EBU har sammen med de hollandske medlemmer NPO, NOS og AVROTROS offentliggjort en COVID-19 Health and Safety protocol for Eurovision Song Contest i maj.
Protokollen definerer, hvad alle akkrediterede skal efterleve for at deltage i eventet i Rotterdam, og ligner det vi har oplevet ved større sportsbegivenheder.
Martin Österdahl, som er Executive Supervisor for Eurovision oplyser til Eurovision.tv, at man har besluttet at arbejde videre med den model, der indebærer, at alle artister optræder live på scenen i Rotterdam altså scenarie B.
“The spirit and tradition of the Eurovision Song Contest is about uniting Europe on one stage and we are very much still determined to achieve this in Rotterdam in May,”
MARTIN ÖSTERDAHL, EXECUTIVE SUPERVISOR FOR ESC 2021.
Der er over de seneste måneder arbejdet intenst på protokollen, som skal gøre det muligt at gennemføre konkurrencen på forsvarlig vis.
Ved hjælp af bl.a. intensiv testning, brug af masker, hygiejnerestriktioner og speciel opmærksomhed på ventilation, vil arrangørerne skabe et sikkert miljø, hvor både deltagere, stab og presse kan arbejde sikkert.
Protokollen kan tilpasses på ethvert tidspunkt, såfremt en ny udvikling skulle kræve det.
For alle, der rejser til Rotterdam og er en del af Eurovision, anbefales det at gå i 5 dages karantæne forud for afrejse, ligesom en max. 72 timer gammel (negativ) Covid-19 test kræves.
Ved ankomst til Rotterdam skal alle delegationsmedlemmer blive på hotellet, på nær når de kører til og fra Ahoy Arena til prøver, live shows og andre aktiviteter på programmet.
Alle der arbejder i Ahoy Arena, det være sig stab, artister og presse, testes med jævne mellemrum i specielle faciliteter ved siden af arenaen.
Skulle en person teste positivt, træder isolationsprotokollen i kraft. Hvis en artist ikke er i stand til at optræde, vil den forhåndsindspilede video blive anvendt i showet.
“Our goal is clear: to prevent transmission of the virus during the event. If someone tests positive, our isolation protocol comes into effect, we support the relevant authorities with track and trace research and we take additional measures where necessary. If a participant is unable to perform live as a result, the backup recording will be used”
Sietse Bakker
I februar blev det offentliggjort, at Eurovision Song Contest ikke kunne gennemføres på normal vis, men at arrangørerne gik efter scenarie B med strenge restriktioner og social afstand.
Såfremt omstændighederne ændrer sig, kan eventet stadig nedskaleres.
Scenarie B kræver, at antallet af personer i hver delegation bliver kraftigt reduceret, ligesom antallet af journalister, som kan dække eventet bliver reduceret til 500 i Rotterdam og 1000 via et online pressecenter.
Beslutningen om hvorvidt, der kan være publikum til stede under shows, og om der kan finde aktiviteter sted i Rotterdam, tages på et senere tidspunkt.
41 lande deltager i den 65. Eurovision Song Contest.
Årets 2 finaler finder sted tirsdag og torsdag hhv. den 18. og 20. Maj i Rotterdam Ahoy Arena i Holland.
Årets finale med 26 sange afholdes den 22. maj kl. 21.00.