Home Eurovision Song Contest Lodtræknings-analyse: Hvor (u)heldige var Danmark?

Lodtræknings-analyse: Hvor (u)heldige var Danmark?

Foto: EBU

Tirsdag blev der trukket lod til semifinalerne i årets Eurovision Song Contest. Her stod det klart, at Danmark havnede i semifinale 2, som løber af stablen torsdag den 9. maj. Herunder kan du se resultatet af lodtrækningen.

Udover landene på billedet, kan Frankrig, Italien og Spanien stemme i semifinale 2, mens Tyskland, Sverige og Storbritannien stemmer i første semifinale.

Lodtrækningen affødte naturligvis en række reaktioner på sociale medier. Nogle var positive overfor den danske lodtrækning, andre var mere pessimistiske. Derfor har jeg prøvet at dykke ned i nogle nøgletal for at blive klogere på, hvor heldige – eller uheldige – Danmark reelt var.

Og lad mig da lige starte med en disclaimer: Jeg ved udmærket godt, at vi i skrivende stund kun kender seks af sangene til årets Eurovision, og heraf skal to af dem ovenikøbet revampes. Derfor kan man selvfølgelig ikke sige noget endegyldigt, før alle sangene er i hus, og man kan begynde at kigge på konkurrenterne. Men det betyder ikke, at man ikke kan begynde at kigge lidt på alt det, vi trods alt allerede ved. Så, here goes:

De negative briller starter

Hvis vi starter med at kigge alene på de to placeringer, værterne trak Danmark frem til, og holder alle de andre lande ude, så kunne det faktisk nok ikke have været meget værre.

For det første er Danmark trukket i semifinale 2, som indeholder 16 lande, mens semifinale 1 kun har 15 sange. Det er ikke sikkert, det får nogen større betydning, men det er alt andet end lige noget nemmere at vinde over 5 modstandere, end det er at vinde over 6. Det er en lille detalje, men ender vi som nummer 11 i semifinalen, kan man måske begynde at tænke at man hellere ville have været i den lille semifinale.

Derudover skal Danmark optræde i første halvdel af semifinalen – hvilket igen gør det en lille smule mere besværligt at være havnet i den “store” semifinale. Det er alt andet end lige lettere at huske sang nummer 14 end sang nummer 14, når der skal stemmes. Et lille hak i den negative stemning.

Hvem stemmer på os normalt?

Jeg har kigget på stemmetallene for de seneste fem Eurovisions, for at blive lidt klogere på, hvem der egentlig stemmer på os for tiden. Det er altså de stemmer, som Reiley, Reddi, Fyr & Flamme, Leonora og Rasmussen har høstet for Danmark. Det giver fem semifinaler og to finaler, i alt syv shows, der ligger til grund for analysen. Jeg har udelukkende medtalt seerstemmerne, da det er dem, der skal sikre os den finaleplads, vi alle går og hungrer efter.

Kigger man alene på disse tal, har vi en klar bedste ven. Og de kan desværre ikke stemme på os. Sverige har været vores bedste ven i disse syv shows, de har kunne stemme på os i fire af dem, og har gennemsnitligt givet os 10,25 point i de fire shows. Dem kunne vi godt have brugt. Øv!

Island kommer ind på andenpladsen med 8 point i snit. Dem må vi også undvære, da de optræder i første semifinale. Igen øv!

Det tredje og sidste land, der skiller sig ud fra mængden, er Norge, som i gennemsnit har givet os 7,6 point over de seneste fem år. Dem har vi heldigvis med os, og dem skal vi formentlig sætte en del af vores lid til.

Af The Big 5 + værtslandet blev det tirsdag afgjort, at Spanien, Italien og Frankrig skal stemme i vores semifinale. Ved første øjekast kan man godt være lidt træt af at vi ikke har Sverige med, og vores næstbedste ven i denne pulje, Tyskland, kan derfor heller ikke stemme på os. Dog har Italien og Frankrig begge tradition for at give os point, når de kan. Ingen af dem gav point til Reddi, men derudover har de været venlige ved os. Dem skal vi være glade for at have med.

Dog skal vi være rigtig trætte af, at Spanien stemmer i vores semifinale. Udover fem point til Fyr & Flamme, har de ikke givet os et eneste point i de tre tilfælde, det har været muligt. Dem kunne vi godt have byttet ud med Sverige.

Hvem stemmer ikke på os?

Der er to lande, udover Luxembourg, som ikke har givet os et eneste point de seneste fem år. Det er Cypern og Aserbajdsjan. Begge disse lande deltager i første semifinale. Det kan vi glæde os meget over.

Til gengæld er der tre lande i semifinale 2, som traditionelt ikke stemmer på os. Det drejer sig om Armenien (der gav Leonora et enkelt point i semifinalen, og ellers har kvitteret med 0 point i fem tilfælde!), Grækenland (der gav Fyr & Flamme et enkelt point, og derudover har ignoreret os fire gange!) og Albanien (som gav Fyr & Flamme to point og Leonora et enkelt i semifinalen, og derudover har givet 0 point fire gange). Her kunne man med rette have ønsket sig nogle andre legekammerater.

Til gengæld undgår vi lande som Kroatien, Moldova og Irland, som vi heller ikke er bedste venner med. Når alt kommer til alt, så har vi undgået en god del af vores værste venner, og den del af lodtrækningen kan vi være fint tilfredse med.

Hvad havde været den optimale lodtrækning – baseret på stemmehistorik?

Herunder er lavet et skema, hvor hver lodtræknings-pot er rangeret. De lande der har stemt mest på os de seneste fem år, er de lande der står øverst, mens dem der står nederst ikke har stemt meget på os. Landene markeret med fed skrift er dem, vi har trukket.

The Big 5Pot 1Pot 2Pot 3Pot 4Pot 5
SverigeSlovenienDANMARKLetlandSan MarinoHolland
TysklandSerbienIslandUkraineMaltaPolen
FrankrigSchweizNorgeLitauenPortugalTjekkiet
ItalienØstrigFinlandIsraelIrlandBelgien
StorbritannienKroatienEstlandGeorgienGrækenlandMoldova
SpanienAlbanienAustralienArmenienCypernLuxembourg
Aserbajdjsan

Som det fremgår af skemaet, har vi altså trukket vores bedste venner i tre af de fem puljer. Her skal vi især være glade for Holland og Letland. Alt i alt synes jeg, det er en godkendt lodtrækning, når man kigger på stemme-historikken.

Samtidig er det også værd at bemærke, at vi er havnet i semifinale med flere lande, som ikke har for vane at komme i finalen. Hvor en semifinale med f.eks. Ukraine, Finland og Cypern traditionelt ville være svær at havne i, er vi havnet i semifinalen mod Letland og Georgien som begge ikke har været i finalen siden 2016, Malta som har to finalepladser i de sidste syv forsøg, og San Marino som historisk set blot har tre finalepladser. Kigger man på historikken, er vi havnet i den svageste af de to semifinaler, og selvom det kan ændre sig når sangene udkommer, er det værd at tage med i overvejelserne.

Hvad siger bookmakerne?

Flere bookmakere er allerede ude med odds for årets Eurovision. Disse odds er baseret en vis del på landenes historik i konkurrencen, men også på de allerede udvalgte sange samt de sange som er offentliggjort til de nationale finaler.

På de fire nederste pladser hos bookmakerne finder vi fire af Danmarks konkurrenter: San Marino, Tjekkiet, Malta og Albanien. Værd at bemærke er, at to af disse lande har valgt deres bidrag, mens et tredje har offentliggjort deres finalesange. Det er altså vurderinger der er gjort på baggrund af reelle sangvalg.

Dog har bookmakerne ikke stor tiltro til det danske udvalg. Ud af de 16 lande i semifinale 2 er Danmark pt. placeret som nummer 11 (det er her, vi skuler til at vi er i den store semifinale!).

Det er også værd at bemærke, at ingen af Danmarks konkurrenter stikker ud i toppen af bookmakernes liste. Her ligger Norge bedst placeret, og de er pt. nummer 10 i hele Eurovision-feltet. Alt mellem Norge og Holland (nummer 1 og nummer 12 i semifinalen, iflg. bookmakerne) er meget tæt løb, og altså kommer det hele tilbage til at alt kan ændre sig, når vi får sangene op på en scene.

Kom så Danmark!

Translate »
Exit mobile version