OPDATERING: EBU har fredag eftermiddag besluttet at udelukke Rusland fra årets Eurovision Song Contest:
The EBU has announced that no Russian act will participate in this year’s Eurovision Song Contest.
Statement fra EBU
The decision reflects concern that, in light of the unprecedented crisis in Ukraine, the inclusion of a Russian entry in this year’s Contest would bring the competition into disrepute.
Resten af denne artikel er skrevet før EBU‘s officielle statement
For Rusland og Ukraine har det nok ikke været deltagelsen ved årets Eurovision i Torino, der har stået øverst på dagsordenen efter Ruslands invasion af Ukraine i går. Men der har naturligvis været efterfølgende diskussion, om Rusland overhovedet skulle have lov til at deltage ved årets Eurovision, hvilket EBU i første omgang ikke ville tage stilling til.
Allerede tidligere torsdag havde SVT’s direktør, Hanna Stjärne, opfordret EBU til at ændre standpunkt og udelukke Rusland:
EBU bliver nødt til at tænke anderledes. Jeg har sympati med grundtanken om Eurovision som et apolitiskt arrangement. Men situationen i Europa er ekstremt alvorlig med Ruslands invasion af Ukraine. Det overskrider alle grænser. Vi har opfordret EBU til at ændre holdning og kommer til at følge udviklingen nøje
Hanna Stjärne, direktør Sveriges Television
Senere torsdag var den tidligere Eurovision-kommentator, Ole Tøpholm, også ude med en hård kritik af EBU i BT:
Jeg har aldrig før argumenteret for, at nogen lande skulle smides ud. Alle lande på trods af stridigheder skal have lov at være med i Eurovision, netop fordi det har til formål at samle, men nu er den røde linje klart overtrådt, og der er ingen undskyldning længere.
Ole Tøpholm, mangeårig Eurovision-kommentator for DR
Årets deltagere fra et af de baltiske lande, nemlig Citi Zēni fra Letland, var også ude i går og anmode om Ruslands udelukkelse:
Senere samme aften fulgte DR trop:
Hos DR finder vi det forkert, hvis Rusland skal deltage i Eurovision, som situationen er nu. Det er DR’s holdning. Og den kommunikerer vi til EBU. Vi er i løbende dialog med dem.
Gustav Lützhøft, ledende redaktionschef for Dansk Melodi Grand Prix
I dag har den norske TV-station, NRK, fulgt trop med sine skandinaviske kolleger:
NRK har givet et tydeligt råd til EBU om at Rusland ikke kan deltage i årets Eurovision Song Contest som følge af invasionen af Ukraine. Samtidig er dette en medlemsorganisation som har brug for noget tid til at forankre en beslutning. Vi har fuld tillid til at EBU vil komme frem til en rigtig afgørelse
Thor Gjermund Eriksen, direktør NRK
Senere på dagen er islandske RÚV også kommet med samme opfordring:
Vi har været i kontakt med vores nordiske kolleger, som deler vores bekymringer om situationen i Ukraine. Det er vores alles opfattelse, at det ikke vil fungere for Rusland at deltage i Eurovision under disse omstændigheder.
Stefán Eiríksson, radiodirektør RÚV
Jeg har fuld tro på, at EBU vil tage dette seriøst og ansvarligt.
Den finske TV-station, YLE, vil ikke sende en artist til Eurovision, hvis Rusland får lov at deltage:
Yle forsvarer altid det vestlige demokrati, retsstaten, ytringsfriheden og den menneskelige værdighed. Yle kan ikke deltage i et arrangement, hvor Rusland, som åbenlyst har angrebet disse værdier, kan bruge et af Europas mest kendte mærker til at fremme sine egne interesser. Jeg håber, at EBU vil handle i overensstemmelse med sine værdier her.
Ville Vilén, direktør for Creative Content and Media Unit, YLE
Også den hollandske TV-station, AVROTROS, der var en af arrangørerne af sidste års Eurovision, mener at Rusland bør udelukkes:
Personligt og også som direktør i Avrotros vil jeg ikke længere tie stille…. Jeg opfordrer andre lande til også at udtale sig og anråbe EBU om at fratage Rusland dets medlemskab af EBU, hvilket betyder de ikke kan deltage i Eurovision i Torino.
Eric van Stade, direktør AVROTROS
Senere fredag har den danske kulturminister på vegne af regeringen udmeldt, at de vil lægge pres på EBU for at udelukke Rusland:
Netop fordi Eurovision er grundlagt med værdier om inklusion, forståelse og diversitet, så vil det være helt forkert, hvis man tillader, at en nation, der lige har invaderet et frit demokratisk europæisk land, så kort tid efter kan stå ved det fælles europæiske Melodi Grand Prix og repræsentere selvsamme nation. Det strider netop mod de værdier, Eurovision har.
Ane Halsboe-Jørgensen, kulturminister (S)
Good Evening Europe’s egen Clara Amalie Christiansen, der har en kandidat i musikvidenskab og har skrevet speciale om Rusland og Ukraine i Eurovision, mener det vil være et hårdt slag for Rusland, hvis de bliver udelukket fra Eurovision:
Det er enormt vigtigt for et land som Rusland at være med i Eurovision, og de bliver ikke glade for at blive ekskluderet.
Clara Amalie Christiansen, GEE’s ekspert om Rusland og Ukraine
For mange lande, særligt i det tidligere Sovjetunionen, ser man Eurovision som en unik mulighed for at vise sit land og kultur frem for omverden og måske give resten af Europa netop dét indtryk af ens land, man ønsker at vise dem – og den mulighed vil russerne ikke miste