Der er nu under en time til den store aften, hvor vi skal have sat navn på vinderen af den 56. udgave af Eurovision Song Contest. Det sker i Esprit arenaen i Düsseldorf, Tyskland kl. 21:00. Du kan følge konkurrencen live på DR1, som kommenteres af vores (nye) grand-prix ekspert og kommentator Ole Tøpholm.
Prøverne har været i gang siden 1. maj og baseret på det, vi har set indtil nu i både semifinaler, ved de tekniske prøver og generalprøverne samt reportager fra Düsseldorf, så får du her GEEs bud på hvordan finalens resultat bliver og på vinderen af Eurovision Song Contest 2011.
1. FINLAND: Paradise Oscar leverer en simpel og afslappet performance til hans smukke sang “Da da dam”. Baggrunden er blandt årets flottest og Paradise Oscar virker oprigtig, ægte og synger lige fra hjertet. Desværre tror jeg starten som nummer 1 er problematisk, både fordi der kommer 24 sange efter, men også fordi at “Da da dam” ikke på samme måde som i semifinalen kommer som et tiltrængt break fra alle de forskellige up-tempo gimmicks-fyldte bidrag før den.På den måde bliver den ikke så unik
I juryfinalen gav Paradise Oscar ikke den bedste vokal, hvilken nok koster ham en placering helt i toppen.
11-15
2. BOSNIEN: De, der har fulgt med på Facebook-profilen og i mine tidligere anmeldelser er nok ikke i tvivl om, at jeg er vild med Dino Merlin og den hans finurlige folk-inspirerede sang “Love in rewind”. Dino er årets Brdr. Olsen og står i som står i skarp kontrast til metervarepop/dance med avancerede danse-koregrafier, malplacerede rappere, narcissistiske prettyboys, cirkusartister, fyrværkeri osv. Han og resten af teamet leverer en simpel, men effektiv performance, bidraget har substans og teksten passer til en mand i hans alder og så udviser Dino ægte kærlighed til musikken, hvilket er noget af det helt unikke ved bidraget.
Med en start i slutningen af feltet, tror jeg Dino var kommet helt i toppen, men på grund af den uheldige lodtrækning, tror jeg at det bliver til en placering lige under Top 5. Men jeg håber at Bosnien kan hæve forbandelsen og komme helt til tops med “Love in rewind”.
6-10
3. DANMARK: Som dansker har man jo nok nogle begrænsninger i forhold til at stille sig helt objektivt til det danske bidrag. Men jeg er mere end henrykt for de danske drenges performance i Düsseldorf, og havde det ikke været for en start som nummer 3, tror jeg de kunne være gået hele vejen. Men som det er nu, tror jeg på en placering lige omkring Top 5. Juryen bør være med os, og Danmark et af de få rockbidrag i aften og det bedste!
1-5
4. LITHAUN: Semifinale 1’s store overraskelse var Evalina, som synger den klassiske musical-inspirerede ballade “C’est ma vie”. Sceneopsætningen er flot og Evalina giver alt, hvad hun har. Men med flere ballader i finalen og Østrig, som kan gå hen og trække rigtig mange stemmer incl, jurystemmer, så tror jeg desværre Lithaun kommer til at kæmpe for at undgå sidstepladsen.
21-25
5. UNGARN: Fanfavoritten fra Ungarn står i stærk kontrast til Evalinas klassiske ballade. Selvom Katis vokal er blevet meget bedre under prøverne, så har man bare ikke formået at overføre stemningen fra den flotte musikvideo. På scenen i Esprit arena, kommer Katis performance til at virke lidt forældet og jeg kan ikke lade være med at tænke over om Kati er den rette til at synge en så “ung” og moderne sang. Som 36-årig mor til 2 har tiden altså sat sine spor og stylingen virker lidt desperat.
Omvendt er det et catchy-uptempo nummer, som har mange fans rundt omkring i Europa. Med Jedward, Eric Saade og Getter Jaani efter sig, så er det bestemt ikke blevet nemmere at skille sig ud, derfor tror jeg kun det bliver til en placering på den gode side af midte.
16-20
6. JEDWARD: Der er ikke meget at sige til Jedward. De er charmerende, sceneshowet er fantastisk og tvillingerne er energiske og sjove at se på. Vokalen er slet ikke så dårlig, som mange frygtede, måske fordi koret synger nogle af de mere krævende passager. En catchy sang, der skiller sig ud og nok overskygger både Ungarn før og også Sverige, som kommer efter.
11-15
7. SVERIGE: Eric Saade har ikke haft heldet med sig i Düsseldorf og haft adskillige problemer med rekvisitterne. Han synger en moderne og catchy sang, men hans noget usikre vokal har desværre påvirket sangen negativt. Under juryprøven, gav han igen en nervøs vokal præstation og ramte ikke alle toner. Eric skal med sin danserutine og glasboksgimmick samle stemmer hos de unge tv-seere, men spørgsmålet er om det er nok, med en start som nummer 7, lige efter Jedward og når juryens stemmer tæller 50 % .
11-15
8. ESTLAND: Getter Jaani er endnu en af forhåndsfavoritterne, som har været uheldige i lodtrækningen og endt i første del af showet lige efter 3 andre popsange: Ungarn, Irland og Sverige. Af de 4 tror jeg imidlertid på den bedste placering til Estland, men på grund af starten og et show, der ikke skiller sig så meget ud, tror jeg Getter skal være glad for en Top 10-placering.
11-15
9. GRÆKENLAND: Som en enorm kontrast til de forrige popsange, har vi Grækenland. Sangen er en af de eneste balkan-inspirerede sange i finalen og med den imponerende baggrund, Loukas’ flotte stemme og det dramatiske omkvæd, kommer det græske bidrag til at skille sig meget ud.
16-20
10. RUSLAND: Alex giver en energisk og charmerende performance med masser af gimmicks. Og så er “Get you” altså et meget catchy bidrag med et stærkt omkvæd. Rusland får normalt rigtig mange stemmer og opnåede sidste år en Top 10-placering med en sang, som ikke appellerede nært så bredt som denne her. Alex kunne godt gå hen og blive Ruslands nye Dima, men pga. lodtrækningen og Alex vokale performance i juryfinalen, som ifølge folk i arenaen, ikke var helt i top, så tror jeg det bliver til en placering lige uden for Top 5.
6-10
11. FRANKRIG: Så kommer vi til min (nye) favorit. Fremførelsen er helt fantastisk og skiller sig fuldstændigt ud i forhold til alt, det vi har set og alt det vi kommer til at se. Anvendelsen af skyerne i forskellige toner og tør-isen er helt enestående og passer perfekt til den smukke, drømmende sang. Denne scene er, efter min mening, den flotteste i Eurovision-historien. Amaury synger perfekt og ser samtidig så ung, sød og genert ud, at man ikke kan undgå at synes om ham. Med hans halvlange, let krøllede hår og generte smil, vil han smelte adskillige hjerter i aften.
I det instrumentale stykke i midten, går Amaury tilbage fra mikrofonstativet og kigger på skyerne. Med pyro i slutningen og Amaurys store smil efter sidste linie, er aflsutningen simpelthen fantastisk.
1-5
12. ITALIEN: Endnu en af The Big 5 er på scenen efter Frankrigs storslåede performance og med Raphael Gualazzi får vi endnu et stykke musikkunst, dog i en noget anden genre. “Madness of love” er nok blandt finalens 5 flotteste og mest langtidsholdbare, problemet er bare at sangen efter alt at dømme ikke egner sig til Eurovision. Hertil er den for anonym og appellerer ikke bredt nok. Med en relativ tidlig lodtrækning samt starten efter storfavoritten Frankrig, så er der stor sandsynlighed for at sangen vil gå i glemmebogen. Jeg tror dog Italien kan forvente en del points fra juryen, som redder landet fra en bund-placering. Jeg håber virkelig at Europa stemmer på “Madness of love”, så Italien også næste år vil være at finde i Eurovision Song Contest.
16-20
13. SCHWEIZ: Når vi taler uheldig lodtrækning, så kan vi næsten ikke komme udenom Schweiz. At skulle synge lige efter Italien, som befinder sig i en lignende genre, gør det svært at skille sig ud, i modsætning til semifinalen, hvor Schweiz, ligesom Finland, kom som et behagelig break, efter up-tempo-sange, dans og gimmicks. Endvidere kommer Schweiz på lige efter en pause, og så er 13 en noget tidlig start for en sang som “In love for a while”. Jeg er glad for se Schweiz tilbage i finalen, men tror sangen bliver overset, også taget i beragtning af at favoritterne fra Blue kommer lige efter.
21-25
14. UK: Der har været høje forventninger til drengene fra Blue og også store skuffelser, efter de indtog scenen i Düsseldorf. En del af problemerne er imidlertidig løst, men vokalerne er stadig ikke overbevisende også virkede musikken for høj i forhold til stemmerne i juryfinalen. På den positive side, så er det en meget moderne og iørefaldende sang med et meget stærkt omkvæd. Blue er kendte og så er de 4 ret attraktive mænd, som har føler sig 100% hjemme på en scene foran millioner af seere. Jeg er ikke sikker på at UK kan være med i sejrsdysten, men jeg tror stadig på en placering tæt på toppen.
6-10
15. MOLDOVA: Moldova var bestemt ikke blandt favoritterne til at kvalificere sig, men efter at have set deres gakkede performance på scenen i Düsseldorf, begyndte oddsene at tegne et billede. Det blev til en finaleplads til Zdob si Zdub igen i år, efter de i Moldovas debutår i Eurovision sluttede på en 6. pladsen med bestemor på tromme. Jeg tror ikke at de ender lige så højt i år, især pga. juryens tilstedeværelse. Men de kan overraske med det sjovt og iøjnefaldende show.
16-20
16. TYSKLAND: Så er vi kommet til værtsnationen, som uden tvivl vil give Lena masser af support og opbakning undervejs i “Taken by a stranger”. Jeg var bestemt ikke Lena-fan i fjor og er stadig overrasket over at Satellite vandt, men efter at have set Lenas performance i år, er jeg virkelig imponeret. Jeg var i forvejen glad for nummeret, men Lenas er virkelig tilbage som en ny og forbedret sange. Hun giver en perfekt performance til den lidt dystre og mystiske sang og er vokalt Lena helt i top. Hvis Frankrig ikke vinder, så kan det blive til endnu en tysk sejr ?
1-5
17. RUMÆNIEN: Hotel FM var et af de navne, som jeg gerne havde set blive i semifinalen, og på trods af deres heldige lodtrækning og catchy omkvæd, så tror jeg at ikke Rumænien kan nærme sig deres flotte placering fra sidste år. Sangen har bare ikke nok at byde på og skiller sig ikke ud.
21-25
18. ØSTRIG: Østrig er blandt de lande, som virkelig har imponeret på scenen i Düsseldorf. Alene at en ballade går videre fra en startposition som nummer 2 er en præstation i sig selv og så har Østrig ikke rigtig nogen fast støtter og havde især ikke i semifinalen.
I stærk konkurrencen med favoritterne fra Azerbaijan, så har Østrig en af de 2 stærkeste ballader i år. I modsætning til duoen fra Azerbaijan, så synger Nadine helt perfekt og fremførelsen er virkelig stilfuld og meget flot. Jeg tror Nadine kan overraske og snuppe en Top 5-placering til Østrig for første gang siden 1989.
1-5
19. AZERBAIJAN: Hverken Azerbaijan eller Østrig har nogen fordel af at skulle fremføre deres bidrag lige efter hinanden, men det land, det går mest udover er nok Azerbaijan. Nadine synger helt fantastisk og således bliver Ell og Nikkis vokale usikkerheder udstillet mere end tidligere. Som prikken over i’et, så efterfølges Azerbaijan af endnu en stærk sangerinde, nemlig Maja fra Slovenien.
Azerbaijan har altid stor støtte i Eurovision, og jeg tror stadig på en placering i toppen, men med den vokale præstation, tror jeg de går glip af sejren.
1-5
20. SLOVENIEN: Som skrevet ovenfor så er slovenske Maja Keuc i besiddelse af en af finalens helt store stemmer. Sangen er flot, dramatisk og velfremført, men det er desværre nok ikke tilstrækkeligt til at blande sig i toppen, især fordi Slovenien normalt ikke har ret stor støtte i konkurrencen og det er således kun 2 gang, at landet kvalificerer sig til finalen. Dog tror jeg juryen vil sende en del stemmer mod Slovenien og Maja Keuc.
11-16
21. ISLAND: Så kom vi til endnu en af mine gamle favoritter, nemlig Sjonnis Friends fra Island. Jeg er lykkelig for at vennerne klarede skærene og kvalificerede sig til finalen, men jeg er meget i tvivl om hvordan de vil klare sig i finalen. På den ene side, kan kvalifikationen skyldes sympatistemmer, som nok ikke vil gentage sig igen i finalen, og på den anden side, så mener jeg at “Coming Home” er et rigtig godt, catchy og anderledes bidrag. Det er fremført med charme, kække smil og komiske indfald. Jeg mener sangen har alle de kvaliteter, som karakteriserer en ægte Eurovision-vinder – en catchy melodi, stærke vokaler og vigtigst af alt et indhold med et budskab, som fremkalder følelser, og så er bidraget unikt i forhold til masser af mainstream danse og metervarepop. Så langt kommer Sjonnis Friends nok ikke, men med en god startposition efter Sloveniens ballade, så skiller bidraget sig virkelig ud. Dertil kommer at vennerne ifølge reportager fra juryfinalen gav en overbevisende performance.
6-10
22. SPANIEN er det af The Big 5-lande, som har fået mindst opmærksomhed i år og ligger på trods af vellykkede rehearsals og en god loktrækning, stadig i bunden hos bookmakerne. Jeg tror Spanien vil være et af årets positive overraskelser. Det er en catchy etno-popsang med keltiske undertoner, som leder tankerne hen på sol og sommer og så løfter Lucia bidraget yderligere med hendes smilende og energiske performance.
6-10
23. UKRAINE: Ukraine leverer endnu en ballade, men overgåes af Østrig og Azerbaijan. Efter semifinalen er sandtricket ikke længere nyt, og jeg tror Mika vil få det svært, på trods af en god vokal og en heldig startlodtrækning.
21-25
24. SERBIEN: “Caroban” byder ligesom “Angel” ikke på de store overraskelser i forhold til semifinalen. Jeg er vild med den lille dans til sidst, men tror ikke Serbien er nogen udfordrer til topplaceringerne, på trods af den sene start.
21-25
25. GEORGIEN: Eldrine har alle muligheder for at afslutte finalen med et brag, i ordets rette betydning. Den sene start vil lade sangen være i frisk erindring hos seerne og så skiller bidraget sig ud i forhold til sangen før. Endvidere så er der ikke meget ægte rock i finalen, og sammen med Danmark, så må rockstemmerne efter alt at dømme lande hos Georgien. I forhold til sejr og en decideret topplaceirng ser jeg dog ikke nogen chancer.
16-20