage i Drag Night under Copenhagen Pride
Det er 25. gang, at Sonny har været med til at planlægge og arrangere Nattens Dronning. Under årets show vil jubilaren imidlertid ikke selv være at finde i salen.
– Jeg er der til generalprøven, men så smutter jeg. Årets værter er store piger og klar til at stå på egene ben, griner Sonny og tilføjer:
– Så imens I klasker koteletten i plyssædderne, er Conny gemt i kuffert og på bøjler, og Sonny er til U2 koncert i Royal Arena. Det bliver nyt, men efter at have lavet det samme år efter år i 25 år, så glæder jeg mig til at prøve noget andet på aftenen. Men jeg ved at det bliver et fedt show og jeg vil kunne slappe af.
Når snakken falder på fremtiden, så er hjertebarnet Nattens Dronning meget naturligt noget at det, der fylder mest:
– Intet er en selvfølge i forhold til udsolgte huse og mulighed for at trække frivillig arbejdskraft, men jeg tænker da at Nattens Dronning har en fremtid, selvom der er rigtigt mange om buddet og shows alle steder, forklarer Sonny og fortsætter:
– Vi har et fedt koncept og et navn, folk kender og som repræsenterer noget af det bedste på den danske dragfront.
På det personlige plan, så har Sonny da også et par drømme for Conny, som han gerne vil have opfyldt:
– Jeg mangler at deltage i Drag Night under Copenhagen Pride.
– Jeg har haft muligheden, men kunne desværre ikke, siger Sonny og lægger ikke skjul på, at det var en oplevelse, han rigtig gerne ville have med.
– Jeg vil også gerne være med på en blokvogn for Nattens Dronning under Copenhagen Pride. Sidste gang var i 1996, så mon ikke det er ved at være tid igen, slutter Sonny af med et smil ♦
Følg Nattens Dronning på Facebook, Instagram, website.
Fraklip: Kiks i kostumeafdelingen
– Jeg havde et kæmpe, kæmpe kostume på, der lyste i mørket, og hvor der gradvist kom mere og mere lys på. Jeg skulle smide underdelen af kostumet og en kæmpe hovedbeklædning ville, HVIS DET HAVDE VIRKET, have foldet en kæmpe buket blomster ud ved hjælp af snoretræk. Snorene havde bare desværre fået viklet sig ind i hinanden og intet foldede sig ud på hovedet!
– En trapez kom ned fra loftet og meningen var, at jeg skulle op på den og underdelen af mit kostume skulle blive på scenegulvet, mens jeg så blev løftet op og afslørede et nyt kostume. Jeg kom dog aldrig rigtig op på trapezen, og kom ud af kostumet på en meget klodset måde.
– Et tredje kostume skulle så afsløres. Et blomsterengskostume. Men stropperne knækkede og der stod jeg med en blomstereng nede på maven og blottede patter! Jeg sagde ikke RET mange pæne ting da jeg kom ud af scenen. Men publikum klappede og klappede og synes det var fantastisk og troede vist det skulle være sådan , men det var SÅ forfærdeligt!
– Det år hvor Nattens Dronning blev afholdt på Posten p.g.a. ombygning på Magasinet, var Polly og jeg værter. Jeg træder frem på scenen for at annoncere næste deltager. Lige bag mig lister vores fantastiske ‘Tæppelebbe’ (red: en scenearbejder, der fejer scenegulvet efter brug af konfetti eller lignende) ind på scenen og placerer en halmballe lige bagved mig, uden jeg hører det.
Det resulterer i, at jeg træder tilbage, skvatter og kommer til at ligge med stængerne i vejret.
Polly var ved at tisse i trussen af grin, og det samme var publikum- og publikusserne.
– Det var kendetegnende for de første mange mange år. Vi ER amatører og tingene gik indimellem galt .Vi har haft på fornemmeren at publikum nærmest ventede på de ting, der gik galt, og som regel var det de ting folk talte om i lang tid efterfølgende. Ellers har jeg tabt skumpatterne på scenen, og så er der jo ikke andet at gøre end at sparke dem ud til publikum og lave lidt show ud af det.
– Sonny Martin Hornhaver, 25-års jubilar i Nattens Dronning (2018 )